Gogoși de post cu drojdie uscată. Rețeta gata în 20 de minute
Poți face gogoși de post cu drojdie uscată oricând. Ele sunt atât de pufoase și de aromate încât vei vrea să faci acest desert în orice perioadă a anului. Coaja de portocale și de lămâie aduce un plus de gust făcându-le iubite de întreaga familie.
Nu ai nevoie decât de făină, apă, drojdie uscată, zahăr și câteva arome. Acestea din urmă pot fi alese în funcție de preferințele tale. Nu este nimic obligatoriu.
În plus, după ce gogoșile sunt gata le poți presăra cu zahăr pudră vanilat sau le poți servi cu tot felul de dulcețuri de fructe sau cu sosuri care sunt și ele de post. Nu uita să încerci și rețeta noastră de gogoși împletite.
Rețetă de gogoși de post cu drojdie uscată
Exsită mai multe rețete de gogoși de post, însă cea pe care ți-o prezentăm este cea mai simplă și mai ieftină. Nu ai nevoie decât de 20 de minute, excluzând timpul în care sunt lăsate la dospit. În plus, nici nu este nevoie să le frămânți foarte tare pentru a avea niște gogoși de post pufoase și moi.
O etapă importantă a preparării gogoșilor de post este prăjirea. Este important să pui ulei suficient și să îl lași să se încingă foarte bine înainte de a pune gogoșile. Stai lângă tigaie și întoarce-le imediat ce încep să se închidă la culoare, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.
Gogoșile de post se servesc cu zahăr pudră simplu sau vanilat, cu dulceață/gem/dulceață de fructe sau cu sos de fructe. Este bine să le consumi cât sunt calde, dar dacă îți mai rămân acoperă-le cu un prosop de hârtie pentru a nu se întări. Vor rămâne moi 1-2 zile. Nu uita să încerci și rețeta de gogoși pufoase cu unt.
Ingrediente
- 500 g faină
- 250 ml apă
- 10 g drojdie uscată
- 50 ml ulei
- 2-3 linguri de zahăr
- coaja de la o lămâie/ portocală
- 2 fiole esență de vanilie
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia uscată în puțină apă călduță și se lasă până începe să facă bule. Într-un vas încăpător se amestecă făina și sarea.
Apoi se pune amestecul cu drojdie, uleiul, vanilia și coaja răzuită de lămâie și portocale. Pe măsură ce se frământă se adaugă apa călduță, până se obține un aluat omogen și lipicios.
Când nu se mai lipește de mână se acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop de bumbac ușor umezit și se lasă să crească până își dublează volumul.
Se unge cu ulei masa de lucru și se răstoarnă aluatul. Se mai frământă puțin și se întinde cu un sucitor. Se modelează gogoșile cu un pahar și se mai lasă să crească 30 de minute. Apoi se prăjesc în ulei foarte bine încins și se scot pe un prosop de hârtie pentru ca surplusul de ulei să fie absorbit.
Ce rol joacă drojdia în această rețetă
Pentru ca gogoșile de post să crească ai nevoie de drojdie uscată. Aceasta ajută și aluatul să fie fraged. Pentru că drojdia este un organism viu atunci când este într-un mediu cald reacționează cu zaharurile din aluat favorizând creșterea. De asemenea, va căpăta o aromă specifică.
Drojdia uscată se găsește în două variante: activă și instant. Cea activă se dizolvă în apă călduță. Cea instant se adaugă direct în aluat. Dacă îți plac rețetele de gogoși, atunci poți să le încerci și pe cele de langoși simpli.