Cobbler cu căpșuni. Un desert foarte simplu, dar delicios
Dacă vrei să prepari un desert cu căpșuni mai simplu și mai rapid, dar delicios, îți recomandăm rețeta de cobbler cu căpșuni. Desertul are la bază un strat de fructe, iar deasupra un aluat dispus neuniform, care devine moale la interior și crocant la exterior, după coacere.
Cobblerul are rădăcini în bucătăria americană timpurie, cu influențe din bucătăria britanică. A fost creat de primii coloniști care au adaptat budincile și plăcintele tradiționale britanice folosind ingrediente locale. Denumirea de „cobbler” ar putea proveni de la aspectul accidentat, asemănător cu pietrele de pavaj (cobblestones), al desertului. Rețeta este foarte versatilă, putând fi preparată din orice fruct sau dintr-o combinație de fructe.
Descoperă și varianta acestui desert cu fructe de pădure. Este mai aromat și are gustul dulce-acrișor. Iar în continuare îți oferim pentru inspirație rețeta de cobbler cu căpșuni, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea căpșunilor, care vor fi așezate la baza tăvii de copt. Acestea necesită spălare, scurgere șui curățare de codițe și frunze. Mai au nevoie și de un timp de fierbere cu zahăr, dar și de un timp de răcire, înainte de a le așeza în tavă.
După spălare și scurgere, secționează-le în bucăți mai mici și pune-le într-un vas cu baza dublă. Adaugă zahăr după propriul gust sau în funcție de cât sunt căpșunile de dulci. Apoi așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe căpșunile pentru aproximativ 10-12 minute.
Nu exagera cu fierberea, este suficient doar atât cât să se topească zahărul și să se formeze un sirop cu textură consistentă. Stinge focul și lasă sosul de fructe la răcit, apoi adaugă-l în tava unsă cu unt.
Cum prepari aluatul pentru Cobbler cu căpșuni
După ce căpșunile s-au răcit, le poți așeza la baza vasului de copt pentru a trece la etapa următoare.
Înainte de a pregăti aluatul pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un bol, trece prin sită făina amestecată cu praful de copt. Adaugă zahărul și un praf de sare și amestecă-le. Apoi adaugă gălbenușul și untul tăiat în cubulețe, la mijlocul făinii. Amestecă ingredientele cu vârfurile degetelor, așa cum procedezi și ca pentru aluatul clasic de tartă.
Peste firimiturile rezultate adaugă laptele și vanilia și amestecă pentru omogenizare. Aluatul obținut va avea o textură granulată.
Cu o lingură mai mare ia din aluat și așază-l din loc în loc deasupra căpșunilor din tavă.
Introdu tava în cuptor și coace deliciosul cobbler cu căpșuni pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-l să se răcorească 10-15 minute, apoi îl poți savura. Acest desert se servește, de obicei, ușor fierbinte.
Poți presăra desertul cu zahăr pudră, dar este extrem de delicios servit cu o cupă din înghețata preferată.
Dacă mai dorești să prepari și alte deserturi simple cu căpșuni, mai trece pe listă și rețeta de pandișpan cu căpșuni.