5 alimente cu termen de valabilitate mai scurt decât îți imaginezi
Dacă obișnuiești să îți faci un stoc de produse pentru o perioadă mai lungă de timp trebuie să știi că sunt alimente cu termen de valabilitate mai scurt decât îți imaginezi. În plus, după deschidere unele dintre ele mai sunt bune pentru consum pentru o perioadă limitată de timp.
Atunci când ești atentă la termenul de expirare al produselor alimentare și ții cont și de durata lor de viață după deschidere, reușești să reduci risipa alimentară și să rămâi cu mai mulți bani în buzunar. Iată o listă cu 5 alimente care par să reziste mult timp după deschidere, însă acest lucru nu se întâmplă.
Alimente cu termen de valabilitate scurt
Aceste alimente se află sigur și la tine în casă. Ar fi bine să le consumi cât mai repede pentru a te asigura că acestea însă se află în termenul de valabilitate. Poți consulta și o listă de alimente pe care poți să le mănânci chiar și după data de expirare. Experții au oferit mai multe informații cu privire la aceste produse alimentare.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline vechi nu îți va face rău, dar își va pierde foarte mult din profilul de aromă. În timp ce uleiul de măsline are o perioadă de valabilitate destul de lungă, de aproximativ 12 până la 18 luni, începe să-și piardă din forță de îndată ce este îmbuteliat și mai ales după ce l-ați deschis.
Deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, nu va mai avea niciun gust dacă este folosit la mult timp după deschidere.
Ține cont de acest lucru mai ales dacă obișnuiești să cumperi ulei de măsline de calitate, care are un preț mare și pe care îl folosești cu moderație.
Este recomandat să îl consumi în maximum 60 de zile de la deschiderea sticlei pentru a te bucura de aroma sa bogată. Ideal este ca atunci când îl cumperi să verifici pe etichetă și data de îmbuteliere.
Alege-l pe cel mai proaspăt, pentru că își poate pierde din proprietăți chiar și în sticlă, înainte de a fi desigilată, dacă a trecut prea mult timp de când a fost produs. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce au spus specialiștii în nutriție.
Orez brun
Datorită conținutului de ulei mai mare decât al orezului alb, cel brun nefiert rezistă doar trei sau patru luni în cămară.
Orezul brun este unul dintre produsele de bază din bucătărie, dar ar trebui să fie folosit într-o perioadă relativ scurtă de timp. În timp ce orezul alb poate rezista ani de zile dacă este păstrat într-un recipient ermetic, orezul brun poate fi folosit doar aproximativ trei sau patru luni.
Orezul fiert, alb sau brun, are o viață și mai scurtă. Dacă este lăsat la temperatura camerei chiar și 90 de minute, orezul gătit prezintă un risc real de intoxicație alimentară .
Maioneză
Pentru că se păstrează în frigider maioneza poate da impresia că poate rezista luni de zile. Adevărul este că va fi bună doar aproximativ două luni.
Oul care este unul dintre principalele ingrediente din compoziție se alterează destul de repede. Nici în cămară fără să fie deschis borcanul nu are o durată de viață foarte mare. Acest lucru este valabil pentru toate sosurile.
De aceea trebuie să te uiți cu atenție pe ambalaj înainte de a le consuma. De asemenea, este recomandat să miroși conținutul recipientului dacă a fost deschis și să arunci conținutul dacă ți se pare rânced sau neconform.
Condimente
Condimentele care au fost deschide de o perioadă lungă de timp nu îți vor face rău. Totuși, nici nu te vor ajuta prea mult. În timp ce condimentele în sine nu se strica, devin aproape inutile după un anumit moment.
Își pierd mult din aromă chiar și atunci când sunt depozitate în borcane închise ermetic. Încearcă să eviți să cumperi cantități mari de condimente și să le alegi pe cele de care chiar ai nevoie. În felul acesta vei avea mereu arome proaspete în bucătărie.
Vin
Vinul roșu poate fi învechit zeci de ani, dar doar dacă este depozitat corespunzător. Nu același lucru se poate spune despre majoritatea vinurilor albe.
Toate tipurile de vin trebuie păstrate cu grijă, în camere cu temperatură controlată. În timp ce unele soiuri pot fi învechite, majoritatea vinurilor albe ar trebui consumate în decurs de unul până la doi ani.
Pentru a rezista chiar și atât de mult, sticlele de vin alb ar trebui păstrate ferit de lumină. Temperatura optimă pentru ele este de 4-10°C. Vinul roșu trebuie păstrat departe de lumina directă undeva, cu o temperatură între 10 și 15°C.