Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
În unele seri pare că nimic nu este mai bun decât o porție de paste. O cină simplă, clasică și totuși de efect. Dacă nu știi ce fel de paste să alegi iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de paste italiene și pentru ce se folosește fiecare sortiment.
Există atât de multe tipuri de paste și atât de multe forme, încât uneori este foarte greu să alegi. Unele dintre ele se potrivesc mai bine cu sosuri pe bază de roșii, altele cu brânzeturi.
Poți alege condimente și ierburi aromatice, legume, diferite tipuri de carne.
Există atât de multe tipuri de paste. Din fericire, pot fi grupate într-o mână de categorii: paste scurte, paste lungi, foi de paste, paste umplute și paste găluște.
Paste lungi
Unele dintre ele pot fi făcute manual, pentru altele este nevoie de o mașină specială. Pastele lungi se potrivesc bine cu sosuri cremoase care au doar ingrediente de dimensiuni foarte mic.
Capelli di angelo
Capelli di angelo sau „păr de înger” sunt cel mai subțire tip de paste.
Se potrivesc cel mai bine cu sosuri ușoare pe bază de ulei și smântână. Orice sos prea gros le poate copleși. Mai poți adăuga și creveți sau pui foarte bine mărunțit.
Bucatini
Bucatini seamănă foarte mult cu spaghetele tradiționale.
Cu toate acestea, sunt mai rotunde și au o gaură prin mijloc. Se pot folosi în supe, preparate cu paste și caserole. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.
Fetuccine
Fetuccine sunt paste mai late și mai dense decât spaghetele. Se potrivesc cu sosuri groase de carne sau cu sos alfredo.
Spaghete
Spaghetele au formă de cilindru și au o greosime medie.
Se potrivesc în cele mai multe dintre combinații, de la sosuri pe bază de carne, la cele simple de roșii sau pe bază de brânzeturi.
Linguine
Linguine seamănă cu fettuccine, doar că nu sunt la fel de late. Se potrivesc cu de mare, cu sosuri de vin alb sau cu scoici. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.
Pappardelle
Pastele pappardelle se potrivesc cu sosurile bogate pe bază de carne. De exemplu, sunt cel mai des folosite peste paste bolognese, dar este foarte bne și cu fructe de mare.
Paste scurte
Pastele scurte vin într-o varietate de forme care se potrivesc în moduri diferite cu sosuri. Sunt potrivite la cu cele groase și consistente, cu carne și/sau legume.
Datorită formelor lor unice, cele mai multe tipuri de paste scurte sunt făcute cu o mașină de extrudare care decupează formele cu o matriță.
Fusilli
Acest tăiței în formă de spirală sunt perfecte pentru sosuri groase, precum marinara sau sosul de carne. Pot fi folosite și pentru salatele de paste. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.
Rotini
Rotini au niște spirale mai strânse decât fusilli. Ca și ele se potrivesc cu toate tipurile de sosuri, de la cele pe bază de carne la cele cremoase.
Farfalle
Farfalle se potrivesc foarte bine cu orice tip de sos cremos. Le poți găti totuși cu orice fel de sos sau de ingrediente îți trec prin cap pentru că vor fi delicioase.
Gemelli
Gemelli arată ca două frânghii subțiri răsucite împreună. Se potrivesc foarte bine în salatele de paste, dar și cu legume și ierburi aromatice.
Penne
Penne sunt unele dintre cele mai folosite paste scurte. Au formă de cilindru, cu margini înclinate. Are mici crestături care fac sosul să stea foarte bine lipit de ele. Se folosesc în rețete de paste la cuptor.
Rotelli
Rotelli se potrivesc foarte bine în supe, dar și cu sosuri cu carne, cu legume, cu brânzeturi sau alte ingrediente, în funcție de gust.
Rigatoni
Rigatoni seamănă bine cu pastele de tip penne. Se potrivesc în același tip de rețete, cu sosuri cu legume și/sau carne, cu brânzeturi. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.
Orecchiette
Orecchiette au formă de ureche. Se potrivesc bine cu majoritatea rețetelor, dar cel mai bine cu sosurile pe bază de smântână.
Ziti
Ziti este un alt tip de paste care arată foarte asemănător cu penne. Este, de asemenea, îngust și gol, dar are margini drepte și nu are creste în textura sa. Ziti se gătesc cel mai des la cuptor.
Conchiglie sau scoici
Conchiglie se găsesc într-o varietate mare de dimensiuni, de la mini la mic la mediu la jumbo. Merg la orice tip de sos de smântână sau sos gros și consistent cu carne.
Orzo
Orzo este adesea confundat cu un bob, dar este un tip de paste, posibil cea mai mică dintre formele mici de paste. Seamănă cu orezul și este adesea folosit pentru a face salate de paste.
Ditalini
Ditalini se folosește în supa minestrone și este un ingredient de bază în pastele fagioli. Sunt unele dintre cele mai mici paste din lume
Paste „foaie”
Exact așa cum sună pastele „foaie” sunt foarte subțiri și plate ca o foaie de hârtie.
Lasagna
Lasagna sunt cele mai cunoscute paste din această categorie. Sunt folosite în cele mai multe cazuri pentru a face lasagna, stratificată între brânză ricotta și sos de carne.
Paste umplute
Acest tip de paste au un lucru în comun. Pot fi umplute cu diverse tipuri de brânză, carne sau legume.
Tortellini
Tortellini pot fi umpluți cu brânză sau carne. Pot fi fierte în sosuri, în supă de carne sau legume sau chiar în sos de roșii. De asemenea, este grozav să fie trase la tigaie în puțin ulei și parmezan.
Ravioli
Ravioli sunt paste pătrate umplute. Ravioli cumpărați din magazin sunt adesea mai mici, dar nu fi surprinsă dacă ți se servesc ravioli mari la unele restaurante italiene. Le vei găsi umplute cu orice, de la brânză la legume la carne.