Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile
Sandviciurile te scot din încurcătură atunci când nu ai timp să gătești, când nu ai dispoziție, când trebuie să pleci la drum, când trebuie să faci pachetul copiilor pentru școală. Există un sandvici potrivit pentru fiecare ocazie, pentru fiecare gust, pentru fiecare tip de dietă. De aceea sunt și atât de iubite. Descoperă și tu câteva idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile. Întreaga familie le va adora.
Sandviciurile se consumă de mii de ani într-un fel sau altul. Invenția îi este creditată Contelui de Sandwich, dar nu el a fost primul care a mâncat acest preparat.
Dovezile istorice arată că printre primii consumatori de sandviciuri a fost Hillel cel Bătrân, un savant ce a trăit în secolul I î. Ch, în Ierusalim. Un text evreiesc al vremurilor povestește cum Hillel a mâncat de Paște carne de miel, ierburi și pâine mahoz nedospită.
Aceasta este printre primele atestări istorice ale consumului de diverse alimente pe pâine. Astăzi ideea a rămas aceeași, doar că varietatea de combinații a crescut considerabil.
3 idei de sandviciuri sănătoase
Sandviciurile sunt pe nedrept evitate de multe ori pentru că au un aport mare de calorii, grăsimi și carbohidrați. Alegând ingredientele potrivite poți face sandviciuri sănătoase pe care să le poată consuma toată familia.
Dacă folosești pâine din cereale integrale, legume, carne gătită la aburi sau la cuptor și mai puține sosuri, sandviciul poate fi o masă chiar nutritivă.
Rulouri de pui, morcov și avocado
Învelișuri sănătoase, rapide și simple cu tortilla, cu pui mărunțit, legume și salată – perfecte pentru micile cutii de prânz
Ingrediente:
- 75 g brânză moale
- 3 tortilla
- 1 piept de pui gătit fără piele, tocat grosier
- 1 morcov mare, ras sau tocat
- 1 avocado mare, feliat
- frunze de rucola
Mod de preparare:
Se întinde brânza peste tortilla și se pune deasupra carnea de pui, morcovul, avocado și rucola. Se rulează strâns fiecare tortilla. Se înfășoară bine în folie alimentară, răsucind capetele ferm pentru a le sigila. Se dă la rece până când se servește.
Sandvici cu salată de pui și iaurt grecesc
Poți face acest sandvici din resturile de la cină. Va fi un prânz excelent la birou sau o gustare delicioasă pentru drum.
Ingrediente
- 400 g carne de pui gătită la cuptor
- 1 ceapă roșie tăiată cubulețe
- 1 măr tăiat cubulețe
- 15-20 de boabe de struguri, tăiate pe jumătate
- 50 g merișoare uscate
- 50 g migdale tăiate
- 110 g iaurt grecesc simplu
- 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors sau mai mult, după gust
- ½ linguriță de usturoi pudră
- sare după gust
- piper negru proaspăt măcinat
- 8 felii de pâine integrală
- 4 frunze de salată verde
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă ceapa, carnea de pui, mărul, strugurii, merișoarele uscate, migdalele feliate, iaurtul grecesc, zeama de lămâie, pudra de usturoi, sarea și piperul.
Amestecul se pune pe pâine în momentul servirii, deasupra unei felii de salată verde.
Sandvici salată Caesar cu pui
Sandviciul cu salata Caesar este atât de complex și de aromat, încât poate constitui o masă de prânz sau o cină. Este atât de sățios că nu o să mai ai nevoie de altceva. Încearcă și rețeta de sos Caesar. Este o rețetă simplă și rapidă.
Ingrediente:
Pentru sosul Caesar
- 110 g iaurt grecesc
- 3 fileuri de anșoa tocate mărunt
- ½ cățel de usturoi tocat
- 30 g parmezan ras fin
- suc și coaja de la ½ lămâie
- 1 linguriță de sos Worcestershire
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare după gust
- piper după gust
Pentru carnea de pui
- 4 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele
- suc și coaja de la ½ lămâie
- 3 linguri de ulei de măsline
- cimbru proaspăt
- pătrunjel proaspăt tocat
- sare
- piper
Pentru sandvici
- pâine integrală
- frunze de salată verde
- 1 avocado feliat
Mod de preparare:
Pentru sos se amestecă toate ingredientele astfel încât să se omogenizeze. Se dă totul deoparte.
Se combină toate ingredientele pentru marinada pentru pui și se amestecă bine. Se toarnă peste pui și se lasă la marinat 10 minute. Se încinge o tigaie la foc mare și se gătește puiul pe ambele părți până când este rumen. Se scoate și se lasă să se odihnească timp de 5 minute.
Feliile de pâine se prăjesc. Pe fiecare dintre ele se pune sos, apoi salată verde, carne de pui și felii de avocado.
Idei de sandviciuri pentru școală
Sandviciurile pot fi o soluție pentru a introduce tot felul de legume și arome în alimentația copilului. Morcovul ras aduce un plus de dulceață și, dacă vrei o aromă mai sofisticată, poți adăuga puțină vinegretă sau un praf sau chimen. Copiilor le place să aleagă umpluturi, așa că puteți face împreună sandviciurile.
Rulouri de curcan
Rulourile de curcan pot fi foarte ușor de mâncat mai ales dacă le tai în bucăți mai mici. Este foarte sățios și o soluție pentru ca școlarul tău să mănânce legume.
Ingrediente:
- 2 linguri de maioneză
- 2 linguri de ketchup
- 4 tortilla mari
- 250 g carne de curcan, feliată subțire
- baby spanac proaspăt ambalat
- 100 g brânză provolone
- 50 g roșii cherry, tocate
- 4 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
- 1 linguriță de sare, împărțită
- piper negru
Mod de preparare:
Într-un castron mic, se amestecă maioneza și ketchup-ul. Acestă compoziție se întinde pe fiecare foaie de tortilla. Apoi se așează carne de curcan feliat, spanac, brânză și roșii mărunțite.
Se stropește fiecare tortilla cu aproximativ o linguriță de ulei de măsline, ¼ de linguriță de sare (sau după gust) și un praf de piper negru.
Se rulează cu grijă fiecare tortilla în sus, începând din partea de jos, apoi se taie în rulouri de aproximativ un cm. Se fixează cu scobitori.
Sandvici cu șuncă și brânză
Deși pare un sandvici simplu, prin condimentele folosite devine aromat și foarte gustos. Castraveții murați aduc un plus de textură crocantă, pe care copiii o adoră.
Ingrediente:
- 4 felii pâine integrală
- 2 linguri de maioneză
- 2 linguri de muștar Dijon
- 2 lingurițe de miere
- 6 felii brânză elvețiană
- 6 felii șuncă
- 8 felii de castraveți murați
Mod de preparare:
Se unge o parte a fiecărei felii de pâine cu maioneză. Într-un castron mic, se amestecă bine muștarul și mierea. Pe 2 din cele 4 felii, se întinde amestecul de muștar pe partea opusă a maionezei.
Se pun apoi 3 felii de brânză și 3 felii de șuncă. Adăugați 4 felii de castraveți murați pe fiecare, apoi se acoperă cu felia de pâine rămasă, cu maioneza în afară.
Se încinge o tigaie mare la foc mediu. Se pun sandviciurile și se gătesc până când pâinea devine aurie și brânza se topește, 3 minute pe parte.
Panini cu pesto și pui
Panini cu pesto și pui este potrivit mai ales dacă copilul tău stă la școală mai multe ore. Este foarte sățios, cu o combinație echilibrată de gusturi și nutrienți.
Ingrediente:
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 2 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele
- 1 lingură de oregano uscat
- 1/4 linguriță de fulgi de ardei măcinați
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 bucăți ciabatta
- 70 g pesto
- 1 roșie, feliată subțire
- 120 g mozzarella proaspătă, feliată subțire
Mod de preparare:
Într-o tigaie mare de fontă, la foc mediu, se încălzesc 2 linguri de ulei. Se asezonează puiul cu oregano, fulgi de ardei roșu, sare și piper. Se pune carnea în tigaie și gătește până devine aurie, 7 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie.
Se taie rulourile de ciabatta în jumătate, apoi se întinde aproximativ ¼ din sosul pesto pe jumătatea inferioară a fiecărei bucăți. Se pune un strat de roșii, deasupra unul de mozzarella și unul de carne de pui. Se acoperă cu cealaltă jumătate de pâine.
Se încinge o tigaie grill cu restul de 2 linguri de ulei și se adaugă sandviciurile. Se gătesc până când pâinea devine aurie și brânza începe să se topească, aproximativ 5 minute.
Se întoarce, apoi se pune o tigaie grea deasupra sandviciului și se apasă pentru a aplatiza pâinea. Se gătește până devine aurie și brânza este complet topită, încă 5 minute.
Idei de sandviciuri vegetariene
Poți face sandviciuri din orice, chiar și doar din legume și condimente. Făcând combinațiile potrivite poți să ai un preparat extrem de delicios și nutritiv.
Tofu Banh Mi
Tofu este una dintre cele mai la îndemână surse de proteină atunci când ești vegetariană. Alături de câteva legume va fi delicios.
Ingrediente:
- 400 g tofu extra ferm, scurs și tăiat în 8 bucăți egale
Pentru legumele murate
- 1 morcov mic, tăiat julien
- 1 ridiche albă mică tăiat julien
- 1/2 ceapă roșie mică, feliată subțire
- 250 ml oțet de vin de orez
- 3 linguri de sirop de arțar
- 2 lingurițe de sare
Pentru sosul picant
- 70 g maioneză vegană
- 1 lingură de sos sriracha
Pentru marinadă
- 70 ml sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
- 2 linguri de ulei de susan
- 2 linguri de sirop de arțar
- 3 căței de usturoi, curățați de coajă
- 1 bucată de 7 cm de lemongrass, tocată grosier
- 1 bucată de 1 cm de ghimbir proaspăt
- coriandru proaspăt tocat grosier
- 3/4 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
Pentru sandviciuri
- 2 linguri de ulei vegetal
- 1 bagheta, tăiată pe jumătate pe lungime și apoi în 4 porții egale
- coriandru
- frunze de busuioc
- 1 castravete mic, feliat subțire
- 2 jalapeños, cu semințele îndepărtate, feliat subțire
Mod de preparare:
Se tapetează o foaie de copt cu un prosop de bucătărie curat, împăturit în jumătate. Se așează feliile de tofu într-un singur strat.
Se acoperă cu un alt prosop curat de bucătărie și o foaie de copt. Se pune deasupra o oală grea pentru a presa cât mai bine și pentru a se elimina cât mai mult lichid posibil.
Într-un castron mediu, se pun morcovul, ridichea albă, ceapa roșie, oțetul de vin de orez, siropul de arțar și sarea. Se amestecă până când sarea se dizolvă, apoi se apasă legumele pentru a le scufunda cât mai mult posibil în lichid.
Într-un castron mic, se combină ingredientele pentru sosul iute. Într-un blender se amestecă sosul de soia, uleiul de susan, siropul de arțar, usturoiul, lemongrassul, ghimbirul, coriandrul, sarea și piperul negru până la omogenizare.
Se transferă tofu uscat pe o farfurie mare. Se toarnă peste el amestecul din sos de soia. Se lasă deoparte două minute.
Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se scutură ușor marinada de pe tofu. Lichidul care rămâne se păstrează. Se gatește tofu până se rumenește, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Se transferă tofu înapoi în marinadă pentru cel puțin 10 minute.
Se ung baghetele cu sos picant. apoi se pun tofu, coriandru, busuioc, legume murate, castraveți și jalapeños.
Sandvici italian vegetarian
Atât de multe legume pline de vitamine și de savoare îi vor face și pe cei care nu sunt vegetarieni să vrea să încerce acest sandvici.
Ingrediente:
- 2 vinete medii feliate subțire
- 2 dovlecei medii feliați subțire
- sare
- 9 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 1 lingură de sos de soia
- 2 lingurițe de oregano, împărțit
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1 lingură de boia afumată
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 50 ml oțet de vin roșu
- 50 g brânză provolone
- 2 roșii tăiate felii subțiri
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
- 100 g pastă de ardei
- 1 salată iceberg cu cap mic, feliată subțire
- 4 felii de pâine
- 3 linguri de maioneză, optional
Mod de preparare:
Se adaugă toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se procesează până când sunt împărțite în bucăți mici.
Se pun într-o tavă de copt vinetele și dovleceii. Se asezonează și se lasă să să stea cel puțin 30 de minute.
Se reglează cuptorul poziție inferioară și centrală și se preîncălzește la 220°C.
Într-un castron mare, se amestecă 5 linguri de ulei, sos de soia, o linguriță de oregano, praf de usturoi, boia de ardei, o linguriță de sare și ½ linguriță de piper negru. Se pun dovleceii în amestec până când sunt complet acoperiți, apoi se transferă pe tava de copt. Apoi se pun vinetele în amestec și se pun pe tava de copt.
Se dau la cuptor și se lasă 20-25 de minute. Apoi se dau deoparte până când se răcesc.
Între timp, într-un castron mediu, se amestecă cele 4 linguri de ulei rămase, oțetul de vin roșu și o linguriță de oregano rămasă.
Se taie pâinea pe jumătate, pe lungime și se scoate miezul dintr-una din părți. Se stropesc ambele părți ale pâinii cu amestecul de ulei și oțet.
Se pun în straturi legumele de la cuptor, urmate de provolone, pe partea cu miez. Se adaugă roșiile, ceapa, ardeii și salata. Se pune un strat de maioneză pe partea fără miez, apoi se umple spațiul rămas cu salata de măsline.
Se unesc cele două părți, se taie în porții egale, se stabilizează cu scobitori și se servesc.
Sandvici cu salată de năut
Năutul este una dintre sursele de proteine pe care le vei adora. Sandviciul îl vei putea servi chiar și la prânz sau la cină.
Ingrediente
- 1 conservă de năut
- 1 bucată de țelină
- 3 fire de ceapă verde
- 1- 2 linguri de maioneză
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 linguriță de semințe de țelină
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 4 felii de pâine
- salată verde
- hummus, optional
Mod de preparare
Se taie țelina și ceapa verde. Se scurge și se clătește năutul, apoi se zdobește cu o furculiță.
Se amestecă năutul cu țelina și ceapa verde tocate, maioneza, sucul de lămâie și semințele de țelină. Se adaugă aproximativ ¼ – ½ linguriță de sare kosher.
Se întindeți hummusul pe pâine, se pun frunze de salată și deasupra salata de năut.
Idei de sandvișuri speciale
Există sandviciuri care pot consitui o masă copioasă. Nu se prepară cel mai ușor, însă rezultatul este unul apetisant și savuros.
Sandvici Ruben
Sandviciul Ruben este atât de bogat în sosuri și arome încât vei vrea să îl faci cât se poate de des. Nu se face foarte complicat, iar ingredientele sunt la îndemână.
Ingrediente:
- Pentru sandvici
- 8 felii pâine de secară
- 50 g unt, înmuiat
- 50 ml sos a la russe
- 8 felii brânză elvețiană
- 120 g pastramă de vită
- 150 g varză murată
- Pentru sosul a la russe
- 110 g maioneză
- 3 linguri de ketchup
- 10 g hrean răzuit
- 2 lingurițe de sos Worcestershire
- 1 lingură de zahăr granulat
- 1/4 linguriță de paprika
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Într-un castron mediu, se amestecă până se omogenizează maioneza, ketchup-ul, hreanul, sosul Worcestershire, zahărul și paprika. Se asezonează cu sare și piper.
Se întinde unt pe 4 felii de pâine, iar pe restu se pune sos a la russe. Peste unt se pun brânza, pastrama de vită și varza murată.
Se acoperă fiecare sandvici cu feliile cu sos. Se încinge o tigaie la foc mediu. Se pune fiecare sandvici în tigaie și se gătește până când devine auriu și brânza se topește, aproximativ 3 minute.
Sandvici cu pește prăjit
Dacă îți place peștele acesta este sandviciul de care ai nevoie. Nu se face ușor, dar la final vei avea un preparat de care te vei îndrăgosti.
Ingrediente
Pentru salata de varză
- 1 varză mică tocată
- 200 g morcov, ras
- 1 lingură de sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de muștar Dijon
- 1 lingură de zahăr granulat
- sucul de 1/2 lămâie
Pentru sosul tartar
- 110 g maioneză
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 lingură de mărar proaspăt tocat mărunt
- 1 castravete murat tocat
- 1 lingură de capere, tocate mărunt
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Pentru pește
- ulei de arahide sau vegetal, pentru prăjit
- 4 fileuri de pește alb (cod sau halibut)
- 400 g făină universală
- 1/2 linguriță de amidon de porumb
- 1/2 linguriță de paprika
- 1/2 linguriță de piper roșu
- 1 lingură de praf de copt
- 250 ml bere
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 4 chifle prăjite, pentru servire
- murături, pentru servire
- felii de lămâie, pentru servire
Mod de preparare
Mai întâi se face salata amestecând bine varza, morcovii, sarea și piperul. Se lasă să stea 15 minute pentru a se înmuia. Într-un castron mic, se combină muștarul Dijon, sucul de lămâie și zahărul. Odată ce amestecul de varză este puțin mai moale, se storc legumele pentru a elimina excesul de umiditate. Apoi, se amestecă cu sosul de muștar pregătit.
Într-un alt castron mic, se face sosul tartar. Se amestecă maioneza, sucul de lămâie, mărarul, murăturile și caperele. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se pune uleiul la încins într-o tigaie. Într-un castron mediu, se amestecă 1 cană de făină, amidon de porumb, boia de ardei, piper roșu, praf de copt, 1 linguriță de sare și ½ linguriță de piper negru. Se adaugă berea și se amestecă. Aluatul rezultat ar trebui să semene cu aluatul de clătite. Apoi se adaugă jumătatea de cană de făină rămasă într-un bol sau o farfurie puțin adâncă.
Se asezonează peștele cu sare și piper. Fiecare file se trece prin făină, apoi prin aluat având grijă să fie acoperit în întregime, apoi iar prin făină. Se pune apoi în uleiul încins și se prăjește până devine auriu, aproximativ 8 până la 10 minute. Se scoate pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie și se asezonează imediat cu sare.
Pentru a asambla sandviciurile, se întinde un strat de sos tartar pe fiecare jumătate de chiflă. Se pune apoi salată de varză și apoi câte un file de pește. Se servește cu murături și felii de lămâie.
Sandvici cubanez
Poți să încerci să faci friptura pentru acest sandvici chiar pentru o masă specială pentru că este atât de fragedă încât ți se pa topi în gură.
Ingrediente
Pentru friptura de porc
- 2 linguri de sare
- 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură de chimen măcinat
- 1 lingură de boia afumată
- sucul și coaja de 1/2 de portocală
- sucul de 1/2 de limetă
- Suc de 1/2 lămâie
- 50 ml ulei de măsline extra virgin
- 1,5 kg mușchi de porc dezosat
Pentru sandviciuri
- 6 chifle
- 4 linguri de muștar Dijon
- 12 felii subțiri șuncă
- 12 felii subțiri friptură de porc
- 200 g murături
- 12 felii de cașcaval maturat
- felii subțiri elvețiene
- 100 g unt
- chipsuri de cartofi, pentru servire
Mod de preparare
Pentru a prepara friptura de porc se amestecă toate ingredientele, cu excepția mușchiului de porc, într-o pungă mare de plastic resigilabilă până se combină complet. Apoi se pune carnea de porc și se sigilează punga. Se masează carnea și se dă la frigider peste noapte.
Se scoate punga din frigider și se lase să stea la temperatura camerei încă 1 oră.
Se preîncălzește cuptorul la 200ºC. Se pune carnea de porc într-un vas rezistent la cuptor cu capac și se aruncă excesul de marinată.
Se fierbe acoperit timp de 30 de minute, apoi se ia capacul și se continuă gătirea, încă 20 până la 30 de minute. Apoi se transferă carnea de porc pe o masă de tăiat, se acoperă cu folie și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o felia.
Se taie 6 bucăți mari de folie. Se taie pâinea pe jumătate pe lungime și se unge cu unt exteriorul ambelor felii, apoi se pune pe folie.
Se întinde un strat subțire de muștar pe interiorul fiecărei felii de pâine. Apoi se adaugă straturi de șuncă, felii de friptură de porc, murături și cașcaval maturat, apoi se pune jumătatea de chiflă.
Se înfășoară sandviciurile strâns în folie și se pune într-o tigaie de grătar la foc mare. Se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă se utilizează o tigaie pentru grătar, se pune o greutate deasupra sandviciului pentru a-l apăsa. Apoi se ia din tigaie și se îndepărtează folia. Se taie pe diagonală în jumătate. Se servește cu murături și chipsuri de cartofi.
Idei de sandviciuri haioase
Copiii au nevoie de culoare și joacă chiar și atunci când vine vorba de mâncare. Dacă ai un micuț mofturos poți încerca să îi faci aceste sandviciuri haioase.
Sandvici Profesorul Trăsnit
O mutră haioasă în farfurie poate fi o invitație să ronțăit morcovi și mâncat legume proaspete. Unde mai pui că se face foarte ușor?
Ingrediente
- 1 morcov dat pe răzătoarea mare
- 3 felii de castravete
- 2 măsline negre fără sâmburi
- 1 roșie cherry
- 2 fâșii de ardei gras
- 1 felie de pâine
- 1 felie de cașcaval
- 1 felie de șuncă
- 20 g cremă de brânză
Mod de preparare
Se unge felia de pâine cu cremă de brânză, apoi se pun felia de cașcaval și cea de șuncă. Din morcovul răzuit de face părul personajului. Din 2 felii de castravete se fac ochii, iar din 2 bucăți de măsline pupilele. Roșia cherry se pune pune în locul nasului, iar o fâșie de ardei va fi gura.
Sandvici ursuleți
Dacă vrei o gustare rapidă, hrănitoare și haioasă poți încerca aceste sandviciuri ursuleți. În loc de stafide poți încerca alte fructe uscate sau nuci.
Ingrediente
- 2 felii de pâine integrală
- 1 banană tăiată felii
- 50 g unt de arahide
- 6 stafide
Mod de preparare
Se ung feliile cu unt de arahide. Din rondele de banană se fac urechile și nasul ursuleților și din stafide ochii și nasul.
Sandvici oiță
Copiii trebuie să mănânce lactate pentru aportul lor de calciu, ala că o gustare cu multă brânză este binevenită.
Ingrediente
- 1 felie de pâine
- 1 bucată mozzarella
- 20 g cottage cheese
- rondele de măsline verzi
- 2-3 felii de castravete tăiate pe jumătate
- 1 fâșie de ardei gras
Mod de preparare
Se pune felia de mozzarella pe pâine. În capătul ei se pune cottage cheese. Pe laterale se pun jumătățile de castravete pentru a fi urechile, rondelele de măsline în locul ochilor și din ardei se fac nasul și gura.