5 alimente cu termen de valabilitate mai scurt decât îți imaginezi

Fără coacere

Dacă obișnuiești să îți faci un stoc de produse pentru o perioadă mai lungă de timp trebuie să știi că sunt alimente cu termen de valabilitate mai scurt decât îți imaginezi. În plus, după deschidere unele dintre ele mai sunt bune pentru consum pentru o perioadă limitată de timp.

Cristina Catană
Publicat: 1 noiembrie 2023, 09:00
Unele alimente expiră foarte repede după deschiderea ambalajului / Shutterstock

Atunci când ești atentă la termenul de expirare al produselor alimentare și ții cont și de durata lor de viață după deschidere, reușești să reduci risipa alimentară și să rămâi cu mai mulți bani în buzunar. Iată o listă cu 5 alimente care par să reziste mult timp după deschidere, însă acest lucru nu se întâmplă.

Citește și

Alimente cu termen de valabilitate scurt

Aceste alimente se află sigur și la tine în casă. Ar fi bine să le consumi cât mai repede pentru a te asigura că acestea însă se află în termenul de valabilitate. Poți consulta și o listă de alimente pe care poți să le mănânci chiar și după data de expirare. Experții au oferit mai multe informații cu privire la aceste produse alimentare.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline vechi nu îți va face rău, dar își va pierde foarte mult din profilul de aromă. În timp ce uleiul de măsline are o perioadă de valabilitate destul de lungă, de aproximativ 12 până la 18 luni, începe să-și piardă din forță de îndată ce este îmbuteliat și mai ales după ce l-ați deschis. 

Deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, nu va mai avea niciun gust dacă este folosit la mult timp după deschidere.

Ține cont de acest lucru mai ales dacă obișnuiești să cumperi ulei de măsline de calitate, care are un preț mare și pe care îl folosești cu moderație.

Este recomandat să îl consumi în maximum 60 de zile de la deschiderea sticlei pentru a te bucura de aroma sa bogată. Ideal este ca atunci când îl cumperi să verifici pe etichetă și data de îmbuteliere.

Alege-l pe cel mai proaspăt, pentru că își poate pierde din proprietăți chiar și în sticlă, înainte de a fi desigilată, dacă a trecut prea mult timp de când a fost produs. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce au spus specialiștii în nutriție.

Orez brun

Datorită conținutului de ulei mai mare decât al orezului alb, cel brun nefiert rezistă doar trei sau patru luni în cămară.

Orezul brun este unul dintre produsele de bază din bucătărie, dar ar trebui să fie folosit într-o perioadă relativ scurtă de timp. În timp ce orezul alb poate rezista ani de zile dacă este păstrat într-un recipient ermetic, orezul brun poate fi folosit doar aproximativ trei sau patru luni.

Orezul fiert, alb sau brun, are o viață și mai scurtă. Dacă este lăsat la temperatura camerei chiar și 90 de minute, orezul gătit  prezintă un risc real de intoxicație alimentară . 

Maioneză

Pentru că se păstrează în frigider maioneza poate da impresia că poate rezista luni de zile. Adevărul este că va fi bună doar aproximativ două luni. 

Oul care este unul dintre principalele ingrediente din compoziție se alterează destul de repede. Nici în cămară fără să fie deschis borcanul nu are o durată de viață foarte mare. Acest lucru este valabil pentru toate sosurile.

De aceea trebuie să te uiți cu atenție pe ambalaj înainte de a le consuma. De asemenea, este recomandat să miroși conținutul recipientului dacă a fost deschis și să arunci conținutul dacă ți se pare rânced sau neconform.

Condimente

Condimentele care au fost deschide de o perioadă lungă de timp nu îți vor face rău. Totuși, nici nu te vor ajuta prea mult. În timp ce condimentele în sine nu se strica, devin aproape inutile după un anumit moment.

Își pierd mult din aromă chiar și atunci când sunt depozitate în borcane închise ermetic. Încearcă să eviți să cumperi cantități mari de condimente și să le alegi pe cele de care chiar ai nevoie. În felul acesta vei avea mereu arome proaspete în bucătărie.

Vin

Vinul roșu poate fi învechit zeci de ani, dar doar dacă este depozitat corespunzător. Nu același lucru se poate spune despre majoritatea vinurilor albe.

Toate tipurile de vin trebuie păstrate cu grijă, în camere cu temperatură controlată. În timp ce unele soiuri pot fi învechite, majoritatea vinurilor albe ar trebui consumate în decurs de unul până la doi ani. 

Pentru a rezista chiar și atât de mult, sticlele de vin alb ar trebui păstrate ferit de lumină. Temperatura optimă pentru ele este de 4-10°C. Vinul roșu trebuie păstrat departe de lumina directă undeva, cu o temperatură între 10 și 15°C.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece