Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Fără coacere

Ciupercile sunt foarte versatile și pot fi folosite într-o mulțime de feluri de mâncare de la aperitive la supe. Trebuie alese cu grijă și păstrate în condiții optime pentru a nu se strica foarte repede. Iată cât timp se păstrează ciupercile în frigider pentru a rezista cât mai mult.

Cristina Catană
Publicat: 24 iulie 2024, 08:06
Ciupercile nu se spală înainte de fi păstrate în frigider / Shutterstock

Cel mai bine este să gătești ciupercile de îndată ce le-ai cumpărat, însă de multe ori nu se întâmplă acest lucru. Le vei păstra în frigider, dar trebuie să ai grijă pentru că sunt foarte sensibile și, din exces de zel, le poți face mai mult rău decât bine.

Dacă ai cumpărat ciupercile ambalate, este bine să le păstrezi în ambalajul original, care este conceput pentru a permite circulația aerului și pentru a le menține proaspete.

Citește și

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider

Ciupercile pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă de timp care variază în funcție de tipul de ciuperci și de modul în care sunt depozitate. În general, ciupercile proaspete se pot păstra în frigider între 4 și 7 zile.

Dacă sunt vrac, le poți pune într-o pungă de hârtie. Aceasta absoarbe excesul de umiditate și împiedică ciupercile să devină prea umede, prelungindu-le astfel durata de păstrare.

Nu pune ciupercile în pungă de plastic pentru că reține umiditatea, ceea ce poate duce la mucegăire și degradare rapidă.

Evită să speli ciupercile înainte de a le depozita. Spălarea adaugă umiditate suplimentară, care poate accelera procesul de degradare. Spală-le doar înainte de a le folosi. Odată ce ai pus ciupercile în frigider, asigură-te că este programat la o temperatură între 1 și 4°C

Dacă nu le gătești în decurs de 1-2 zile verifică ciupercile din când în când. Cele proaspete ar trebui să fie ferme și uscate. Dacă devin moi, vâscoase sau lipicioase, nu mai sunt bune de consumat. Ciupercile ar trebui să aibă o culoare uniformă. Dacă observi pete întunecate sau decolorări, acesta este un semn că au început să se deterioreze.

Ce termen de valabilitate au ciupercile

Termenul de valabilitate al ciupercilor depinde de tipul de ciuperci, de modul în care sunt depozitate și de condițiile în care sunt păstrate.

Ciupercile proaspete, cum ar fi champignon, shiitake, portobello, și altele, au o durată de valabilitate de aproximativ 4-7 zile dacă sunt depozitate corespunzător în frigider.

Ciupercile păstrate în ambalajul original, care permite circulația aerului, pot rezista între 5 și 7 zile. Dacă sunt depozitate într-o pungă de hârtie, ciupercile pot rămâne proaspete între 4 și 6 zile.

Ciupercile conservate au un termen de valabilitate mult mai lung. Într-o cutie sigilată, ciupercile conservate pot rezista până la 1-2 ani dacă sunt păstrate într-un loc răcoros și uscat. După deschidere, ciupercile conservate trebuie păstrate în frigider și consumate în 3-4 zile.

Ciupercile congelate pot fi păstrate timp de 6-12 luni fără a-și pierde din calitate. Este recomandat să le speli, să le tai și să le opărești înainte de congelare pentru a le menține textura și aroma.

Ciupercile deshidratate au un termen de valabilitate foarte lung, de până la 1-2 ani, dacă sunt păstrate într-un loc uscat și răcoros, într-un recipient etanș, recomandă EatThis.

Ce înseamnă dacă apare un puf albicios pe ciuperci

Apariția unui puf albicios pe ciuperci poate indica mai multe lucruri, însă cel mai frecvent este un semn de mucegai.

Acesta este un tip de ciupercă microscopică care crește în condiții de umiditate și lipsă de aerisire. Poate apărea sub formă de puf albicios, gri sau chiar verde.

Poate fi periculos pentru sănătate, mai ales dacă este ingerat. Poate provoca reacții alergice, probleme respiratorii și alte probleme de sănătate.

În cazuri mai rare poate fi vorba despre miceliu, care reprezintă o rețea de filamente (hife) din care sunt formate ciupercile. În unele cazuri, mai ales dacă ciupercile sunt foarte proaspete sau cultivate în condiții controlate, pot apărea urme de miceliu alb pe suprafața ciupercilor.

Miceliul în sine nu este dăunător și nu afectează calitatea ciupercilor, dar este important să îl poți diferenția de mucegai.

Dacă observi apariția unui puf albicios, uniform care pare mai degrabă o creștere naturală, ar putea fi miceliu. Dacă pare neregulat, vâscos sau cu alte culori, este probabil mucegai.

De asemenea, mirosul ciupercilor poate fi un indicator bun. Ciupercile mucegăite vor avea un miros neplăcut, acru sau putred, în timp ce ciupercile sănătoase au un miros pământiu și proaspăt.

Dacă nu ești sigură dacă puful albicios este miceliu sau mucegai, cel mai bine este să arunci ciupercile pentru a evita riscurile pentru sănătate.

Ciupercile se pot congela

Ciupercile se pot congela, și este o metodă eficientă de a le păstra pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, pentru a menține cât mai bine textura și aroma ciupercilor, este important să urmezi câțiva pași esențiali înainte de congelare.

Alege ciuperci proaspete și fără pete sau semne de deteriorare. Ciupercile mai proaspete vor avea o calitate mai bună după congelare. Spală ciupercile sub un jet ușor de apă rece pentru a îndepărta murdăria și resturile. Poți folosi o perie moale sau un prosop de hârtie pentru a le curăța. Nu le înmuia în apă deoarece vor absorbi umiditate suplimentară.

După ce te-ai asigurat că sunt curate, taie ciupercile în felii sau bucăți, în funcție de preferințele tale și de modul în care intenționezi să le folosești ulterior.

Apoi opărește-le pentru a păstra textura și gustul ciupercilor. Adu apă la fierbere într-o oală mare. Pune ciupercile în apă clocotită timp de 2-3 minute pentru ciuperci feliate și 4-5 minute pentru ciuperci întregi.

După aceea, scoate ciupercile cu o spumieră și transferă-le imediat într-un bol cu apă rece și gheață pentru a opri procesul de gătire. Lasă-le în apă rece timp de câteva minute, apoi scurge-le bine.

După ce le-ai opărit și răcit, pune ciupercile pe prosoape de hârtie și tamponează-le ușor pentru a îndepărta excesul de apă.

Pune ciupercile uscate în pungi pentru congelator sau în recipiente ermetice. Este important să elimini cât mai mult aer posibil din pungi pentru a preveni formarea de cristale de gheață. Etichetează pungile sau recipientele cu data și tipul de ciuperci.

Pune pungile sau recipientele în congelator. Ciupercile congelate se pot păstra în condiții optime pentru aproximativ 6-12 luni.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post