Chifteluțe de dovlecei cu fulgi de ovăz și semințe de susan
Rețeta de chifteluțe de dovlecei cu fulgi de ovăz și semințe de susan, pe care ți-o oferim mai jos, este o variantă sănătoasă și delicioasă a rețetei de chifteluțe clasice.
Preparate în acest mod chifteluțele sunt ușoare și hrănitoare. Sunt perfecte pentru a fi servite ca aperitiv, gustare sau fel principal alături de o salată. Fulgii de ovăz adaugă o textură plăcută și fac chifteluțele mai consistente. Iar semințele de susan adăugate doar la exterior, aduc o notă de aromă și un efect crocant. Chifteluțele sunt delicioase servite atât calde, cât și reci. Le poți acompania cu un sos de iaurt cu usturoi și mărar, o salată proaspătă sau ca garnitură pentru un fel principal. Aceste chifteluțe sunt ideale și pentru pachețelul de prânz sau picnicuri.
Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de nutrienți importanți. Sunt foarte bogați în fibre care ajută la îmbunătățirea sănătății digestive. Deși nu sunt o sursă completă de proteine, fulgii de ovăz conțin o cantitate decentă de proteine. Acest fapt îi fac o alegere bună pentru micul dejun sau gustări.
Descoperă și o rețetă pentru un mic dejun sănătos din fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de chifteluțe de dovlecei cu fulgi de ovăz și semințe de susan.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleceilor.
Spală bine dovleceii și dă-i pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă. Pune dovleceii rași într-o sită, presară un pic de sare peste ei și lasă-i să se scurgă timp de 10-15 minute. Aceasta va ajuta la eliminarea excesului de apă.
După ce s-au scurs, stoarce dovleceii bine cu mâinile sau cu un prosop de bucătărie pentru a elimina cât mai multă apă.
Cum prepari chifteluțe de dovlecei cu fulgi de ovăz și semințe de susan
Într-un bol mare, amestecă dovleceii storși cu ceapa tocată fin, usturoiul presat și mărarul sau pătrunjelul tocat mărunt. Adaugă oul bătut și amestecă bine.
Încorporează fulgii de ovăz, pesmetul (dacă folosești), sare, piper și boiaua, amestecând până obții o compoziție omogenă. Dacă aluatul este prea moale, mai poți adăuga puțin pesmet sau fulgi de ovăz.
Lasă compoziția să stea 10 minute pentru ca fulgii de ovăz să absoarbă lichidul.
Pentru a forma chifteluțele umezește-ți mâinile în apă rece și modelează chifteluțele de dimensiunea dorită. Tăvălește-le prin semințe de susan pe toate părțile.
Poți alege să le prăjești sau să le coci în cuptor:
Pentru prăjit încinge ulei într-o tigaie și prăjește chifteluțele pe ambele părți până devin aurii și crocante. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Pentru copt preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, așază chifteluțele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unge-le ușor cu ulei. Tăvălește-le prin semințe de susan și coace-le timp de 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului pentru a se rumeni uniform.
Poți servi delicioasele chifteluțe de dovlecei cu fulgi de ovăz și semințe de susan calde sau reci, simple sau cu diferite sosuri.
Descoperă aici patru idei de sosuri pentru cartofi, chiftele și fripturi.