De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire

Fără coacere

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.

Cristina Catană
Publicat: 21 decembrie 2023, 07:00
Foile de varză trebuie alese foarte bine pentru ca sarmalele să nu se desfacă / Shutterstock

Sarmalele sunt adesea servite ca mâncare principală, fiind acompaniate de smântână, iaurt sau sos de roșii. Ele pot fi parte a unei mese festive sau pot fi savurate în familie, fiind un preparat versatil care îmbină gustul tradițional cu rafinamentul.

Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de migăloase. Presupun multe etape de pregătire, multe ingrediente și îndemânare pentru asamblat. Totuși, cu răbdare și exercițiu vei obține cele mai bune sarmale.

Citește și

De ce se desfac sarmalele

Ți s-a întâmplat poate să aranjezi frumos sarmalele în oală și să constați că unele s-au desfăcut și, la final, aspectul lor nu era chiar cel la care sperai. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și sunt multe motive care duc la desfacerea foilor de varză ale sarmalelor.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se desfac sarmalele este că fie ai folosit frunzele de varză prea subțiri sau uscate, fie au fost prea mari și au fost dificil de rulat. Chiar dacă ai ales foile perfecte, trebuie să le împachetezi suficient de strâns, este posibil ca umplutura să se desfacă în timpul gătirii.

O altă greșeală pe care o poți face este să ai o umplutură prea suculentă care poate face ca sarmalele să se desfacă în timpul gătirii. Ideal este ca aceasta să fie suficient de legată și de echilibrată astfel încât sarmalele tale să rămână întregi, scriu cei de la EatEhis.

Uneori, o gătire prea rapidă sau la o temperatură prea ridicată poate face ca frunzele să se desprindă și umplutura să se dezintegreze. De asemenea, sarmalele nu trebuie să amesteci în vas sau să faci alte manevre în timp ce se gătesc.

Cum se împăturesc corect sarmalele ca să nu se desfacă

Dacă realizarea compoziției pentru sarmale este o sarcină relativ ușoară pentru că trebuie să urmezi o rețetă, când vine vorba de împăturirea lor lucrurile se complică puțin. Ai nevoie de exercițiu și îndemânare pentru ca ele să nu se desfacă în timpul fierberii.

Nu este foarte complicat, dacă ții cont de câteva reguli. Alege frunze de varză mai rezistente și mai flexibile. Trebuie să fie suficient de mari pentru a împacheta umplutura și să fie cât mai uniforme posibil.

După ce ai tăiat cotoarele foilor și le-ai pregătit pe toate, așează umplutura într-un strat uniform, dar nu prea gros. Lasă un spațiu mic pe margini pentru a putea rula sarmalele.

Rulează frunza de varză începând de la partea de jos. Apoi încordează-o ușor pentru a elimina spațiul dintre umplutură și frunză. Îndoaie marginile laterale către interior pe măsură ce rulezi sarmalele pentru a le menține în formă și a împiedica scurgerile în timpul gătirii.

Împinge capetele în interior și ai terminat.

Pune în vasul în care le vei fierbe un strat de varză tocată, câteva bucăți de afumătură și 2-3 crenguțe de cimbru. Apoi așează sarmalele rulate strâns, cu partea înfășurată în jos, pentru a preveni desfacerea în timpul gătirii.

Alte trucuri utile pentru sarmale

Pregătirea sarmalelor poate fi o artă, iar unele trucuri pot face procesul mai ușor și rezultatul mai delicios. Varza trebuie să fie suficient murată și nu foarte sărată. Dacă este cazul las-o peste noapte în apă rece.

Umplutura este și ea foarte importantă. Ideal este să amesteci și carne mai grasă și slabă, pentru ca sarmalele să fie suculente. Pentru gust adaugă printre sarmale și afumătură. Fie că pui bucăți de ciolan, fie kaiser, fie slănină vor ieși delicioase. Dacă vrei poți pune din toate câte puțin, spun cei de la Delish.

Trebuie să ții cont și de raportul între orez și carne pentru umplutura de sarmale. În mod tradițional, se folosește o cantitate echilibrată între orez și carne. Un raport comun este de aproximativ o parte orez la 2 părți carne. De exemplu, pentru fiecare 200 g de orez se folosesc în jur de 400 g carne tocată.

Această proporție poate fi ajustată în funcție de preferințe sau de gustul dorit. Dacă dorești o umplutură mai densă sau mai bogată în carne, poți reduce cantitatea de orez sau mări cantitatea de carne și viceversa.

Este important să ții cont și de tipul de orez folosit. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid și se umflă mai mult în timpul gătirii. Ar putea fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de acest aspect.

După ce le-ai rulat, urmând sfaturile de mai sus, trebuie să le fierbi la foc mic, aproximativ o oră pe aragaz, după care vei pune vasul la cuptor. Din când în când trage-l afară și rotește-l energic pentru a te asigura că sarmalele nu se lipesc nici de fundul oalei, nici de margini.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea nici propria fiică
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea nici propria fiică
Rezultate Loto azi, 9 mai 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 9 mai 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat