De ce se lasă checul. Trucuri și sfaturi pentru un chec pufos și gustos

Să faci prăjituri este o adevărată artă, dar și o știință exactă. Dacă nu ții seama de toate detaliile legate de cantități, temperatura ingredientelor sau a cuptorului, lucrurile pot ieși prost. Checul este una dintre cele mai banale prăjituri, dar care se întâmplă cel mai des să nu iasă cum trebuie. Hai să aflăm împreună de ce se lasă checul.

Un chec feliat și porționat care se află pe o farfurie albă pentru a ilustra de ce se lasă checul
Checul se poate lăsa dacă nu folosești cantitățile potrivite de ingrediente / Shutterstock

Cea mai mare problemă care apare atunci când faci chec este că se lasă fie în cuptor, fie când l-ai scos. Acest lucru are la bază mai multe cauze pe care le vom explica în articolul de mai jos. Iată de ce se lasă checul.

De ce se lasă checul

Unul dintre motivele pentru care se lasă checul este că ai pus prea mult praf de copt sau bicarbonat de sodiu sau nu ai folosit agentul de dospire potrivit. În acest caz prăjitura crește mult prea repede și nu apucă să se coacă și în interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trebuie să știi că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt și cele două nu se pot schimba între ele. De asemenea, dacă nu folosești plicuri cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu unde ingredientul este deja cântărit este bine să faci tu acest lucru cu mare atenție.

Dacă vrei să nu ți se mai lase checul, atunci nu deschide ușa de la cuptor în timpul procesului de coacere. Chiar dacă rețeta cere ca tăvile să fie rotite pe parcursul gătirii încearcă să faci acest lucru repede și să nu trântești ușa de la cuptor atunci când termini.

Încearcă și rețeta de chec de post cu dovleac. Vei vedea că este un preparat simplu și delicios.

Citește și

De ce se lasă checul când e gata scos din cuptor

Cel mai des se întâmplă să se lase checul pentru că nu este copt suficient. Mijlocul său este încă moale și va cădea. Ca să nu te mai confrunți cu această problemă trebuie să verifici cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt și la mijloc. Dacă aceasta iese curată înseamnă că și checul tău este gata. În schimb, dacă pe ea se lipesc firimituri de prăjitură mai are nevoie de mai mult timp de coacere.  

Pe cât de important este să folosești cantitatea corectă de ingrediente, pe atât de mult contează să folosești tăvile de dimensiunea corectă. Te invităm să încerci și rețeta de chec cu ciocolată.

Ce trebuie să faci ca să nu se mai lase checul

Pentru ca prăjitura ta să nu se mai lase trebuie să citești cu atenție întreaga rețetă încă de la început. Apoi, respectă cu sfințenie cantitățile de ingrediente cerute. Poți folosi un cântar de bucătărie sau o linguriță gradată.

Totuși, ia în considerare faptul că poate să nu fie neapărat greșeala ta. Chiar și rețetele pot fi greșite. Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, atunci mai caută o variantă și verifică dacă raportul între ingrediente este același.

Un alt vinovat poate fi cuptorul. Se întâmplă destul de des ca problema să fie faptul că nu degajă uniform căldură sau că nu se încălzește suficient.

Ideal este să îl preîncălzești la temperatura potrivită. Este important și ce faci în timp ce checul tău este la cuptor. Ideal este să nu deschizi ușa cuptorului foarte des. Uită-te pe geam pentru a vedea ce se întâmplă cu desertul.

Alte trucuri pentru un chec perfect

Pentru un chec pufos cel mai important lucru este să respecți indicațiile din rețetă. Dacă aceasta nu cere praf de copt, nu trebuie să pui. Checul va crește frumos chiar și așa.

Tava în care coci checul trebuie să fie fie unsă cu ulei și tapetată cu făină sau îmbrăcată în hârtie de copt. În felul acesta te vei asigura că îl vei scoate ușor atunci când este gata. Vei face acest lucru după ce s-a răcit complet. De asemenea, și porționarea trebuie făcută când prăjitura a ajuns la temperatura camerei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: Prima dată eu, apoi ei!
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
închide