Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Rețeta de gem de mere este o modalitate excelentă de a păstra savoarea fructelor pe tot parcursul anului. Cu un gust dulce și o textură catifelată, gemul de mere se potrivește perfect cu pâine prăjită, clătite sau chiar în diverse deserturi. În plus, este ușor de preparat și necesită doar câteva ingrediente de bază.

Maria Udrea
Publicat: 3 octombrie 2024, 05:12

Galerie foto

Gemul de mere este ideal pentru micul dejun și deserturi / Shutterstock

Chiar dacă merele se găsesc în piață pe tot parcursul anului, merită și ele conservate precum alte fructe. Te poți bucura de o cămară bogată cu borcane de gemuri sau dulcețuri diferite. Gemul de mere are o textură cremoasă și o culoare aurie, ce variază în funcție de tipul merelor folosite. Gustul său este delicat, combinând dulceața merelor coapte cu nota proaspătă și ușor acidulată a lămâii. Scorțișoara adăugată oferă o aromă caldă, care completează perfect gustul fructat al gemului. Poți prepara acest gem dintr-un singur tip de mere sau din mai multe tipuri, pentru un gust delicios și o aromă deosebită.

Citește și

Acest gem este ideal pentru a fi savurat la micul dejun, întins pe pâine proaspătă sau biscuiți. Dar poate fi folosit și ca umplutură pentru plăcinte, tarte sau alte deserturi. Mai poate fi folosit și ca acompaniament lângă preparate din carne de porc sau de curcan, pentru un contrast dulce-acrișor.

Descoperă și o rețetă de gem de pere, la fel de simplă și ușoară. Iar mai jos îți oferim rețeta completă pentru gem de mere.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea merelor. Spală bine merele, șterge-le și curăță-le de coajă și de cotoare. Apoi taie-le în cuburi mici  și adaugă-le într-o oală. Toarnă și apa peste ele.

Cum prepari rețeta de gem de mere

Pune oala pe foc mediu și lasă merele să se înmoaie timp de aproximativ 15-20 de minute, amestecând ocazional. Dacă merele sunt foarte zemoase, poți reduce cantitatea de apă la 100 ml sau chiar să o elimini complet.

Când merele devin moi și încep să se descompună, adaugă zahărul și zeama de lămâie. Zeama de lămâie ajută la menținerea unei culori frumoase a gemului. În același timp, aceasta echilibrează gustul dulce al zahărului.

Dacă dorești să adaugi o notă aromată, pune și scorțișoara sau chiar un baton de vanilie.

Descoperă și o variantă fără zahăr a gemului de mere.

Continuă să fierbi gemul la foc mic, amestecând constant pentru a preveni lipirea, până când compoziția capătă consistența dorită. Acest proces poate dura între 30-45 de minute, în funcție de tipul merelor folosite.

Pentru a verifica dacă gemul este gata, poți pune o linguriță de gem pe o farfurie rece. Dacă gemul se gelifică și nu curge, înseamnă că este suficient de gros.

Dacă preferi un gem cu o textură foarte fină, poți folosi un blender de mână pentru a pasa merele direct în oală, după ce acestea s-au înmuiat.

Toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate, lăsând aproximativ 1 cm liber până la margine. Închide borcanele cu capace sterilizate și acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent. După ce borcanele s-au răcit complet, depozitează-le în cămară.

Sfaturi pentru un gem delicios

Pentru o aromă mai complexă, poți adăuga în gemul de mere o lingură de lichior de mere sau de rom, la finalul fierberii.

Dacă dorești un gem mai acrișor, adaugă mai multă zeamă de lămâie sau combină merele dulci cu câteva mere verzi, cum ar fi Granny Smith.

Pentru o consistență mai densă, fierbe gemul mai mult timp sau adaugă puțină pectină, dacă merele folosite nu au suficientă pectină naturală.

Iar dacă dorești să prepari și un desert cu mere îți recomandăm rețeta de prăjitură turnată cu mere acrișoare.

Citește și
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:12
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
05:12
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
2 octombrie, 08:36
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor
2 octombrie, 06:45
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
1 octombrie, 06:13
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
1 octombrie, 05:15
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă
30 septembrie, 12:09
Ciorbă de fasole. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare Ciorbă de fasole. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
30 septembrie, 12:07
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază (P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...

Parteneri

Nu mai arunca cojile de la ceapă și usturoi. Cum le poți folosi în mâncare
Nu mai arunca cojile de la ceapă și usturoi. Cum le poți folosi în mâncare
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
Soţia lui Cristi Tănase, imagini provocatoare în ziua în care a împlinit 30 de ani. Adina Maria şi „Dodel” sunt în plin divorţ
Soţia lui Cristi Tănase, imagini provocatoare în ziua în care a împlinit 30 de ani. Adina Maria şi „Dodel” sunt în plin divorţ
Rezultate Loto azi, 3 octombrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 3 octombrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Julián Gil își sperie din nou fanii cu starea precară de sănătate. “Corpul meu este ca un câmp minat”
Julián Gil își sperie din nou fanii cu starea precară de sănătate. “Corpul meu este ca un câmp minat”
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi vizibil fenomenul inedit
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi vizibil fenomenul inedit
Chec cu morcovi și nuci, foarte aromat
Chec cu morcovi și nuci, foarte aromat
Care e legătura între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților
Care e legătura între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților
Suga de la BTS a fost amendat cu 11.500 pentru conducere sub influența alcoolului: „Voi încerca să nu mai fac nimic greșit”
Suga de la BTS a fost amendat cu 11.500 pentru conducere sub influența alcoolului: „Voi încerca să nu mai fac nimic greșit”
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
fresh

Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun

Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun

Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă

Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă

Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal

Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal

Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor

Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor

Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem

Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem