Mochi, cel mai savuros desert japonez. Cum îl poți face la tine acasă

Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Asiatică

Mochi este un desert japonez tradițional, care constă în biluțe sau dreptunghiuri de orez lipicios, cu un gust subtil și o textură moale și elastică. Această specialitate este consumată de obicei în perioadele de sărbătoare, precum Anul Nou japonez, o festivitate numită „Mochitsuki”,, dar este disponibilă și pe tot parcursul anului în diverse variante și arome.

Cristina Catană
Publicat: 7 ianuarie 2024, 08:00
Mochi se servesc de obicei la mesele festive / Shutetrstock

Mochi își are originea în Japonia, unde este asociat cu ceremoniile și tradițiile culturale. Acest desert are o istorie lungă și este parte integrantă a culturii și a ritualurilor japoneze.

Procesul de preparare implica zdrobirea orezului glutinos și amestecarea lui pentru a obține consistența lipicioasă și elastică.

Citește și

Procesul de preparare

Orezul glutinos, numit și „mochi gome”, este înmuiat peste noapte și apoi fiert sau gătit cu aburi. În tradiția japoneză, orezul glutinos este zdrobit folosind un ciocan de lemn într-un vas numit „usu” sau zdrobit cu un pilon mare din lemn numit „kine”.

Această etapă este o activitate colectivă și socială în Japonia, desfășurată deseori în timpul sărbătorilor. După zdrobire, masa rezultată este modelată în biluțe sau dreptunghiuri și uneori umplută cu anko (pasta dulce de fasole roșie), însă există și alte umpluturi precum fructe, ciocolată sau matcha.

Mochi este servit de obicei în variate moduri, fie în formă de biluțe umplute, fie sub formă de tăieturi dreptunghiulare. Este adesea consumat în diverse combinații sau îmbrăcat în pulbere de soia sau în fulgi de nucă de cocos.

Încearcă și rețeta de cheesecake japonez. Este rețeta celui mai pufos și aerat desert.

În prezent, există numeroase variante și inovații de la rețeta originală de mochi. De la diverse arome la umpluturi variate, cum ar fi ciocolata, fructele proaspete sau diverse sortimente de paste dulci, mochi a evoluat și a devenit o delicatesă apreciată și răspândită nu doar în Japonia, ci și în alte părți ale lumii.

Încearcă să mânci mochi imediat, deoarece este cel mai bun savurat proaspăt. Deoarece este extrem de lipicios, taie-l în bucăți mici și asigură-te că mesteci bine înainte de a înghiți.

Mochi proaspăt trebuie păstrat la congelator. Evită să-l păstrezi la frigider, deoarece se va usca și se va întări rapid. 

Pune-l într-un recipient închis ermetic în congelator timp de până la două săptămâni. Pentru a preveni lipirea, fie congelezi mochi înainte de a-l transfera în recipientul de depozitare, fie împachetezi individual fiecare bilă mochi.

Rețeta de mochi

Ingredientele pentru mochi le poți găsi la magazinele cu specific asiatic sau în zonele destinate acestei culturi din supermarketuri.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune pasta de fasole roșie în folie de aluminiu și se pune la congelator până se solidifică, cel puțin o oră. Se amestecă bine făina de orez glutinos și praful de matcha într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde.

Cum prepari rețeta de mochi

Se încorporează apa, apoi zahărul și se amestecă până se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se pune la microunde timp de 3 minute și 30 de secunde. Între timp, se scoate pasta de fasole roșie din congelator și se împarte în 8 bile egale. Se pune deoparte.

Se scoate amestecul de făină de orez din cuptorul cu microunde. Se amestecă și se încălzește, acoperit, pentru încă 15 până la 30 de secunde.

Se pudrează suprafața de lucru cu amidon de porumb. Se rulează aproximativ 2 linguri de amestec fierbinte de făină de orez într-o bilă. Se aplatizează mingea și se pune o bilă de pastă de fasole roșie înghețată în centru. Se ciupește și se presează aluatul în jurul pastei de fasole până când este acoperit complet.

Se presară cu mai mult amidon de porumb și se pune mochi, cu cusătura în jos, într-o formă de hârtie pentru brioșe pentru a preveni lipirea. Se repetă procesul pentru a face mochi rămase.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune pe poliţişti. S-a urcat în maşină şi a lovit autospeciala cu care veniseră
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune pe poliţişti. S-a urcat în maşină şi a lovit autospeciala cu care veniseră
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă: „Superbă”. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă: „Superbă”. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Cansu Tosun s-a reunit cu fratele său și spune că începe un nou proiect profesional. Cum arată Fırat Tosun
Cansu Tosun s-a reunit cu fratele său și spune că începe un nou proiect profesional. Cum arată Fırat Tosun
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
Galette cu căpșuni. Desert simplu și ușor
Galette cu căpșuni. Desert simplu și ușor
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024. Cântăreața s-a răzgândit deoarece „era puțin speriată de cum vor ieși pozele”
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024. Cântăreața s-a răzgândit deoarece „era puțin speriată de cum vor ieși pozele”
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție