Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver

Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului: Mic dejun
bucătăria: Franceză

Obișnuiești să prepari pizza în casă, dar ești în căutarea unei rețete perfecte pentru aluat? Îți recomandăm să încerci rețeta de aluat pentru pizza inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Maria Udrea
Publicat: 3 august 2024, 06:21
După ce este întins, aluatul se mai lasă puțin la dospit / Shutterstock

Pizza este un preparat culinar de origine italiană, care a devenit popular în întreaga lume. Este o pâine plată, coaptă la cuptor, acoperită de obicei cu sos de roșii, brânză și diverse alte ingrediente, cum ar fi carne, legume și condimente. Rețeta își are rădăcinile în antichitate. Grecii și romanii obișnuiau să mănânce pâine plată cu diverse toppinguri, cum ar fi ulei de măsline și condimente. În Napoli, Italia, în secolul al XVI-lea, pizza a început să prindă forma modernă. Ea a fost preparată cu roșii, un ingredient adus din America de Sud după descoperirea acesteia. În secolul al XVIII-lea, pizza a devenit un aliment de bază pentru săracii din Napoli. Era vândută pe stradă și în piețe.

Citește și

Rețetele de pizza au evoluat de-a lungul secolelor, adaptându-se la diverse culturi și gusturi. Astăzi, continuă să fie un simbol al bucuriei gastronomice, fiind savurată de oameni din toate colțurile lumii.

Descoperă și 12 trucuri pentru a face pizza acasă sau cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant. Iar mai jos vei descoperi rețeta de aluat pentru pizza inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru orice aluat dospit, mai întâi vei pregăti drojdia. Într-un bol, adaugă drojdia și zahărul, dar și 2-3 linguri de apă călduță. Amestecă ingredientele până când obții o compoziție cursivă. Lasă maiaua de drojdie să se odihnească pentru 10 minute sau până când se dezvoltă și apar bule de aer la suprafață.

Cum prepari aluat pentru pizza

Trece făina prin sită de două ori, în bolul de frământare. Astfel va fi mai aerată. Adaugă grișul și sarea și amestecă-le, apoi formează o adâncitură la mijloc și pune acolo maiaua activată. Toarnă câte puțin ulei, în timp ce amesteci ingredientele din bol. Dacă îți este mai la îndemână, poți folosi mixerul pentru a frământa aluatul. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi și pe masa presărată cu făină.

Când devine compact și nelipicios pune-l înapoi în bol și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald și ferit de curent, până își dublează volumul.

Aluatul poate fi lăsat la dospit și peste noapte, în frigider.

Cum modelezi aluatul pentru pizza

Din aluatul rezultat poți modela două foi pentru pizza. Împarte aluatul în două părți egale, formează două bile, apoi aplatizează-le și întinde-le în foi subțiri, circulare, cu sucitorul de aluaturi.

Lasă marginile puțin mai groase decât restul aluatului pentru a crea o alveolă.

Înțeapă acest aluat pentru pizza din loc în loc la bază, cu o furculiță, înainte de a așeza peste el ingredientele pentru topping.

Apoi îl ungi cu sos de roșii și să adaugi ingredientele pentru topping, în funcție de preferințe.

Dacă ești în căutare de rețete pentru pizza, poți trece pe listă și rețeta de Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers.

Citește și
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Te-ar mai putea interesa și
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:28
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
16 septembrie, 06:51
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
16 septembrie, 06:13
Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă
15 septembrie, 06:07
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
15 septembrie, 04:05
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
14 septembrie, 03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
14 septembrie, 03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...

Parteneri

Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
„E complex!” Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
„E complex!” Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie spectaculoasă
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie spectaculoasă
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Somon cu spanac în sos de smântână cu usturoi
Somon cu spanac în sos de smântână cu usturoi
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Cum și-au petrecut vedetele ultima săptămână. Sabrina Carpenter a participat la un afterparty, în timp ce Mariska Hargitay și Kelli Giddish au filmat pentru un nou episod din serialul „Law and Order”
Cum și-au petrecut vedetele ultima săptămână. Sabrina Carpenter a participat la un afterparty, în timp ce Mariska Hargitay și Kelli Giddish au filmat pentru un nou episod din serialul „Law and Order”
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
fresh

Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți

Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă

Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi