Cum să gătești morcovi la aburi. Rețete pe care le va iubi toată familia
Cel mai rapid mod de a prepara o garnitură este să pui câteva legume la aburi. Sunt o sursă de vitamine, minerale și fibre, fără un aport caloric semnificativ. Când gătești friptură data viitoare poți încerca să pui alături de ea câțiva morcovi gătiți la aburi. Te vei îndrăgosti de această rețetă. Descoperă mai jos cum să gătești morcovi la aburi.
Morcovii se găsesc într-o varietate mare culori: galben, alb, violet, dar cel mai des îi vei găsi în piață și la supermarket pe cei portocalii. Această nuanță este semn că sunt bogați în beta-caroten, un antioxidant puternic.
Beneficii nutriționale ale morcovilor
Morcovii conțin vitamine și nutrienți , inclusiv B6, K, potasiu și biotină, care este benefică pentru piele, păr și unghii. În plus, au un conținut scăzut de calorii și nu au grăsimi. În timp ce morcovii au un nivel mediu de carbohidrați, au indice glicemic scăzut și au un procent mai mare de fibre decât alte legume cu amidon.
Datorită beneficiilor lor nutritive, morcovii sunt un excelent substitut pentru cartofii dulci și aduc aromă și textură preparatelor care au nevoie de multe legume, fără a afecta nivelul de zahăr din sânge. Află și cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți chiar și o lună.
Metode de a găti morcovi la aburi
Dacă vrei să faci morcovi la aburi mai întâi trebuie să știi pe care să îi alegi și cum să îi pregătești înainte.
Cel mai simplu mod de a găti morcovii este să îi pui într-o oală cu apă clocotită, împreună cu sare. Dai focul mai mic și acoperi vasul. Îi lași să fiarbă timp de aproximativ 8 minute sau până când poți să îi străpungi cu ușurință cu furculița.
Între timp faci un sos din unt nesărat topit, zahăr brun, sare și piper. Când morcovii sunt gata pui sosul peste ei și îi amesteci bine astfel încât să fie acoperi complet.
O altă variantă pentru a găti morcovii drept garnitură este să folosești cuptorul cu microunde. Ai nevoie de un vas cu capac, ambele potrivite pentru microunde.
Morcovii trebuie tăiați rondele. Apoi se pun în vas cu 2-3 linguri de apă. Se pun la cuptorul cu microunde la cea mai înaltă temperatură și se lasă 5 minute. Vasul se scoate cu atenție și se acoperă cu folie alimentară. Se mai lasă încă 2-3 minute pentru ca aburii să înmoaie și mai mult morcovii. Încearcă și rețeta de tort de morcovi cu mango și cremă de brânză.
Morcovi la abur cu sirop de arțar și chimen
Morcovii la abur cu sirop de arțar și chimen pot fi o garnitură delicioasă pentru o friptură de vită sau de porc.
Ingrediente
- 3/4 linguriță de semințe de chimen
- 3/4 linguriță de semințe de coriandru
- 2 linguri de unt nesărat
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
- 400 g morcovi tăiați în bastonașe
- 1/4 linguriță de sare
- 70 g sirop de arțar
Mod de preparare
Se pisează semințele de chimen și de coriandru într-un mortar și pistil. Se încălzește o tigaie cu fund greu la căldură medie. Când tigaia este fierbinte se pun condimentele și se lasă 10 secunde, menținând tigaia în mișcare pentru a le împiedica să se ardă.
Se dă focul mai mic și se adaugă untul și uleiul. Se amestecă bine pentru a infuza aroma condimentelor în unt și ulei cu aroma lor. Apoi se pun morcovii.
Se sotează morcovii timp de aproximativ 3 minute, apoi se pune sarea. Se adaugă siropul de arțar și se continuă mișcarea tigăii încă 3-5 minute, până când încep să se caramelizeze. Se servesc fierbinți cu glazura de arțar turnată deasupra.
Morcovi cu ghimbir
Morcovii cu ghimbir sunt perfecți și ca salată, dar se potrivesc și alături de diferite tipuri de carne: vită, porc sau pui.
Ingrediente
- 400 g morcovi spălați, curățați și tăiați
- 1 bucată de ghimbir proaspăt, decojit și tocat
- 110 ml suc proaspăt de portocale
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- nucșoară proaspăt rasă, după gust
- 1 lingură de unt
Mod de preparare
Se pun morcovii într-o cratiță de dimensiuni medii. Se adaugă ghimbirul și sucul de portocale. Se acoperă și se gătește la foc moderat timp de 10 minute sau până când morcovii pot fi străpunși de furculiță. Se scot morcovii și se păstrează sosul. Se condimentează după gust.
Se topește untul într-o cratiță mică, se adaugă sosul rămas de la gătirea morcovilor și se amestecă. Se toarnă peste morcovi și se servește fierbinte.