Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Fără coacere

Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală.

Maria Udrea
Publicat: 19 mai 2024, 06:52
Smântâna pentru frișcă se amestecă foarte rece, în bol răcit în frigider / Shutterstock

Frișca pentru deserturi savuroase se obține din smântână naturală sau din smântână vegetală. Cea mai recomandată este smântâna naturală, pentru că este mai sănătoasă.

Smântâna vegetală o poți folosi în perioadele de post.

Citește și

Cum se bate frișca din smântână naturală

Despre alegerea tipului de smântână am menționat mai sus că aceasta necesită un coeficient de grăsime de peste 30%. Cea mai recomandată smântână pentru a reuși în mod sigur frișca este smântâna cu 35-36% grăsime.

Un alt factor important pentru reușita cremei de frișcă este folosirea smântânii după ce a stat 6-8 ore la frigider. Cu cât este mai rece, cu atât frișca va deveni mai fermă într-un timp mai scurt. De asemenea și bolul mixerului, dar și paletele acestuia vor fi introduse în frigider pentru a le folosi foarte reci. Astfel îți vei ușura munca și vei scurta timpul de preparare al cremei de frișcă.

Pentru a prepara frișca, pune smântâna rece în bolul mixerului, de asemeni, rece. Începe să mixezi mai întâi folosind treapta de viteză inferioară a mixerului. Folosește această treaptă până când frișca începe să capete volum și nu mai este lichidă. Apoi, poți crește progresiv viteza, în timp ce amesteci.

Când frișca începe să devină consistentă, adaugă zahărul treptat și sucul de lămâie. Sucul de lămâie ajută la obținerea unei texturi mai ferme, dar în același timp aromatizează frișca și reduce din gustul dulce al zahărului. Amestecă în continuare energic până când frișca devine fermă. Nu amesteca în exces pentru că riști să se taie frișca.

Cum recunoști frișca tăiată

Expresia de „a se tăia frișca” este una populară, dar care nu se înțelege prin „a se altera frișca”. Frișca este tăiată atunci când se formează lichid la suprafață sau atunci când se separă în mici bulgărași untoși.

Frișca tăiată nu se mai poate repara pentru că ea s-a transformat, de fapt, în unt. Ceea ce poți face este să continui mixarea pentru a se separa tot lichidul de grăsime, adică zerul. Apoi pune untul într-o sită deasă și lasă-l să se scurgă bine.

Dacă ți s-a tăiat frișca înainte de a adăuga zahărul, untul este ideal pentru micul dejun. Dacă ai apucat să adaugi zahărul, untul poate fi folosit în creme pentru prăjituri sau în aluaturi dulci.

Dacă ți-au fost utile sfaturile despre cum se bate frișca din smântână naturală, descoperă aici și 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Sunt idei care îți vor transforma preparatele în delicatese.

Pentru a prepara frișca din smântână, aceasta trebuie să aibă un conținut de grăsimi de peste 30 %.

Ingrediente folosite pentru frișca naturală:

  • 450 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 1 linguriță cu suc de lămâie.

Cum se obține smântâna

Smântâna pentru frișcă este un produs lactat obținut prin ridicarea grăsimii din lapte la suprafața acestuia.

Grăsimea se ridică la suprafață prin centrifugarea laptelui gras. După ce se formează un strat gros de grăsime la suprafața laptelui, acesta este înlăturat, apoi se pasteurizează, adică se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade C.

Acest proces este benefic pentru a opri activitatea bacteriilor și microbilor. Imediat după procesul de pasteurizare, smântâna se răcește rapid. Apoi se poate depozita la rece ambalată în borcane sau cutii de plastic cu capace în dotare.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece