De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire
Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.
Sarmalele sunt adesea servite ca mâncare principală, fiind acompaniate de smântână, iaurt sau sos de roșii. Ele pot fi parte a unei mese festive sau pot fi savurate în familie, fiind un preparat versatil care îmbină gustul tradițional cu rafinamentul.
Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de migăloase. Presupun multe etape de pregătire, multe ingrediente și îndemânare pentru asamblat. Totuși, cu răbdare și exercițiu vei obține cele mai bune sarmale.
De ce se desfac sarmalele
Ți s-a întâmplat poate să aranjezi frumos sarmalele în oală și să constați că unele s-au desfăcut și, la final, aspectul lor nu era chiar cel la care sperai. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și sunt multe motive care duc la desfacerea foilor de varză ale sarmalelor.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se desfac sarmalele este că fie ai folosit frunzele de varză prea subțiri sau uscate, fie au fost prea mari și au fost dificil de rulat. Chiar dacă ai ales foile perfecte, trebuie să le împachetezi suficient de strâns, este posibil ca umplutura să se desfacă în timpul gătirii.
O altă greșeală pe care o poți face este să ai o umplutură prea suculentă care poate face ca sarmalele să se desfacă în timpul gătirii. Ideal este ca aceasta să fie suficient de legată și de echilibrată astfel încât sarmalele tale să rămână întregi, scriu cei de la EatEhis.
Uneori, o gătire prea rapidă sau la o temperatură prea ridicată poate face ca frunzele să se desprindă și umplutura să se dezintegreze. De asemenea, sarmalele nu trebuie să amesteci în vas sau să faci alte manevre în timp ce se gătesc.
Cum se împăturesc corect sarmalele ca să nu se desfacă
Dacă realizarea compoziției pentru sarmale este o sarcină relativ ușoară pentru că trebuie să urmezi o rețetă, când vine vorba de împăturirea lor lucrurile se complică puțin. Ai nevoie de exercițiu și îndemânare pentru ca ele să nu se desfacă în timpul fierberii.
Nu este foarte complicat, dacă ții cont de câteva reguli. Alege frunze de varză mai rezistente și mai flexibile. Trebuie să fie suficient de mari pentru a împacheta umplutura și să fie cât mai uniforme posibil.
După ce ai tăiat cotoarele foilor și le-ai pregătit pe toate, așează umplutura într-un strat uniform, dar nu prea gros. Lasă un spațiu mic pe margini pentru a putea rula sarmalele.
Rulează frunza de varză începând de la partea de jos. Apoi încordează-o ușor pentru a elimina spațiul dintre umplutură și frunză. Îndoaie marginile laterale către interior pe măsură ce rulezi sarmalele pentru a le menține în formă și a împiedica scurgerile în timpul gătirii.
Împinge capetele în interior și ai terminat.
Pune în vasul în care le vei fierbe un strat de varză tocată, câteva bucăți de afumătură și 2-3 crenguțe de cimbru. Apoi așează sarmalele rulate strâns, cu partea înfășurată în jos, pentru a preveni desfacerea în timpul gătirii.
Alte trucuri utile pentru sarmale
Pregătirea sarmalelor poate fi o artă, iar unele trucuri pot face procesul mai ușor și rezultatul mai delicios. Varza trebuie să fie suficient murată și nu foarte sărată. Dacă este cazul las-o peste noapte în apă rece.
Umplutura este și ea foarte importantă. Ideal este să amesteci și carne mai grasă și slabă, pentru ca sarmalele să fie suculente. Pentru gust adaugă printre sarmale și afumătură. Fie că pui bucăți de ciolan, fie kaiser, fie slănină vor ieși delicioase. Dacă vrei poți pune din toate câte puțin, spun cei de la Delish.
Trebuie să ții cont și de raportul între orez și carne pentru umplutura de sarmale. În mod tradițional, se folosește o cantitate echilibrată între orez și carne. Un raport comun este de aproximativ o parte orez la 2 părți carne. De exemplu, pentru fiecare 200 g de orez se folosesc în jur de 400 g carne tocată.
Această proporție poate fi ajustată în funcție de preferințe sau de gustul dorit. Dacă dorești o umplutură mai densă sau mai bogată în carne, poți reduce cantitatea de orez sau mări cantitatea de carne și viceversa.
Este important să ții cont și de tipul de orez folosit. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid și se umflă mai mult în timpul gătirii. Ar putea fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de acest aspect.
După ce le-ai rulat, urmând sfaturile de mai sus, trebuie să le fierbi la foc mic, aproximativ o oră pe aragaz, după care vei pune vasul la cuptor. Din când în când trage-l afară și rotește-l energic pentru a te asigura că sarmalele nu se lipesc nici de fundul oalei, nici de margini.