Biscuiți șprițați cu ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Biscuiții șprițați fac parte dintre deserturile pe care le preparau în trecut mamele sau bunicile. Erau nelipsiți de pe platourile cu dulciuri festive de sărbători. Dacă vrei să aduci și tu gustul copilăriei pe masa de Crăciun sau pentru alte evenimente, îți oferim o rețetă de biscuiți șprițați cu ciocolată.
Este o variantă mai deosebită a celebrilor biscuiți cu gust de copilărie. Pentru prepararea acestora ai nevoie de mașina de tocat și de forma specială pentru modelarea lor. În lipsa formei speciale, poți folosi o furculiță, pentru a trasa dungi pe biscuiții formați.
Aluatul pentru acești biscuiți se prepara, în mod clasic, cu untură de porc. Însă aceasta poate fi înlocuită cu unt gras, de calitate. Pe lângă unt, ingredientele care oferă frăgezime biscuiților mai sunt smântâna acră și bicarbonatul de sodiu. Rețeta de azi diferă de cea clasică prin adaosul de cacao în aluat și prin glazura de ciocolată.
Descoperă și varianta clasică a biscuiților șprițați, așa cum o preparau mama și bunica. Pentru varianta de biscuiți șprițați cu ciocolată, îți oferim mai jos rețeta detaliată.
Ingrediente
Mod de preparare
Aluatul pentru biscuiți se prepară în același mod ca și aluaturile fragede pentru foi de prăjituri, pentru nuci umplute sau pentru alte fursecuri. Diferă cantitățile și unele dintre ingrediente. Nu necesită frământare excesivă, dar necesită un timp de relaxare la rece, pentru a putea fi modelat cu ușurință.
Descoperă și o rețetă interesantă de biscuiți conuri de brad cu cacao.
Cum prepari aluat pentru biscuiți șprițați cu ciocolată
Pune în bolul mixerului untul moale cu zahărul tos și amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă. Încorporează în compoziție, unul câte unul, ouăle, apoi smântâna și esența.
Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă treptat, făina trecută prin sită împreună cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu. Frământă aluatul doar până când devine compact și se dezlipește de bolul mixerului sau de mâini, dacă îl frămânți manual. Împachetează aluatul fraged în folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră.
După ce aluatul s-a relaxat, pregătește mașina de tocat și atașează la ea forma specială pentru biscuiți șprițați. Mai pregătește tava mare a cuptorului în care așezi hârtie de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Rupe câte o bucată din aluat și adaug-o în cuva mașinii de tocat. Pornește mașina și lasă aluatul să treacă prin forma de biscuiți rupând fâșii din el de aproximativ 7-8 cm lungime. Așază biscuiții în tava de copt, la distanțe de aproximativ 1 cm unii față de ceilalți.
Apoi introdu tava în cuptor și coace biscuiții pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.
Pentru a prepara glazura de ciocolată, încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere și adaugă ciocolata mărunțită. Amestecă până când aceasta se topește și obții o compoziție omogenă.
Lasă biscuiții să se răcească, apoi îi glazurezi cu ciocolată, la capete. Așază delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată pe un grătar până când glazura devine fermă. Apoi îi poți pune în cutii metalice sau de carton, cu capace în dotare. Îi poți păstra până la două săptămâni la loc mai răcoros.