Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Printre cele mai gustoase rețete de ciorbă, care se pot prepara în sezonul rece, este rețeta din bucătăria austriacă denumită Krautsuppe. Este o rețetă de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat sau cu cârnați afumați.
Ciorba iese foarte gustoasă, dar și foarte consistentă, datorită combinației de ingrediente folosite. Poți prepara rețeta și cu varză proaspătă, dar gustul va fi total diferit. Varza murată aduce un plus de gust, dar și un plus de sănătate, fiind foarte recomandată de către specialiștii în nutriție. Conținutul ridicat de fibre si probiotice din varza murată este foarte benefic pentru inima si sistemul circulator. Acestea ajuta la scăderea nivelului de colesterol. O bună parte dintre probioticele care se găsesc in varza murată ajută și la reglarea tensiunii arteriale.
În sezonul rece varza murată este unul dintre alimentele de bază din bucătăriile românilor. Poate fi inclusă în multe categorii de rețete culinare, de la salate, la supe și ciorbe, aperitive și mâncăruri scăzute.
Descoperă aici și rețeta de varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor. Iar mai jos poți urmări rețeta completă pentru a prepara și tu delicioasa ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ciolanului afumat pe care îl speli cu apă fierbinte pentru a mai elimina din masa de ingrediente folosite pentru a-l afuma. Secționează ciolanul în câteva locuri, până la os și pune-l la fiert în 3 litri de apă rece.
Apoi, vei pregăti vaza murată pe care o scurgi, o toci și o lași 10 minute în apă rece pentru a mai elimina din sare. În acest interval de timp pregătești și celelalte legume.
Cum prepari ciorbă de varză murată cu ciolan afumat
Curăță toate legumele, clătește-le și scurge-le bine. Toacă ceapa în cuburi micuțe, ca pentru oricare altă rețetă de ciorbă. Rădăcinoasele dă-le pe răzătoare, toacă varza mai mărunt, iar ardeiul toacă-l în cuburi. Așază o cratiță pe flacăra aragazului și punem uleiul la încins. Adaugă în el mai întâi ceapa, apoi rădăcinoasele și mai târziu ardeiul.
Adaugă și varza tocată, dar peste ciolanul afumat, atunci când acesta este ușor pătruns. Adaugă și zeama de varză și lasă ciorba să fiarbă până când varza este pătrunsă. Apoi poți adăuga legumele călite, crenguțele de cimbru și foile de dafin.
Mai fierbe toate ingredientele împreună pentru aproximativ 15 minute, atât cât să se întrepătrundă aromele.
Ia un bol și amestecă în el un gălbenuș de ou cu smântâna. Adaugă câte puțină supă fierbinte și amestecă intens pentru a se dilua compoziția, dar și pentru a aduce amestecul rezultat la temperatura supei din oală.
Apoi toarnă acest amestec în fir subțire, peste delicioasa ciorbă de varză murată cu ciolan afumat. Mai lasă ciorba să fiarbă pentru 2-3 clocote, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Mai poți adăuga și rondele de ardei iute, pentru un gust picant. La final, după stingerea focului, adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Este absolut delicioasă o astfel de ciorbă, mai ales servită fierbinte, cu ardei iute.
Tot din categoria rețetelor cu varză murată, mai poți prepara și rețeta de varza a la Cluj.