Găluște cu caise sau Gomboți cu caise. Un desert de vară foarte îndrăgit
Dacă nu ai încercat rețeta de găluște cu caise sau gomboți cu caise, nu mai ezita pentru că este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de vară.
Rețeta se prepară în același mod ca și cea a găluștelor cu prune, pe care o preparau mamele sau bunicile în copilărie. Originea găluștelor cu prune este germano – austriaca și sunt cunoscute sub denumirea ”Knödel ”. Au ca bază un aluat de cartofi cu unt, făină și ouă. În interior se răsfață câte o prună întreagă, dar fără sâmbure. Interesantă este și crusta cu care sunt acoperite găluștele după preparare. Aceasta se face din pesmet rumenit la tigaie, în unt și amestecat cu zahăr.
Chiar dacă parcurgi mai multe etape pentru prepararea găluștelor, acestea chiar merită efortul și timpul alocat. Sunt delicioase, sunt consistente și foarte aspectuoase. Descoperă aici și rețeta clasică pentru gomboți cu prune, așa cum o prepara bunica. Mai jos poți urmări rețeta pentru găluște cu caise, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor, care necesită fierbere. În timp ce cartofii fierb, pregătești caisele, dar și crusta prin care vei tăvăli găluștele după preparare. Este important să le ai pe toate pregătite de la început, pentru a scurta timpul de preparare.
Cum prepari găluște cu caise sau gomboți cu caise
Spală bine cartofii, fără a le îndepărta coaja și pune-i la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adaugă și puțină sare, când apa începe să fiarbă. Aceasta va ajuta cartofii să se pătrundă mai rapid, dar le va și potența gustul.
După fierbere, scurge apa fierbinte și trece cartofii prin apă rece pentru a-i putea curăța. Curăță cartofii și transformă-i în piure, adăugând și untul topit și un praf de sare. Lasă piureul de cartofi să se răcească și ocupă-te de crustă și de caise.
Amestecă, într-un bol cele două tipuri de zahăr. Alege caise mai mici, ușor coapte, dar ferme. Clătește-le bine și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi le spargi în jumătăți îndepărtezi sâmburii din ele, iar în locul acestora pui câte puțin din amestecul de zahăr.
Pune o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul. Lasă-l să se încingă, apoi adaugă pesmetul. Amestecă-l prin ulei să se rumenească bine. Lasă pesmetul rumenit să se răcească și amestecă-l cu restul de zahăr.
Când ai aceste elemente pregătite, poți forma găluștele.
Amestecă într-un bol piureul de cartofi răcit, ouăle și făina. Vei obține un aluat ușor lipicios. Trece mâinile prin făină și ia câte o bucată de aluat cât o minge de ping-pong. Formează găluștele sferice și pune în interiorul lor câte o caisă. Modelează bine găluștele astfel încât caisele să fie bine acoperite de aluat.
Pune apă într-o oală la fiert și adaugă puțină sare. Când apa atinge punctul de fierbere scufundă în ea câte găluște încap. Lasă-le să fiarbă până când se ridică singure la suprafața apei. Scoate-le cu o spumieră și tăvălește-le imediat prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Așază delicioasele găluște cu caise sau gomboți cu caise pe platouri și servește-le cu poftă alături de cei dragi. Poți adăuga și o cupă de înghețată lângă ele. Ideală este înghețata de vanilie pentru că se combină perfect aromele.