Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect rustic.

Maria Udrea
Publicat: 20 mai 2024, 06:00

Galerie foto

Tarta cu mere și căpșuni nu necesită zahăr pentru umplutură / Shutterstock

Galette este este o tartă simplă și cu aspect rustic, din bucătăria franțuzească. Se prepară, în mod clasic, dintr-un aluat fraged care se îndoaie peste umplutură, formând niște pliuri precum cele de opinci. Umplutura poate fi preparată din fructe, din gem sau dulceață, dar și din diferite creme.

Citește și

Chiar dacă forma tartei rustice, franțuzești, este rotundă, tarta se coace într-o tavă întinsă, pentru a-i permite aluatului o coacere mai rapidă și mai uniformă.

Tot din aceeași categorie de deserturi descoperă și o rețetă de galette cu prune și migdale. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru galette cu mere și căpșuni.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara aluatul, în mod manual sau cu ajutorul mixerului, după preferințe. După ce îl frămânți, atât cât să devină compact, îl împachetezi în folie de prospețime și îl pui la rece, pentru o perioadă scurtă de timp.

În timp ce aluatul stă la odihnit, poți pregăti ingredientele pentru umplutură. Merele le speli și le tai în felii, fără a le îndepărta coaja. Iar căpșunile le speli, le scurgi și le tai în bucăți mai mici.

Cum prepari aluatul pentru galette cu mere și căpșuni

Adaugă în bolul mixerului făina trecută prin sită, sarea, zahărul pudră și untul rece, tăiat în cuburi mai mici. Pornește mixerul și amestecă ingredientele atât cât să rezulte niște firimituri mai mari. Adaugă gălbenușul și apa rece și mai amestecă până la omogenizarea aluatului.

Nu amesteca aluatul în exces pentru a nu da timp untului să se topească. Dacă untul se topește, aluatul devine moale și va mai avea nevoie de făină. Adaosul de făină în plus duce la întărirea aluatului și nu va mai fi ușor de modelat. Frământă aluatul atât cât să devină compact.

După frământare modelează aluatul sub formă sferică și împachetează-l într-o folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Iar înainte de a scoate aluatul din frigider pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a forma tarta, așază aluatul pe o hârtie de copt și întinde-l cu sucitorul într-o foaie circulară mai subțire, de aproximativ 5 mm grosime.

Transferă hârtia de copt cu aluatul într-o tavă întinsă. Pe partea din mijloc a aluatului adaugă felii de mere și de căpșuni, lăsând marginile aluatului libere de aproximativ 4-5 cm. Apoi adună marginile aluatului peste fructele de la centru, petrecându-le din loc în loc sub formă de pliuri.

Introdu tava cu galette cu mere și căpșuni  în cuptorul încălzit. Coace tarta pentru aproximativ 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul se rumenește frumos la suprafață.

Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari o tartă delicioasă, poți încerca rețeta de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone.

Citește și
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Te-ar mai putea interesa și
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
05:44
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
05:15
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
23 noiembrie, 06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
23 noiembrie, 05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
23 noiembrie, 05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
fresh

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară