De ce se lasă checul. Trucuri și sfaturi pentru un chec pufos și gustos
Să faci prăjituri este o adevărată artă, dar și o știință exactă. Dacă nu ții seama de toate detaliile legate de cantități, temperatura ingredientelor sau a cuptorului, lucrurile pot ieși prost. Checul este una dintre cele mai banale prăjituri, dar care se întâmplă cel mai des să nu iasă cum trebuie. Hai să aflăm împreună de ce se lasă checul.
Cea mai mare problemă care apare atunci când faci chec este că se lasă fie în cuptor, fie când l-ai scos. Acest lucru are la bază mai multe cauze pe care le vom explica în articolul de mai jos. Iată de ce se lasă checul.
De ce se lasă checul
Unul dintre motivele pentru care se lasă checul este că ai pus prea mult praf de copt sau bicarbonat de sodiu sau nu ai folosit agentul de dospire potrivit. În acest caz prăjitura crește mult prea repede și nu apucă să se coacă și în interior.
Trebuie să știi că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt și cele două nu se pot schimba între ele. De asemenea, dacă nu folosești plicuri cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu unde ingredientul este deja cântărit este bine să faci tu acest lucru cu mare atenție.
Dacă vrei să nu ți se mai lase checul, atunci nu deschide ușa de la cuptor în timpul procesului de coacere. Chiar dacă rețeta cere ca tăvile să fie rotite pe parcursul gătirii încearcă să faci acest lucru repede și să nu trântești ușa de la cuptor atunci când termini.
Încearcă și rețeta de chec de post cu dovleac. Vei vedea că este un preparat simplu și delicios.
De ce se lasă checul când e gata scos din cuptor
Cel mai des se întâmplă să se lase checul pentru că nu este copt suficient. Mijlocul său este încă moale și va cădea. Ca să nu te mai confrunți cu această problemă trebuie să verifici cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt și la mijloc. Dacă aceasta iese curată înseamnă că și checul tău este gata. În schimb, dacă pe ea se lipesc firimituri de prăjitură mai are nevoie de mai mult timp de coacere.
Pe cât de important este să folosești cantitatea corectă de ingrediente, pe atât de mult contează să folosești tăvile de dimensiunea corectă. Te invităm să încerci și rețeta de chec cu ciocolată.
Ce trebuie să faci ca să nu se mai lase checul
Pentru ca prăjitura ta să nu se mai lase trebuie să citești cu atenție întreaga rețetă încă de la început. Apoi, respectă cu sfințenie cantitățile de ingrediente cerute. Poți folosi un cântar de bucătărie sau o linguriță gradată.
Totuși, ia în considerare faptul că poate să nu fie neapărat greșeala ta. Chiar și rețetele pot fi greșite. Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, atunci mai caută o variantă și verifică dacă raportul între ingrediente este același.
Un alt vinovat poate fi cuptorul. Se întâmplă destul de des ca problema să fie faptul că nu degajă uniform căldură sau că nu se încălzește suficient.
Ideal este să îl preîncălzești la temperatura potrivită. Este important și ce faci în timp ce checul tău este la cuptor. Ideal este să nu deschizi ușa cuptorului foarte des. Uită-te pe geam pentru a vedea ce se întâmplă cu desertul.
Alte trucuri pentru un chec perfect
Pentru un chec pufos cel mai important lucru este să respecți indicațiile din rețetă. Dacă aceasta nu cere praf de copt, nu trebuie să pui. Checul va crește frumos chiar și așa.
Tava în care coci checul trebuie să fie fie unsă cu ulei și tapetată cu făină sau îmbrăcată în hârtie de copt. În felul acesta te vei asigura că îl vei scoate ușor atunci când este gata. Vei face acest lucru după ce s-a răcit complet. De asemenea, și porționarea trebuie făcută când prăjitura a ajuns la temperatura camerei.