Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru a pregăti preparate savuroase. Rețeta de ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume este un fel de mâncare specific românesc, foarte aromat și colorat.

Cristina Catană
Publicat: 11 martie 2024, 03:29
Ciorba țărănească de ștevie cu multe legume se poate servi atât rece, cât și fierbinte/ Shutterstock

Pentru ciorba țărănească de ștevie cu multe legume poți folosi orice legume ai prin frigider. Pot fi proaspete sau congelate. Alegerea îți aparține.

Poți pune ceapă, morcovi, ardei gras de diferite culori, rădăcină de pătrunjel, de țelină, păstârrnac, dovlecel, chiar și 1-2 căței de usturoi. La final, nu trebuie să lipsească verdețurile. Poți folosi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină. Și acestea pot fi proaspete sau uscate.

Dacă vrei ca ciorba de ștevie să fie mai aromată poți folosi 1-2 foi de dafin sau cimbru proaspăt sau uscat.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o oală mare, se încălzește puțin ulei de măsline și se călesc ceapa și usturoiul până devin moi și aurii. Apoi se adaugă morcovii, cartofii, pătrunjelul, țelina și ardeiul gras în oală și se călesc împreună cu ceapa și usturoiul timp de aproximativ 5-7 minute, amestecând din când în când.

Cum prepari rețeta de ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume

După aceea, se pune supa de legume sau apa în oală. Se lasă legumele să fiarbă până devin aproape moi, timp de aproximativ 10-15 minute.

Se adaugă orezul. Și se lasă să fiarbă în ciorbă până devine moale, urmărind să nu se lipească de fundul oalei. După ce orezul este gătit, se adaugă ștevia tocată în oală. Se lasă ciorba să fiarbă încă 5-7 minute până când frunzele de ștevie sunt fragede. Se adaugă sucul de lămâie și se mai lasă să fiarbă 3-4 minute. Se stinge focul și se presară deasupra verdețurile tocate. Se servește caldă sau rece, după gust.

Cum se servește ciorba de ștevie

Ciorba de ștevie cu legume se servește de obicei caldă, proaspătă din oală. Uneori, este garnisită cu o lingură de smântână sau iaurt. În felul acesta devine mai cremoasă și iar aromele se echilibrează. Poate fi servită cu pâine proaspătă sau cu crutoane de pâine prăjită.

Se poate presăra și cu ierburi proaspete. Pătrunjelul sau mărarul sunt cel mai des folosite pentru un plus de prospețime și culoare.

Variante regionale pentru ciorba țărănească de ștevie cu multe legume

În regiunea Moldovei, ciorba de ștevie cu legume este adesea făcută cu un accent mai puternic pe utilizarea șteviei proaspete și a condimentelor naturale, cum ar fi frunzele de dafin și cimbru.

În Transilvania, această ciorbă poate avea o consistență mai groasă, datorită adăugării mai multor legume și a unui timp de fierbere mai îndelungat.

În Muntenia și Oltenia ciorba de ștevie este servită adesea cu mămăligă sau cu crutoane de pâine prăjită pentru a adăuga textură și savoare.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post