Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și naturală.

Cristina Catană
Publicat: 2 mai 2024, 06:15
Vopsirea ouălor în vin roșu este o metodă tradițional românească / Shutterstock

Poți face ouă vopsite în vin foarte simplu. Nu ai nevoie decât de un vin roșu, ouă și oțet.

Nu contează dacă vinul este sec, demisec sau dulce, ci mai degrabă ar trebui să aibă o culoare mai intensă, dacă îți dorești ca ouăle să fie de un roșu mai intens.

Cu cât vei lăsa ouăle mai mult în vin, cu atât intensitatea culorii va fi mai puternică.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun ouăle într-un vas cu apă rece și se adăugă o linguriță de oțet. Acest lucru ajută la consolidarea cojii oului și previne spargerea lor în timpul fierberii.

Apoi se fierb timp de aproximativ 10-12 minute pentru a obține ouă fierte tari. După aceea, se scot din apă și se lasă să se răcească complet.

Cum faci ouă vopsite în vin roșu

Vinul se pune la fiert și se lasă să dea într-un clocot. Apoi se stinge focul și se lasă puțin 1-2 minute. Se pune o lingură de oțet în vin pentru a ajuta la fixarea culorii.

Atunci când ouăle sunt complet răcite, se pun în vasul în care a fiert vinul roșu. Trebuie să fie acoperite complet de lichid pentru a obține o culoare uniformă. Se pot lăsa câteva ore sau peste noapte în frigider pentru o culoare mai intensă.

După ce ouăle au ajuns la culoarea dorită, se scot din vin și se lasă să se usuce pe un prosop de hârtie sau pe un grătar, pentru a elimina excesul de lichid.

După aceea se pot șterge ouăle cu ulei pentru a le conferi un aspect lucios și pentru a le proteja. După ce au fost vopsite și uscate complet, ouăle se pot păstra în frigider.

De ce să renunți la vopseaua de ouă

Vopsirea ouălor de Paște cu produse din comerț reprezintă o tehnică relativ nouă. La începuturi, gospodinele foloseau ce aveau prin gospodărie, iar efectul era la fel de spectaculos.

Obțineau culori superbe cu ajutorul frunzelor de ceapă, a sfeclei roșii, a cojilor de nuci, a spanacului, vinului sau chiar prin adăugarea de boia în apa în care fierbeau ouăle.

Totul era foarte simplu, iar de Paște puneau pe masă ouă în culori frumoase.

În ultimul timp, exista tendința de întoarcere la tradiții, iar vopsitul ouălor nu face excepție. Vopseaua din magazin nu mai este alegerea principală a gospodinelor.

Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, iar cel mai important este că aceasta poate conține aditivi chimici sau coloranți sintetici care pot ridica preocupări legate de siguranța alimentară.

În timpul procesului de vopsire, coaja oului se poate fisura iar vopseaua poate pătrunde în interior, fiind ulterior consumată.

Persoanele cu alergii alimentare sau sensibilități la anumite substanțe pot fi mai precaute în ceea ce privește consumul de vopsea comercială pentru ouă.

Folosirea ingredientelor naturale pentru a vopsi ouăle poate fi o opțiune mai sigură pentru aceste persoane.

Un alt motiv pentru care poți renunța la vopseaua de ouă comercială este impactul său asupra mediului înconjurător. Unele produse pot conține substanțe chimice care pot fi nocive pentru mediul înconjurător.

Prin vopsirea cu produse chimice, se pierde tradiția și autenticitatea. Folosind ingrediente naturale precum fructe, legume sau condimente suntem mai aproape de natură și de originile sărbătorii Paștelui.

În plus, folosirea ingredientelor naturale pentru a vopsi ouăle poate fi și o modalitate de a-ți exprima creativitatea și de a personaliza ouăle în funcție de preferințele și gusturile tale. Poți obține o varietate de culori și nuanțe folosind ingrediente naturale.

Citește și
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:10
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară
07:27
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
06:49
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
17 octombrie, 08:56
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
17 octombrie, 05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
17 octombrie, 05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
Fiona Palomo, fiica regretatului Eduardo Palomo, este o actriță de succes. Joacă în seriale celebre
Fiona Palomo, fiica regretatului Eduardo Palomo, este o actriță de succes. Joacă în seriale celebre
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
fresh

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece