Cozonac cu nucă și rahat. Rețetă tradițională de cozonac

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Una dintre cele mai populare rețete de cozonac, preparată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este rețeta de cozonac cu nucă și rahat. 

Maria Udrea
Publicat: 10 decembrie 2022, 06:49 / Actualizat: 19 decembrie 2022, 15:37

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă, pentru a nu deveni aluatul crud / Shutterstock

Cozonacul este desertul cel mai îndrăgit de pe masa de Crăciun. Fără cozonac nu ar fi sărbătoarea completă, în tradiția românească. Poți prepara cozonacul în multe moduri, pornind de la rețeta clasică, notată din străbuni în carnețelele îngălbenite de vreme. Poți opta pentru diferite umpluturi printre care nuca și rahatul, ciocolata, macul, sau diferite fructe uscate.

Citește și

Aluatul de cozonac se poate prepara și el în moduri diferite, însă ingredientele de bază rămân mereu aceleași.

Una dintre cele mai simple rețete pe care o poți prepara este rețeta de cozonac fără frământare. Este ideală pentru atunci când ai de preparat mai multe rețete culinare, iar timpul nu îți este favorabil.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de cozonac constă în pregătirea ingredientelor necesare.

Făina se trece prin sită în bolul de frământare, iar drojdia se amestecă într-un bol cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Se lasă la activat 10-15 minute înainte de folosire.

Cum prepari aluatul pentru cozonac cu nucă și rahat

Încălzește laptele într-un ibric, iar untul topește-l într-o tigaie în care ai adăugat și uleiul. Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu sarea până când se deschid la culoare. Adaugă zahărul și toate aromele. Amestecă intens până când zahărul este diluat, iar compoziția devine spumoasă.

În bolul cu făină formează o adâncitură la mijlocul acesteia. Pune acolo drojdia activată. Apoi adaugă compoziția de gălbenușuri și amestecă bine toate ingredientele, inclusiv făina, turnând treptat din laptele cald. La final, când deja aluatul este format, adaugă și amestecul de unt cu ulei, cald. Frământă cu forță aluatul până când grăsimea este bine absorbită. Aluatul va avea o textură nu foarte fermă, dar nelipicioasă.

Pune aluatul în bol și acoperă-l cu un ștergar de bucătărie curat. Lasă-l la loc cald, timp de o oră pentru a se dospi.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.

Cum prepari umplutura pentru cozonac

Scoate rahatul din cutie pe un tocător de lemn presărat cu zahăr pudră. Taie rahatul în cuburi și trece-le prin zahărul pudră pentru a nu se lipi între ele. Taie rahatul

Presară un praf de sare peste albușuri și bate-le cu telul sau cu mixerul până când devin spumoase. Adaugă zahărul și amestecă intens până când obții o bezea fermă. Apoi adaugă pudra de cacao amestecată cu o parte din miezul de nucă măcinat fin. Restul de miez de nucă taie-l în bucăți mai mari.

Cum formezi și coci cozonac cu nucă și rahat

Când aluatul este dospit, împarte-l în două părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de 4-5 mm grosime. Peste cele două foi întinde umplutura din albușuri cu nuci și pudră de cacao. Presară deasupra acesteia bucățile de rahat și nucile tocate grosier. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior și împletește-le frumos.

Unge cu unt topit cea mai mare formă de copt cozonac sau poți așeza hârtie de copt în ea. Pune cozonacul împletit în forma de copt. Acoperă-l cu ștergarul curat și lasă-l la loc cald timp de 40 de minute pentru a se mai dezvolta.

Pornește cuptorul la 165 de grade Celsius. amestecă un ou într-un bol și unge aluatul cozonacului cu el folosind o pensulă de bucătărie. Coace cozonacul la 165 de grade Celsius pentru 45-50 de minute. În ultimele 5 minute, scoate cozonacul, mai unge-l odată cu ou și presară zahăr tos.

După coacere lasă minunatul cozonac cu nucă și rahat să se răcească mai întâi în tavă, apoi transferă-l pe un blat de răcire. Dacă ți-ai propus să prepari mai multe rețete de cozonac, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată.

Citește și
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
05:46
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
05:38
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
26 noiembrie, 06:55
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos 5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
26 noiembrie, 05:48
Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert
26 noiembrie, 05:32
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
25 noiembrie, 05:56
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
25 noiembrie, 05:35
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată 8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Chec cu fructe uscate și migdale
Chec cu fructe uscate și migdale
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
fresh

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos