Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Dacă nu ai încercat până acum rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată, acum este momentul, pentru că te vei bucura de un preparat de post foarte gustos.
Preparată în acest mod, fasolea iese foarte gustoasă, dar și foarte consistentă și hrănitoare. Iar garnisită cu ceapă caramelizată cu zahăr brun și oțet balsamic, gustul este sublim. Nu ai de ce să te temi că vei simți gust de prăjeală în sosul de ceapă. Capa se călește ușor în ulei, dar se caramelizează cu zahăr și se stinge cu oțet balsamic.
Iar dacă te întrebi de ce îi este atribuită denumirea de icre, aceasta se datorează modului de preparare asemănător cu al icrelor, dar și aspectului. Boabele de fasolea se fierb până când se strivesc. Apoi se transformă într-o pastă fină și cremoasă, asemănătoare cu pasta de icre. Rețeta o mai întâlnești și sub denumirile de ”fasole frecată” sau ”fasole făcăluită”. Este una dintre deliciile de care te poți bucura, mai ales, în perioadele de post.
Descoperă și rețeta de iahnie de fasole în varianta de post, o rețetă tradițională din bucătăria românească. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru a încerca și tu rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a scurta timpul de fierbere a boabelor de fasole, acestea necesită un timp de hidratare în multă apă rece. Le poți pune la hidratat de seara, la rece, în apă cât să acopere dublul volumului lor. A doua zi vei clăti bine bine boabele de fasole cu apă rece înainte de a le pune la fiert.
Pașii necesari pentru a prepara icre de fasole cu ceapă caramelizată
După ce ai clătit bine boabele de fasole, pune-le la fiert într-o cratiță cu apă, cât să le acopere bine. După 10-15 minute de fierbere, scurge apa și clătește din nou boabele de fasole, dar cu apă caldă. Adaugă peste ele mai multă apă fierbinte și pune-le din nou la fiert. De data aceasta le lași să fiarbă până când încep să se sfărâme.
Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață. După îndepărtarea acesteia, adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov tocat rondele, 1-2 foi de dafin și o crenguță de cimbru, dar și o linguriță de sare.
După fierberea completă a boabelor de fasole, scurge lichidul și lasă-le să se răcorească ușor. Transformă-le cu ajutorul blenderului într-o pastă, împreună cu usturoiul pisat cu sare. Apoi începe să adaugi câte puțin ulei, în timp ce amesteci pasta de fasole, așa cum procedezi la rețeta de salată de icre. Pune delicioasele icre de fasole într-un bol și asezonează-le cu sare și piper.
Cum prepari sosul de ceapă caramelizată
Ceapa caramelizată se prepară foarte simplu și rapid.
Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-0. Pune uleiul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa tocată și amestec-o ușor să se călească uniform și presară puțină sare peste ea. Aceasta o va ajuta să se deshidrateze și să-și degaje gustul în uleiul încins.
După ce se pătrunde bine ceapa și devine sticloasă, adaugă zahărul și amestecă intens pentru a se topi și a oferi cepei o caramelizare uniformă. Iar după ce se topește tot zahărul, adaugă oțetul balsamic și din nou amestecă pentru omogenizare. Adaugă ceapa caramelizată deasupra pastei de fasole.
Servește delicioasele icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felii de pâine prăjită, alături de murăturile preferate. Este o mâncare foarte consistentă și asigură sățietate pentru o perioadă bună de timp.
Tot din categoria rețetelor de post pe bază de fasole boabe mai poți prepara și rețeta de chili vegan. Este o rețetă cu boabe de fasole roșie.