De ce se lasă checul. Trucuri și sfaturi pentru un chec pufos și gustos

Fără coacere

Să faci prăjituri este o adevărată artă, dar și o știință exactă. Dacă nu ții seama de toate detaliile legate de cantități, temperatura ingredientelor sau a cuptorului, lucrurile pot ieși prost. Checul este una dintre cele mai banale prăjituri, dar care se întâmplă cel mai des să nu iasă cum trebuie. Hai să aflăm împreună de ce se lasă checul.

Cristina Catană
Publicat: 28 noiembrie 2022, 08:00 / Actualizat: 7 decembrie 2022, 17:33
Checul se poate lăsa dacă nu folosești cantitățile potrivite de ingrediente / Shutterstock

Cea mai mare problemă care apare atunci când faci chec este că se lasă fie în cuptor, fie când l-ai scos. Acest lucru are la bază mai multe cauze pe care le vom explica în articolul de mai jos. Iată de ce se lasă checul.

De ce se lasă checul

Unul dintre motivele pentru care se lasă checul este că ai pus prea mult praf de copt sau bicarbonat de sodiu sau nu ai folosit agentul de dospire potrivit. În acest caz prăjitura crește mult prea repede și nu apucă să se coacă și în interior.

Trebuie să știi că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt și cele două nu se pot schimba între ele. De asemenea, dacă nu folosești plicuri cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu unde ingredientul este deja cântărit este bine să faci tu acest lucru cu mare atenție.

Dacă vrei să nu ți se mai lase checul, atunci nu deschide ușa de la cuptor în timpul procesului de coacere. Chiar dacă rețeta cere ca tăvile să fie rotite pe parcursul gătirii încearcă să faci acest lucru repede și să nu trântești ușa de la cuptor atunci când termini.

Încearcă și rețeta de chec de post cu dovleac. Vei vedea că este un preparat simplu și delicios.

Citește și

De ce se lasă checul când e gata scos din cuptor

Cel mai des se întâmplă să se lase checul pentru că nu este copt suficient. Mijlocul său este încă moale și va cădea. Ca să nu te mai confrunți cu această problemă trebuie să verifici cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt și la mijloc. Dacă aceasta iese curată înseamnă că și checul tău este gata. În schimb, dacă pe ea se lipesc firimituri de prăjitură mai are nevoie de mai mult timp de coacere.  

Pe cât de important este să folosești cantitatea corectă de ingrediente, pe atât de mult contează să folosești tăvile de dimensiunea corectă. Te invităm să încerci și rețeta de chec cu ciocolată.

Ce trebuie să faci ca să nu se mai lase checul

Pentru ca prăjitura ta să nu se mai lase trebuie să citești cu atenție întreaga rețetă încă de la început. Apoi, respectă cu sfințenie cantitățile de ingrediente cerute. Poți folosi un cântar de bucătărie sau o linguriță gradată.

Totuși, ia în considerare faptul că poate să nu fie neapărat greșeala ta. Chiar și rețetele pot fi greșite. Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, atunci mai caută o variantă și verifică dacă raportul între ingrediente este același.

Un alt vinovat poate fi cuptorul. Se întâmplă destul de des ca problema să fie faptul că nu degajă uniform căldură sau că nu se încălzește suficient.

Ideal este să îl preîncălzești la temperatura potrivită. Este important și ce faci în timp ce checul tău este la cuptor. Ideal este să nu deschizi ușa cuptorului foarte des. Uită-te pe geam pentru a vedea ce se întâmplă cu desertul.

Alte trucuri pentru un chec perfect

Pentru un chec pufos cel mai important lucru este să respecți indicațiile din rețetă. Dacă aceasta nu cere praf de copt, nu trebuie să pui. Checul va crește frumos chiar și așa.

Tava în care coci checul trebuie să fie fie unsă cu ulei și tapetată cu făină sau îmbrăcată în hârtie de copt. În felul acesta te vei asigura că îl vei scoate ușor atunci când este gata. Vei face acest lucru după ce s-a răcit complet. De asemenea, și porționarea trebuie făcută când prăjitura a ajuns la temperatura camerei.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Un test ADN făcut în glumă de o tânără din SUA a dus la arestarea bunicii ei. Ce a aflat când a sunat poliția: "Am fost uluită. O căutau de 25 de ani"
Un test ADN făcut în glumă de o tânără din SUA a dus la arestarea bunicii ei. Ce a aflat când a sunat poliția: "Am fost uluită. O căutau de 25 de ani"
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă