5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri. Soluții pentru a le repara
Descoperă cinci greșeli pe care le faci când prepari sosuri și cum le poți repara pentru ca, la final, să te bucuri de un preparat delicios.
Galerie foto
Atunci când te gândești ce preparate să mai gătești, cu siguranță ai în vedere și un sos cremos sau picant care să îl însoțească. Pentru a te asigura că totul decurge ca la carte, îți dezvăluim care sunt cele mai comune cinci greșeli pe care le poți face când prepari sosuri și cum poți să le îndrepți, potrivit TheSpruceEats.com.
Pentru a parcurge mai ușor sfaturile culinare de mai jos, am structurat informațiile în funcție de diferite tipuri cunoscute de sosuri.
5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri
Este mai ușor să cumperi sosuri gata făcute, dar nimic nu se compară cu cele făcute în casă. Sunt mai gustoase, mai ieftine, iar tu știi exact ce mănânci. Numai că uneori poate fi o dilemă: cum prepari sos astfel încât să fie la fel de gustos ca cel din magazine.
Află cât de ce nu e recomandat să lași sosul marinara pe foc mai mult de 20 de minute, dar și care este secretul unui sos de brânză reușit.
Sos marinara
Sosul marinara are în compoziție roșii, usturoi și ulei de măsline. Tentația de a-l lăsa mult pe foc, pentru a scădea până se îngroașă este mare. La acest sos nu este cazul, pentru că roșiile trebuie să își păstreze aroma și textura. Dacă este lăsat pe foc mai mult de 20 de minute, nu se mai poate numi sos marinara.
Soluție: Urmează rețeta întocmai. Nu îl ține mai mult pe foc și nici nu pune alte condimente în el, oricât de mare ar fi tentația.
Cum prepari un sos de brânză fără greșeli
Sosul de brânză făcut în casă este excelent, dar nu este tocmai ușor de făcut. Primul pas este să faci un sos bechamel, apoi să adaugi în el brânză răzuită. Secretul este să pui brânzeturile potrivite. Cele proaspete se topesc repede, fără să lase bulgărași în sos, dar nu sunt foarte aromate. Brânzeturile maturate, cum este cheddar, se topesc greu, dar îi vor da sosului parfumul potrivit.
Soluție: Pune atât brânzeturi proaspete, cât și maturate și amestecă în continuu. Adaugă-le întâi pe cele care se topesc mai greu, iar când acestea sunt aproape topite, pune-le și pe cele prospete. Eventual, răzuiește brânzeturile maturate înainte de a le pune în sos.
Sosul olandez
Sosul olandez este unul clasic. Se prepară din unt topit, în care se amestecă gălbenușuri de ou. Urmând coresc pașii, vei avea la final un sos cremos, ușor, untos. Nu renunța să faci sos olandez în casă doar pentru că te temi că greșești! Orice se poate îndrepta.
Cea mai des făcută greșeală este că gălbenușurile sunt gătite prea mult.
Soluție: Dacă faci acest lucru, nu îți rămâne decât să le folosești pentru altceva și să prepari altele.
În schimb, dacă sosul ți se taie, poți rezolva problema foarte ușor. Adaugă o linguriță de apă fierbinte și continuă să mixezi. Dacă nici așa nu ”se repară”, înt-un vas curat pune un gălbenuș de ou și toarnă puțin câte puțin sosul tăiat în timp ce bați energic cu telul.
Cum prepari sos pentru friptură fără să greșești
Sosul pentru friptură sau gravy este foarte popular în SUA, însă îl găsești și la noi în magazine gata făcut. Îl poți face și tu acasă, având grijă să aibă textura cremoasă a celui original. De cele mai multe ori, iese ori prea subțire, ori prea gumos.
Pentru a face sos gravy, ai nevoie de grăsimea rămasă de la friptura de porc sau de pui, în care se încorporează făină cu ajutorul unui tel. Când această etapă este gata, se adaugă puțin câte puțin stoc (supă) fierbinte, amestecând cu telul, la foc mediu.
Cea mai mare problemă apare atunci când făina nu este încorporată complet în sos și face cocoloașe.
Soluție: Amestecă energic făina cu restul de grăsime până când se omogenizează perfect. Stocul se adaugă puțin câte puțin, dar se mixează energic cu telul.
Sos barbeque (BBQ)
La sosul barbeque problema nu apare de obicei la preparare, ci la folosire. De obicei, este adăugat mult prea devreme peste carne în procesul de gătire.
Cum prepari sos barbeque: amesteci ketchup cu zahăr brun și/sau melasă. Ingredientele se caramelizează mai repede decât se gătește carnea. Dacă sosul este adăugat prea repede se va arde, carnea se va înnegri și vei fi nevoită să o iei de pe grătar. Vei constata că la interior este crudă, deși la exterior pare arsă.
Soluție: Lasă pe grătar carnea până când este aproape gata și apoi pune sosul barbeque.
Există sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Descoperă și tu șapte sosuri pentru carnea la grătar pe care trebuie să le încerci.