Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură, potrivit bucătarilor
Indiferent dacă iei masa într-un restaurant cu stele Michelin sau într-un restaurant normal, este bine să știi care este greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură. Există multe subiecte controversate în domeniul gastronomiei, de la lanțurile de fast-food până la efectele margarinei, dar nimic nu se compară cu cât de bine trebuie să fie gătită friptura.
Anumite bucăți de friptură sunt mai sănătoase decât altele, iar gradul de gătire este o chestiune care ține de gusturile personale. În timp ce clienții au întotdeauna dreptate, iar opiniile referitoare la prepararea fripturii sunt o chestiune personală, există totuși câteva „adevăruri” care nu ar trebui ignorate.
Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură
Mai simplu spus, cu cât o friptură este gătită mai mult, indiferent de tipul ei, cu atât își va pierde mai mult din proprietăți. Nu ar trebui să comanzi niciodată o friptură foarte bine făcută. Motivul este acela că se gătește la aproimativ 140 de grade și nu îi vei mai simți aroma, se topește grăsimea, iar textura ei devine greu de mestecat.
În timp ce gătirea excesivă a fripturii poate duce la uscarea cărnii și o poate face greu de mâncat, timpul mai mic de gătire poate fi o variantă. Dacă alegi o friptură rare spre medium-rare, grăsimea se va topi exact în timp ce savurezi bucata ta de carne. Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.
Care sunt variantele de friptură în funcție de gradul în care sunt gătite
De la friptură în sânge la o friptură bine făcută, există o gamă largă de opțiuni de gătit, iar fiecare preferință vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Adevărul este că, indiferent unde iei masa, felul în care este gătită friptura este foarte important. De aici și greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură.
Rare
Varianta rare nu se numără printre preferatele multor persoane. Aceasta presupune cel mai mic timp de gătire, iar carnea rămâne aproape crudă. Bucata de carne se prăjește pe fiecare parte câte 2 minute. În acest fel interiorul va rămâne crud în proporție de 70%.
Medium rare
Varianta medium rare pune în evidență aroma și suculența cărnii. Este friptura preferată de mulți gurmanzi. Carnea se gătește la o temperatură ridicată timp de 3 minute pe fiecare parte. Interiorul rămâne suculent, iar exteriorul va deveni rumen și apetisant. Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură vine de la următoarele stadii ale fripturii.
Medium
Varianta medium se află între rare și bine făcut, fiind considerată cea pentru toate gusturile. Carnea se gătește câte 5 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Friptura va deveni rozalie pe interior și maronie pe exterior.
Bine făcută
Aceasta este varianta cea mai puțin preferată de iubitorii de preparate fine. Pe lângă faptul că bucata de carne nu este gustoasă, nici nu este sănătoasă. Friptura se gătește la foc mic, timp de 10 minute pe fiecare parte. Există riscul ca aceasta să se ardă și să rămână fără gust.
Dacă nu știi ce să alegi încă, poți să începi cu un medium. Încearcă până ajungi să apreciezi cu adevărat savoarea unei fripturi medium-rare gătită ca la carte. Indiferent de gradul de gătire pe care îl preferi, ca garnitură poți alege spaghete de dovlecei, la tigaie. O rețetă simplă pe care o vei repeta și care este extrem de gustoasă.