Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru a pregăti preparate savuroase. Rețeta de ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume este un fel de mâncare specific românesc, foarte aromat și colorat.
Pentru ciorba țărănească de ștevie cu multe legume poți folosi orice legume ai prin frigider. Pot fi proaspete sau congelate. Alegerea îți aparține.
Poți pune ceapă, morcovi, ardei gras de diferite culori, rădăcină de pătrunjel, de țelină, păstârrnac, dovlecel, chiar și 1-2 căței de usturoi. La final, nu trebuie să lipsească verdețurile. Poți folosi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină. Și acestea pot fi proaspete sau uscate.
Dacă vrei ca ciorba de ștevie să fie mai aromată poți folosi 1-2 foi de dafin sau cimbru proaspăt sau uscat.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o oală mare, se încălzește puțin ulei de măsline și se călesc ceapa și usturoiul până devin moi și aurii. Apoi se adaugă morcovii, cartofii, pătrunjelul, țelina și ardeiul gras în oală și se călesc împreună cu ceapa și usturoiul timp de aproximativ 5-7 minute, amestecând din când în când.
Cum prepari rețeta de ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume
După aceea, se pune supa de legume sau apa în oală. Se lasă legumele să fiarbă până devin aproape moi, timp de aproximativ 10-15 minute.
Se adaugă orezul. Și se lasă să fiarbă în ciorbă până devine moale, urmărind să nu se lipească de fundul oalei. După ce orezul este gătit, se adaugă ștevia tocată în oală. Se lasă ciorba să fiarbă încă 5-7 minute până când frunzele de ștevie sunt fragede. Se adaugă sucul de lămâie și se mai lasă să fiarbă 3-4 minute. Se stinge focul și se presară deasupra verdețurile tocate. Se servește caldă sau rece, după gust.
Cum se servește ciorba de ștevie
Ciorba de ștevie cu legume se servește de obicei caldă, proaspătă din oală. Uneori, este garnisită cu o lingură de smântână sau iaurt. În felul acesta devine mai cremoasă și iar aromele se echilibrează. Poate fi servită cu pâine proaspătă sau cu crutoane de pâine prăjită.
Se poate presăra și cu ierburi proaspete. Pătrunjelul sau mărarul sunt cel mai des folosite pentru un plus de prospețime și culoare.
Variante regionale pentru ciorba țărănească de ștevie cu multe legume
În regiunea Moldovei, ciorba de ștevie cu legume este adesea făcută cu un accent mai puternic pe utilizarea șteviei proaspete și a condimentelor naturale, cum ar fi frunzele de dafin și cimbru.
În Transilvania, această ciorbă poate avea o consistență mai groasă, datorită adăugării mai multor legume și a unui timp de fierbere mai îndelungat.
În Muntenia și Oltenia ciorba de ștevie este servită adesea cu mămăligă sau cu crutoane de pâine prăjită pentru a adăuga textură și savoare.