Începe cu pregătirea prunelor care necesită spălare și ștergere, apoi secționare și îndepărtarea sâmburilor. Apoi cântărește prunele și pune-le într-un bol încăpător. Adaugă zahărul peste ele și amestecă bine astfel încât zahărul să fie distribuit uniform.

Tot acum poți adăuga și sucul de lămâie și pudra de scorțișoară pentru a le distribui și pe acestea uniform, prin amestecare. Sucul de lămâie este necesar pentru a intensifica culoarea gemului, dar și pentru că este un bun conservant.

Descoperă aici și cum să faci gemul fără zahăr, ca pe vremea bunicii.

Cum prepari gem de prune la tavă

Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi pregătește o tavă mare și cu pereți mai înalți pe care o speli bine și o ștergi.

Întinde prunele amestecate cu zahăr și aromele aferente în tavă. Tava folosită va trebui să fie suficient de mare pentru a permite prunelor să fiarbă și să scadă fără să dea pe dinafară.

Pune tava cu prune în cuptor și fierbe gemul pentru aproximativ 2-3 ore. Pe parcurs, mai amestecă gemul cu o spatulă lungă la fiecare 30 de minute. Astfel vei preveni lipirea gemului și vei ajuta la evaporarea mai rapidă a apei.

Pentru a verifica consistența gemului, ia 2-3 linguri de gem și pune-le pe o farfurie. Lasă gemul să se răcească bine. Dacă nu se încheagă și se formează sirop pe margini mai fierbe gemul până când ajunge la consistența dorită.

După preparare, scoate tava din cuptor și introdu borcanele spălate și capacele pentru a le steriliza.

Umple-le apoi cu gemul fierbinte și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Stinge focul și introdu din nou tava cu borcanele umplute în cuptorul fierbinte. Lasă-le acolo până când se răcesc definitiv, apoi le poți depozita în cămară.

Deliciosul gem de prune la tavă poate fi păstrat chiar și 2-3 ani în loc răcoros și ferit de lumină.

Adaugă la categoria de deserturi și rețeta de negresă de post, cu apă minerală și gem de prune.