Cum se păstrează corect untul. Află ce spun specialiștii
Probabil ai văzut prin multe emisiuni TV sau pe internet că sunt persoane care țin untul la temperatura camerei. Este oare corect acest mod de depozitare? Află de la specialiști cum se păstrează corect untul.
Poate ești și tu tentată să ții untul pe blatul din bucătărie, mai ales dacă obișnuiești să faci sandvișuri dimineața și îl folosești. Va fi mult mai ușor de întins pe pâine. Dar întrebarea e legată de cât de sigur mai e acesta pentru consum. Iată ce spun specialiștii.
Înainte de a da un răspuns ar trebui să știi ce este untul. Acesta se produce din grăsimea laptelui, mai exact, din smântână. Ca orice aliment produs din lapte și untul este predispus la alterare rapidă. Singura excepție este atunci când este pasteurizat și are în compoziție sare. Aceasta din urmă are rolul de a inhiba apariția bacteriilor care l-ar putea strica.
Potrivit Departamentului American pentru Agricultură poți lăsa fără probleme untul la temperatura camerei pentru maximum 1-2 zile. Dacă faci acest lucru mai mult timp va râncezi, iar aroma lui va avea destul de mult de suferit.
Cum se păstrează corect untul, în funcție de temperatura ambientală
Trebuie să ții cont și de faptul că în unele zone temperatura mediului ambiant este mai mare, pe când în altele mai mică. Vara, în România, este foarte cald, uneori peste 35°C, alteori ajungându-se chiar și la 40°C. Dacă nu ai aer condiționat în bucătărie, atunci untul trebuie să stea la frigider. Nici nu va ajunge să se mai strice pentru că se va topi. Untul devine lichid atunci când este expus la temperaturi mai mari de 32°C.
Nu doar bacteriile care se pot dezvolta din cauza temperaturii nepotrivite pot fi dăunătoare. Poți strica untul și dacă folosești pentru a-l tăia un cuțit necurățat. Poți lăsa germeni care se vor multiplica într-un mod necontrolat, iar untul nu va mai fi sigur pentru consum și astfel nici preparatele în care îl vei folosi.
Untul fără sare trebuie păstrat la frigider
Singurul unt pe care îl poți lăsa la temperatura camerei fără prea multe probleme este untul sărat. Sarea acționează ca un conservant care împiedică râncezirea. Dacă ai unt nespasteurizat sau unt produs în casă, atunci este obligatoriu să îl depozitezi în frigider.
Untul mai poate fi ținut la temperatura camerei pentru perioade scurte de timp, dacă are un conținut de grăsime mai mare de 80%. Acest lucru combinat cu faptul că are un conținut scăzut de apă îi face pe specialiștii în siguranța alimentară să spună că untul poate sta pe blatul din bucătărie fără ca bacteriile să se dezvolte.
Un alt produs care face parte din aceeași categorie este margarina. Ai putea crede că ea poate fi lăsată pe blatul din bucătărie mai mult timp având în vedere că are în compoziție conservanți sintetici. Totuși, pentru că are un conținut mai ridicat de apă, este mai predispusă la dezvoltarea de bacterii atunci când temperatura de păstrare este mai mare decât cea recomandată de producător.
În concluzie, este mai sigur să ții untul în frigider. Dacă urmează să îl folosești pentru a-l întinde pe pâine nu trebuie decât să îl scoți la temperatura camerei cu 10-15 minute înainte și va avea consistența necesară.