7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia

Fără coacere

Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.

Cristina Catană
Publicat: 10 decembrie 2023, 07:00
Rețetele rapide de post pot fi atât de mâncare gătită, cât și de sandviciuri sau salate / Shutterstock

Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.

Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.

Citește și

Orez Djuvec bosniac

Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.

Orezul Djuvec se servește cât este cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g orez nefiert
  • 500 ml supă de legume
  • 2 cepe tocate
  • 2 ardei grași tocați
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 150 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.

Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Orzo cu roșii

Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.

Orzo cu roșii se servește la prânz sau cină / Shutterstock

Mod de preparare

  • 2 ½ linguri de ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi, tocați
  • ¾ linguriță de oregano
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 400 g paste orzo, nefierte
  • 120 ml vin alb sec
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 650 ml supă de legume
  • 3 linguri capere
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute. 

Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.

Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.

Supă de fasole neagră

Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.

Supa de fasole neagră se poate consuma atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 160 g ceapă tăiată cubulețe
  • 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
  • 1 ardei verde, tăiat cubulețe
  • 150 g țelină tocată
  • 1/2 jalapeno tocat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de chimen
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 2 linguri de pudră de chili
  • 1 l supă de legume
  • 250 ml sos de roșii
  • 330 g fasole neagră scursă și clătită
  • coriandru proaspăt tocat mărunt
  • sare
  • piper
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare

Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.

Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Quesadilla vegetariană

Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.

Quessadilla vegetariană este potrivită și la micul dejun/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 2 avocado, coapte
  • 4 tortilla mari
  • 120 g fasole neagră, conservată
  • 400 g brânză vegetală
  • 250 g roșii, tăiate cubulețe
  • 60 g unt vegetal
  • maioneză vegetală
  • 60 g smântână vegetală
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  • pătrunjel proaspăt sau coriandru

Mod de preparare

Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.

Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.

Sandvici cu salată de avocado și năut

Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.

Sandviciul de năut se poate face și cu pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g năut fiert scurs și clătit
  • 1 avocado
  • 1 morcov mic
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 praf de pudră de usturoi
  • sare
  • piper, după gust
  • frunze de salată
  • 6 felii de pâine integrală
  • felii de ceapă roșie
  • roșii feliate

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.

Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.

Cușcuș cu busuioc și roșii

Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.

Cuscușul cu roșii se servește atât cald, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
  • 250 ml apă
  • 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 200 g năut, scurs și clătit
  • 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc proaspăt, tocate
  • Pentru vinegretă
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.

Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.

Pizza vegană

Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.

Pe pizza vegană poți pune orice fel de toppinguri vrei / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 pita
  • Pentru sosul de roșii
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 4 roșii uscate la soare
  • 3 linguri de piure de roșii
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1,5 linguri de sirop de arțar
  • 2 căței de usturoi
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1,5 linguriță de cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • Toppinguri
  • 200 g măsline, tăiate la jumătate
  • 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
  • 10 – 12 peperoncino murat, feliat
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
  • 3 linguri de parmezan vegetal
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.

Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post