5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid

Fără coacere

Să gătești rețete ieftine nu înseamnă că trebuie să mănânci preparate fără gust. Cu puțină imaginație poți să ai mese delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Descoperă și tu 5 rețete ieftine și gustoase. Aceste preparate se pregătesc într-un mod simplu și rapid.

Cristina Catană
Publicat: 29 decembrie 2023, 08:00
Poți să gătești preparate ieftine dacă alegi legume de sezon / Shutterstock

Puțină economie nu strică niciodată, așa că dacă ai un buget alocat pentru hrană atunci sigur cauți rețete ieftine pe care să le gătești pentru familia ta.

Dacă alegi preparate bogate în legume vei obține un meniu hrănitor, aromat și gustos. Inspiră-te din cele 5 rețete ieftine pe care ți le recomandăm.

Citește și

Macaroane cu brânză, varianta americană

Varianta americană de macaroane cu brânză este puțin mai complexă din punctul de vedere al preparării, dar este mult mai cremoasă.

Macaroanele cu brânză sunt preparatul pe care îl va cere întreaga familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g paste de dimensiuni mici
  • 50 g unt topit
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 500 g cașcaval mărunțit (de preferat cheddar)
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se fierb pastele al dente în multă apă clocotită cu sare. Apoi se scurg. Untul se topește la foc mediu într-o oală sufiecient de mare pentru întreg preparatul. Se pune făina și se amestecă un minut.

Nu trebuie să se ardă. Se pune încet laptele în timp ce se amestecă cu un tel până când nu mai sunt cocoloașe. Se lasă până când amestecul se îngroașă.

Când începe să clocotească se ia de pe foc. Se pune brânza și se amestecă până când se topește complet. Se asezonează cu sare și piper și se pun pastele. Se servesc fierbinți.

Fasole cu pâine prăjită cu usturoi

Fasolea este o sursă excelentă de proteine vegetale, de vitamine și minerale. Această rețetă se adaptează ușor, așa încât poți pune ce condimente ai prin casă.

Supa de fasole face parte din categoria preparatelor care îți aduc confort / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g fasole uscată albă
  • 1,5 l de supă de legume
  • 1/2 căpățână de usturoi tăiat în jumătate
  • 1 felie de ghimbir proaspăt
  • 1 ardei iute uscat
  • 1 ceapă, tăiată în jumătate pe lungime
  • foi de dafin
  • 1 buchet crenguțe de cimbru, legate într-un mănunchi
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt
  • un praf sau două de șofran
  • parmezan
  • 1 ou bătut ușor într-un castron rezistent la căldură
  • frunze de rozmarin și cimbru proaspăt tocate
  • parmezan ras, optional
  • Pentru pâinea prăjită cu usturoi
  • 6 felii de pâine de baghetă
  • ulei de masline
  • sare de mare
  • 1-2 căței de usturoi, tăiați în jumătate pe lungime

Mod de preparare

Se înmoaie în apă rece peste noapte fasolea uscată rapid fasolea uscată. Apoi se aruncă apa, se adaugă supa de legume, usturoiul și parmezanul. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă, acoperit, timp de aproximativ 40 de minute sau doar până când fasolea este fragedă.

În timp ce se gătește fasolea, se prăjește pâinea. Se unge generos fundul unei tigaii cu ulei de măsline și se prăjește pâinea pe ambele părți până devine aurie. Se freacă vârfurile pâinii cu părțile tăiate ale usturoiului și se asezonează cu sare de mare. Se lasă deoparte.

Se scot ierburile aromatice din oala de fasole. Se pune o parte din supa fierbinte în oul bătut pentru a-l tempera, în timp ce se amestecă încontinuu. După aceea se adaugă 2-3 căni de supă fierbinte și se toarnă totul înapoi în fasole. Se amestecă pentru a se combina. 

Se pun o felie sau două de pâine pe fundul vasului și deasupra fasole. Se adaugă parmezan ras.

Sandvici cu ton

Tonul este o sursă importantă de proteine și de aizi esențiali Omega-3. Dacă îi adaugi și câteva legume vei avea o masă foarte gustoasă. Sandviciul cu ton este una dintre acele rețete ieftine care poate fi o cină complexă.

Sandviciul cald cu ton se mănâncă imediat ce este scos din cuptor / Shuttrstock

Ingrediente

  • 340 g ton din conservă scurs
  • 1 ceapă roșie tocată
  • 50 g  țelină tocată mărunt
  • 70 g maioneză
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • suc de lămâie
  • 8 felii subțiri de pâine de secară
  • unt moale
  • 4-8 felii subțiri de roșii
  • 4-8 felii subțiri de ceapa roșie
  • 8 felii de brânză la alegere (provolone și/sau cheddar afumat)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun feliile de roșii pe prosop de hârtie pentru a se scurge.

Tonul scurs se pune într-un castron și se amestecă cu o furculiță. Se adaugă ceapa și țelina și se amestecă. Apoi se pun maioneza și sucul de lămâie. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper după gust.

Se unge o parte a celor 8 felii de pâine de secară. Se întoarce pâinea astfel încât partea unsă cu unt să fie pe tavă. Se pune o lingură de salată de ton pe partea neunsă a 4 felii de pâine și se întinde uniform.

Se acoperă fiecare sandviș cu 2 felii de roșii și cu ceapă roșie feliată subțire. Deasupra se pun feliile de brânză. Se acoperă cu pâinea rămasă, cu partea unsă cu unt este pe exterior.

Se pun într-o tavă și se dau la cuptor aproximativ 10 minute până când pâinea este aurie și brânza este topită. Se taie sandviciurile pe jumătate și se servesc imediat.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine este o tartă sărată, specifică zonei Alsacia din Franța. Este foarte sățioasă, putând fi un prânz excelent chiar și la birou.

Quiche Lorraine se poate consuma atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g faina universala
  • 200 g unt rece, nesărat, tăiat în bucăți
  • 1 linguriță de sare
  • 1/4 cană plus 1 lingură de apă rece
  • Pentru umplutură
  • 6 felii de bacon, prăjite până devine crocante
  • 1 ceapă, decojită şi tocată
  • 250 g smântână
  • 250 ml lapte integral
  • 4 ouă mari, bătute usor
  • 300 g brânză Gruyere mărunțită
  • 120 g parmezan mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt mărunțit
  • 1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C.

Făina, untul și sarea se amestecă și se frământă până când nu mai rămân bucăți mari de unt. Se adaugă încet apa rece, frământând în continuare, până când aluatul este omogen.

Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-un cerc suficient de mare pentru a se potrivi în forma de plăcintă, atârnând peste margini. Puneți ușor aluatul în formă. Se taie orice exces de aluat și se apasă partea superioară astfel încât să stea lipit de formă.

Se pune o bucată de hârtie de copt în partea de jos a formei, peste aluat și se umple cu fasole uscată sau orez. Se dă la cuptor 10 minute. Apoi se lasă deoparte.

Se dă cuptorul la 180°C.

Se amestecă smântâna, laptele și ouăle cu telul. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se lasă deoparte.

Se taie mărunt baconul și se presară peste aluat împreună cu ceapa. Se combină cele două tipuri de brânzeturi și se presară uniform peste bacon și ceapă. Se toarnă deasupra amestecul de smântână. Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Quiche-ul va fi auriu deasupra.

Paste cu kale și pancetta

Aceasta este una dintre acele rețete ieftine cu care poți să impresionezi și oaspeții. Pastele cu kale și pancetta și cremoase, cu o aromă complexă.

Poți folosi orice fel de paste pentru această rețetă / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pancetta tocată (sau bacon)
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 varză kale tocata
  • 120 g smântână
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 400 g spaghete, fierte al dente
  • sare
  • piper
  • parmezan ras, pentru servire

Mod de preparare

Pancetta se călește la foc mediu până devine crocantă. Se reduce focul și se adaugă usturoiul tocat. Se călește timp de 1-2 minute. 

Se adaugă varza mărunțită în tigaie, se amestecă cu pancetta și usturoiul și se lasă să se călească în continuare până când varza este aproape gata.

Se pun smântâna, sucul de lămâie și fulgii de ardei roșu și se amestecă până se omogenizează. Se amestecă spaghetele gătite cu kale și pancetta. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește cu parmezan și lămâie.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post