Dulceața de piersici. Rețeta care rezistă până primăvara
Dulceața de piersici nu este atât de populară în România, deși procesul de preparare este destul de simplu, iar rezultatul delicios. Este parfumată, cu o textură catifelată, numai bună de pus pe o felie de pâine cu unt în zilele reci de toamnă.
Dulceață de piersici se găsește și în magazin și poate vei fi tentată să o cumperi. Însă nu se compară cu ceea ce vei face tu în casă. Poți controla calitatea ingredientelor și, cu siguranță, nu vei pune aditivi alimentari sau alte substanțe care să o facă să arate mai bine în mod artificial.
Dulceața de piersici este potrivită cu orice fel de pâine, mai ales prăjită și unsă cu unt de calitate. Merge la fel de bine pe un croissant sau pe brioșe, deasupra unui iaurt sau a unui terci de fulgi de ovăz. Dacă ai în congelator o caserolă cu înghețată cu vanilie, o poți completa cu o lingură de dulceață de piersici. Să nu uităm că înghețata este prin excelență desertul verii. Iar dacă îți place să o prepari în propria bucătărie, te invităm să descoperi cinci rețete de înghețată de casă, care îți vor face, cu siguranță, vara mai frumoasă.
Iar dacă ești în căutare de rețete de conserve pentru iarnă, îți propunem să încerci și rețeta de compot de caise, care va rezista până la primăvară.
Cum să prepari dulceață de piersici la tine acasă
Ca în cazul majorității dulcețurilor, vei avea nevoie de fructe coapte, zahăr și suc proaspăt de lămâie. Totuși, aceasta fiind o dulceață mai specială cere și câteva condimente. Poți pune scorțișoară sau ienibahar în cantități mici pentru a nu acoperi aroma de piersici. De asemenea, are nevoie și de pectină.
Piersicile pe care le vei folosi pentru dulceață trebuie să fie coapte și zemoase, fără pete. Înainte de a le pune la foc, este necesar să le zdrobești puțin sau să le tai în bucăți cât mai mici. Folosește suc de lămâie pentru a ajuta dulceața să se închege bine, dar și pentru a rezista mai mult timp.
Când e gata dulceața de piersici, se păstrează în borcane sterilizate, închise etanș. Acestea se depozitează într-un spațiu bine ventilat, întunecos, departe de razele soarelui. Ținută în condiții bune, poate rezista și doi ani fără să se altereze.
Ingrediente
Mod de preparare
Se sortează și se spală piersicile bine coapte, apoi se zdrobesc.
Se pun piersicile într-o oală, se adaugă sucul de lămâie și pectina. Se amestecă bine. Se pune la foc mare și, amestecând continuu, se aduce la punctul de fierbere. Când compoziția face bule, se adaugă zahărul și condimentele și se mai dă o dată în clocot. Se fierbe 1 minut, amestecând continuu.
Se ia de pe foc și se îndepărtează spuma de deasupra. Se toarnă imediat în borcane sterilizate. Se umplu lăsând gol 0,5 cm până sus. Se sigilează și se pun la fiert 5 minute în apă clocotită. Se iau de pe foc, se acoperă cu pături și se lasă să se răcească treptat.07