Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Oțetul de mere este recunoscut pentru conținutul său de vitamine, minerale și enzime, mai ales atunci când este nepasteurizat. Este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, și adesea este utilizat în diverse scopuri culinare și terapeutice. Descoperă și tu beneficiile oțetului de mere. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.
Oțetul de mere a devenit foarte popular în ultima perioadă. Este asociat din ce în ce mai des cu pierderea în greutate. Dincolo de beneficiile sale pentru sănătate, oțetul de mere a fost utilizat inițial ca ingredient în sosurile de salată sau marinate.
Oțetul de mere este un tip de oțet obținut prin fermentarea merelor. Procesul începe prin zdrobirea merelor pentru a obține suc.
Acesta este expus la bacterii și drojdii pentru a iniția fermentația alcoolică. În această etapă, zaharurile naturale din mere se transformă în alcool. Apoi, în cadrul unei a doua fermentații, bacteriile din acidul acetic transformă alcoolul în oțet. Este momentul când apar gustul acrișor caracteristic și proprietățile acide.
Beneficiile oțetului de mere
Oțetul de mere este recunoscut pentru o serie de beneficii potențiale asupra sănătății, datorate compoziției sale de acizi, enzime și bacterii bune. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale sale este capacitatea de a sprijini digestia. Potrivit USDA, o lingură de oțet de mere are următorul profil nutrițional:
- Calorii : 3
- Grăsimi : 0 g
- Sodiu : <1 mg
- Carbohidrați : <1 g (fibre: 0 g, zahăr: <1 g)
- Proteine : 0 g
Nu există mulți micronutrienți în oțetul de mere. Unul dintre principalii compuși activi este acidul acetic, care contribuie la multe dintre beneficiile sale pentru sănătate.
Oțetul de mere conține, de asemenea, probiotice naturale. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea sănătății microbiomului intestinal. În compoziția sa intră și antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulelor.
Consumat înainte de masă, oțetul de mere poate stimula producerea enzimelor digestive. În felul acesta alimentele sunt descompuse mai eficient și este redus disconfortul gastric.
De asemenea, acidul acetic din oțetul de mere poate contribui la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge după masă.
Echilibrează nivelul zahărului din sânge
Oțetul de mere echilibrează nivelul zahărului din sânge datorită acidului acetic pe care îl conține, care joacă un rol important în procesarea carbohidraților și a zaharurilor din organism.
Acidul acetic încetinește digestia și absorbția carbohidraților din alimente, reducând astfel rapiditatea cu care glucoza intră în sânge după masă.
Acest proces este benefic, deoarece împiedică creșterile bruște ale nivelului glicemiei, care pot duce la fluctuații ale energiei și la stimularea excesivă a insulinei.
Ajută la reglarea nivelului de colesterol
Consumul de oțet de mere a scăzut semnificativ colesterolul total seric și a crescut colesterolul „bun” HDL la anumite populații, conform rezultatelor datelor publicate în BMC Complementary Medicine and Therapies .
Un studiu recent publicat în British Medical Journal a mai descoperit că dozele zilnice de oțet de mere au putut scădea colesterolul, precum și greutatea, grăsimea corporală și circumferința taliei la adolescenții și adulții tineri libanezi.
Bineînțeles, acest remediu natural ar trebui folosit în contextul unei diete sănătoase și a unei vieți active.
Ajută la pierderea în greutate
O lingură de oțet de mere luată zilnic nu te va ajuta să slăbești, mai ales dacă nu faci și exerciții fizice sau nu urmezi o dietă sănătoasă.
Cu toate acestea, dacă mănânci corect și ai o rutină consecventă de exerciții fizice, atunci oțetul de mere îți poate fi de ajutor în lupta ta cu kilogramele.
Conform rezultatelor unui studiu din 2021 publicat în International Journal of Exercise Science, persoanele care au luat zilnic 30 de mililitri de oțet de mere au reușit să și reducă greutatea, dar și cantitatea de grăsime din organism.
Îmbunătățește absorbția nutrienților
Aciditatea oțetului ide mere poate ajuta la îmbunătățirea și susținerea digestiei, potrivit cercetărilor publicate în Fish Physiology and Biochemistry.
Acest lucru se întâmplă datorită stimulării producției de enzime digestive, care pot ajuta la descompunerea și absorbția nutrienților din alimente.
Ajută la reducerea apetitului
Potrivit unor cercetări, consumul zilnic de oțet de mere te poate ajuta de fapt să te simți mai plină după masă mâncând cantități mai mici.
Un studiu francez din 2016, care a folosit cobai, a constatat că tulburările metabolice cauzate de o dietă bogată în grăsimi sunt oprite prin administrarea de oțet de mere.
Cercetătorii au descoperit că adăugarea de oțet de mere în dietele bogate în grăsimi ale unor șobolani a scăzut semnificativ aportul de alimente al animalelor. Cu alte cuvinte, nu strică să pui 1-2 linguri de oțet de mere în salatele sau sosurile tale.
Poate ajuta la reducerea inflamației
Inflamația apare atunci când răspunsul imunitar al corpului tău devine exagerat, apărând împotriva radicalilor liberi care pot provoca stres oxidativ repetat și cronic în corpul tău.
Ca urmare, apar creșterea în greutate, dar și boli foarte grave. Un studiu pe animale publicat în Journal of Medicinal Food în 2018 a constatat că oțetul de mere poate suprima stresul oxidativ indus de obezitate.
Efecte adverse ale consumului oțetului de mere
Chiar dacă poate avea atâtea beneficii, oțetul de mere nu trebuie consumat în cantități mari pentru că poate avea și efecte adverse.
Aciditatea ridicată a oțetului poate duce la iritarea mucoaselor tractului gastrointestinal, provocând disconfort, arsuri la stomac sau reflux acid. De asemenea, persoanele cu probleme digestive sau condiții precum gastrita sau ulcerele ar trebui să fie foarte prudente, deoarece oțetul poate agrava aceste afecțiuni.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont este impactul asupra dinților. Datorită acidului acetic, oțetul de mere poate eroda smalțul dentar dacă este consumat în mod constant și fără diluție, ceea ce poate duce la sensibilitate dentară și probleme pe termen lung.
Pentru a minimiza acest risc, este recomandat să se consume oțetul diluat în apă. De aceea, trebuie să eviți să te speli pe dinți imediat după consum, deoarece smalțul poate fi mai vulnerabil.
De asemenea, oțetul de mere poate interacționa cu anumite medicamente, în special cele care afectează nivelul de potasiu din organism.
Persoanele care iau diuretice sau au probleme cu nivelul potasiului ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a include oțetul de mere în dietă. În plus, un consum excesiv de oțet de mere poate duce la dezechilibre electrolitice și la scăderea nivelului de potasiu în sânge. Din această cauză poate provoca slăbiciune musculară și oboseală.