Mochi, cel mai savuros desert japonez. Cum îl poți face la tine acasă
Mochi este un desert japonez tradițional, care constă în biluțe sau dreptunghiuri de orez lipicios, cu un gust subtil și o textură moale și elastică. Această specialitate este consumată de obicei în perioadele de sărbătoare, precum Anul Nou japonez, o festivitate numită „Mochitsuki”,, dar este disponibilă și pe tot parcursul anului în diverse variante și arome.
Mochi își are originea în Japonia, unde este asociat cu ceremoniile și tradițiile culturale. Acest desert are o istorie lungă și este parte integrantă a culturii și a ritualurilor japoneze.
Procesul de preparare implica zdrobirea orezului glutinos și amestecarea lui pentru a obține consistența lipicioasă și elastică.
Procesul de preparare
Orezul glutinos, numit și „mochi gome”, este înmuiat peste noapte și apoi fiert sau gătit cu aburi. În tradiția japoneză, orezul glutinos este zdrobit folosind un ciocan de lemn într-un vas numit „usu” sau zdrobit cu un pilon mare din lemn numit „kine”.
Această etapă este o activitate colectivă și socială în Japonia, desfășurată deseori în timpul sărbătorilor. După zdrobire, masa rezultată este modelată în biluțe sau dreptunghiuri și uneori umplută cu anko (pasta dulce de fasole roșie), însă există și alte umpluturi precum fructe, ciocolată sau matcha.
Mochi este servit de obicei în variate moduri, fie în formă de biluțe umplute, fie sub formă de tăieturi dreptunghiulare. Este adesea consumat în diverse combinații sau îmbrăcat în pulbere de soia sau în fulgi de nucă de cocos.
Încearcă și rețeta de cheesecake japonez. Este rețeta celui mai pufos și aerat desert.
În prezent, există numeroase variante și inovații de la rețeta originală de mochi. De la diverse arome la umpluturi variate, cum ar fi ciocolata, fructele proaspete sau diverse sortimente de paste dulci, mochi a evoluat și a devenit o delicatesă apreciată și răspândită nu doar în Japonia, ci și în alte părți ale lumii.
Încearcă să mânci mochi imediat, deoarece este cel mai bun savurat proaspăt. Deoarece este extrem de lipicios, taie-l în bucăți mici și asigură-te că mesteci bine înainte de a înghiți.
Mochi proaspăt trebuie păstrat la congelator. Evită să-l păstrezi la frigider, deoarece se va usca și se va întări rapid.
Pune-l într-un recipient închis ermetic în congelator timp de până la două săptămâni. Pentru a preveni lipirea, fie congelezi mochi înainte de a-l transfera în recipientul de depozitare, fie împachetezi individual fiecare bilă mochi.
Rețeta de mochi
Ingredientele pentru mochi le poți găsi la magazinele cu specific asiatic sau în zonele destinate acestei culturi din supermarketuri.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune pasta de fasole roșie în folie de aluminiu și se pune la congelator până se solidifică, cel puțin o oră. Se amestecă bine făina de orez glutinos și praful de matcha într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde.
Cum prepari rețeta de mochi
Se încorporează apa, apoi zahărul și se amestecă până se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se pune la microunde timp de 3 minute și 30 de secunde. Între timp, se scoate pasta de fasole roșie din congelator și se împarte în 8 bile egale. Se pune deoparte.
Se scoate amestecul de făină de orez din cuptorul cu microunde. Se amestecă și se încălzește, acoperit, pentru încă 15 până la 30 de secunde.
Se pudrează suprafața de lucru cu amidon de porumb. Se rulează aproximativ 2 linguri de amestec fierbinte de făină de orez într-o bilă. Se aplatizează mingea și se pune o bilă de pastă de fasole roșie înghețată în centru. Se ciupește și se presează aluatul în jurul pastei de fasole până când este acoperit complet.
Se presară cu mai mult amidon de porumb și se pune mochi, cu cusătura în jos, într-o formă de hârtie pentru brioșe pentru a preveni lipirea. Se repetă procesul pentru a face mochi rămase.