Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă nu ai încercat până acum rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată, acum este momentul, pentru că te vei bucura de un preparat de post foarte gustos.

Maria Udrea
Publicat: 25 noiembrie 2023, 06:00

Galerie foto

Icrele de fasole sunt delicioase pe felii de pâine prăjită / Shutterstock

Preparată în acest mod, fasolea iese foarte gustoasă, dar și foarte consistentă și hrănitoare. Iar garnisită cu ceapă caramelizată cu zahăr brun și oțet balsamic, gustul este sublim. Nu ai de ce să te temi că vei simți gust de prăjeală în sosul de ceapă. Capa se călește ușor în ulei, dar se caramelizează cu zahăr și se stinge cu oțet balsamic.

Citește și

Iar dacă te întrebi de ce îi este atribuită denumirea de icre, aceasta se datorează modului de preparare asemănător cu al icrelor, dar și aspectului. Boabele de fasolea se fierb până când se strivesc. Apoi se transformă într-o pastă fină și cremoasă, asemănătoare cu pasta de icre. Rețeta o mai întâlnești și sub denumirile de ”fasole frecată” sau ”fasole făcăluită”. Este una dintre deliciile de care te poți bucura, mai ales, în perioadele de post.

Descoperă și rețeta de iahnie de fasole în varianta de post, o rețetă tradițională din bucătăria românească. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru a încerca și tu rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a scurta timpul de fierbere a boabelor de fasole, acestea necesită un timp de hidratare în multă apă rece. Le poți pune la hidratat de seara, la rece, în apă cât să acopere dublul volumului lor. A doua zi vei clăti bine bine boabele de fasole cu apă rece înainte de a le pune la fiert.

Pașii necesari pentru a prepara icre de fasole cu ceapă caramelizată

După ce ai clătit bine boabele de fasole, pune-le la fiert într-o cratiță cu apă, cât să le acopere bine. După 10-15 minute de fierbere, scurge apa și clătește din nou boabele de fasole, dar cu apă caldă. Adaugă peste ele mai multă apă fierbinte și pune-le din nou la fiert. De data aceasta le lași să fiarbă până când încep să se sfărâme.

Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață. După îndepărtarea acesteia, adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov tocat rondele, 1-2 foi de dafin și o crenguță de cimbru, dar și o linguriță de sare.

După fierberea completă a boabelor de fasole, scurge lichidul și lasă-le să se răcorească ușor. Transformă-le cu ajutorul blenderului într-o pastă, împreună cu usturoiul pisat cu sare. Apoi începe să adaugi câte puțin ulei, în timp ce amesteci pasta de fasole, așa cum procedezi la rețeta de salată de icre. Pune delicioasele icre de fasole într-un bol și asezonează-le cu sare și piper.

Cum prepari sosul de ceapă caramelizată

Ceapa caramelizată se prepară foarte simplu și rapid.

Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-0. Pune uleiul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa tocată și amestec-o ușor să se călească uniform și presară puțină sare peste ea. Aceasta o va ajuta să se deshidrateze și să-și degaje gustul în uleiul încins.

După ce se pătrunde bine ceapa și devine sticloasă, adaugă zahărul și amestecă intens pentru a se topi și a oferi cepei o caramelizare uniformă.  Iar după ce se topește tot zahărul, adaugă oțetul balsamic și din nou amestecă pentru omogenizare. Adaugă ceapa caramelizată deasupra pastei de fasole.

Servește delicioasele icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felii de pâine prăjită, alături de murăturile preferate. Este o mâncare foarte consistentă și asigură sățietate pentru o perioadă bună de timp.

Tot din categoria rețetelor de post pe bază de fasole boabe mai poți prepara și rețeta de chili vegan. Este o rețetă cu boabe de fasole roșie.

Citește și
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...

Parteneri

Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
fresh

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere