Legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic

Fără coacere

Legumele nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic. Dacă le alegi pe cele bogate în proteine ​vei avea și mai mult de câștigat, pentru că te vei simți plină pentru mai mult timp, iar nivelul zahărului din sânge va fi echilibrat. Iată o listă cu legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic. Descoperă ce beneficii îți aduc pentru sănătate.

Cristina Catană
Publicat: 11 martie 2024, 08:02
Legumele bogate în proteine îți asigură senzația de sațietate pentru mai mult timp / Shutterstock

Legumele conțin o mulțime de nutrienți și antioxidanți și au avantajul de a nu avea calorii în cantități mari. În schimb au fibre care ajută la o digestie sănătoasă și la absorbția nutrienților, contribuind în același timp la reducerea nivelului de colesterol rău.

Antioxidanții din legume ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi care dăunează organismului. Fibrele contribuie la reglarea digestiei și la o senzație de sațietate pe un termen mai lung.

Citește și

Legume bogate în proteine

Legumele nu sunt în mod natural bogate în proteine, dar chiar și cu cantitățile lor mici pot ajuta la creșterea conținutului de proteine ​​al unei mese. Acest lucru este foarte important mai ales dacă nu consumi produse de origine animală.

Descoperă și 6 supe bogate în proteine. Rețetele delicioase sunt pentru întreaga familie.

Deoarece legumele nu sunt foarte bogate în proteine ​​în comparație cu unele produse de origine animală, leguminoase sau cereale, orice legumă cu aproximativ 3-5 grame sau mai mult într-o porție este considerată o legumă bogată în proteine.

Cu toate acestea, este bine să mai adaugi în meniul tău și alte surse de proteine ​​pentru o masă echilibrată.

Sfecla

Proteine: 3,7 g/ 100 g

Sfecla conține potasiu, fier, calciu, vitamina C, magneziu, fibre și aproape 4 grame de proteine ​​pentru 100 g. O poți consuma sub formă de salată, supe, ciorbe, coaptă, murată.

Broccoli

Proteine: 3,72 g/ 100 g

Indiferent dacă îl consumi copt, sotat sau la aburi, broccoli îți aduce un aport de proteine ​​​​de aproximativ 3,7 grame la 100 g.

Beneficiile lui nu se opresc aici. Pe lângă faptul că este o legumă bogată în proteine, s-a descoperit că broccoli ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, ajută la sănătatea ochilor pe măsură ce îmbătrânești.

Broccoli conține vitamine importante precum acid folic, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan și fier.

Ciuperci portobello

Proteine: 3,97 g/ 100 g

Există mii de tipuri diferite de ciuperci care există în întreaga lume și pe care le poți consuma. Există câteva soiuri comune care sunt foarte populare pentru consum, iar cele portobello sunt o alegere excelentă.

Acestea pot fi tocate și savurate în salate, cu paste, la grătar, în supe. Oricum ai alege să le gătești, cu siguranță vei aprecia aroma lor și beneficiile pentru sănătate. 

Varză de Bruxelles

Proteine: 3,98 g/ 100 g

Varza de Bruxelles fie o iubești, fie o disprețuiești. Dacă încerci să te împrietenești cu gustul ei amar vei descoperi că este bogată în nutrienți și în proteine și aduce organismului o mulțime de beneficii.

Bogată în vitamina C, vitamina K și acid folic, varza de Bruxelles este un aliment excelent pentru organismul tău. De asemenea, aduce aproximativ 4 grame de fibre la 100 g.

Sparanghel

Proteine: 4,32 g/100 g

Sparanghelul este o alegere sănătoasă datorită conținutului ridicat de proteine, dar și datorită vitaminelor și mineralelor conținute. De exemplu, sparanghelul conține potasiu, despre care Asociația Americană a Inimii spune că este crucial în menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale. 

100 g sparanghel conțin, de asemenea, aproximativ 90% din valoarea zilnică de vitamina K. Această vitamină este necesară pentru coagularea sângelui și pentru producerea de proteine ​​sănătoase în oase.

Cartofi dulci

Proteine: 4,49 g/ 100 g

Probabil una dintre cele mai versatile legume, cartofii dulci conțin 4,5 g proteine ​​la 100 g. Indiferent de modul în care alegi să îi consumi te vei bucura de un plus de proteine, precum și de aproximativ 8 g de fibre.

Porumb dulce

Proteine: 4,96 g/ 100 g

Toate soiurile de porumb conțin proteine, dar cel dulce are în mod specific aproape 5 g la 100 g produs. Totuși, trebuie consumat cu moderație pentru că are și o cantitate destul de mare de carbohidrați.

Varza

Proteine: 5,05 g/100 g

Varza este foarte versatilă putând fi consumată atât crudă, cât și gătită, dar și murată. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproximativ 5 g la 100 g produs. 

De asemenea, conține calciu și vitamina K, ambele nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor tale. În plus, este o legumă cruciferă, despre care cercetările sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer .

Dovleac Hubbard

Proteine: 5,08 g/ 100 g

Dovleacul Hubbard face parte din familia dovlecilor de iarnă. Are o aromă asemănătoare cu cea a cartofului dulci și te poți bucura de el mai ales în lunile de toamnă și iarnă. 

Poate fi copt, făcut piure, transformat în supă. Indiferent de cum alegi să îl gătești, vei beneficia de aproximativ 5 g de proteine la 100 g produs.

Dovlecelul Hubbard conține, de asemenea, calciu, vitamina C, acid folic, vitamina A și potasiu și este foarte bogat în fibre, cu aproximativ 10 g/100 g.

Spanac

Proteine: 5,35 g/ 100 g

Spanacul nu doar că are o cantitate destul de mare de proteine, dar are și fibre, fier, calciu, vitamina A, vitamina K și vitamina C. Un studiu publicat în European Journal of Nutrition a arătat că spanacul poate reduce efectele stresului oxidativ.

Mazăre

Proteine: 7,86 g/ 100 g

Mazărea este adesea uitată, deși are destule beneficii nutritive. Cu aproape 8 grame de proteine ​​la 100 g produs, mazărea este unele dintre cele mai proteice legume pe care le puteți găsi. Este, de asemenea, bogată în fibre, iar un raport al British Journal of Nutrition a arătat că fibrele din mazăre pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive.

Cartofi

Proteine: 7,86 g/100

Dacă eviți cartofii din cauza conținutului mare de carbohidrați ar trebui să îți reconsideri atitudinea față de ei. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproape 8 g/100 g. De asemenea, conțin fibre, calciu, potasiu și acid folic. Alături de acești nutrienți, cartofii conțin și luteină și zeaxantina, care fac parte din categoria antioxidanților, care ajuta să sănătatea inimii.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros