Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Dacă vrei să surprinzi familia și prietenii cu deserturi delicioase și foarte elegante, trebuie să înveți să prepari acasă pastă de zahăr. Pasta de zahăr, cunoscută și sub numele de fondant, este o pastă elastică, dulce și maleabilă, folosită pentru a acoperi torturi, prăjituri sau pentru a crea diferite decorațiuni comestibile. Este ușor de preparat acasă și poate fi colorată sau modelată după preferințe.
Este ideală, mai ales pentru decorarea prăjiturilor festive. Însă poate fi folosită și pentru a crea figurine sau forme diverse, dând un aspect elegant și profesionist prăjiturilor tale. Cele mai elegante deserturi sunt considerate torturile acoperite cu fondant.
Acesta îmbracă perfect torturile oferindu-le o finețe absolută. Tot din fondant se pot modela diferite forme de dantelă, care oferă eleganță torturilor. Se pot colora după preferințe, folosind coloranți artificiali sau chiar naturali.
Cum a apărut eleganta pastă de zahăr
Fondantul are o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XVI-lea, când a început să fie folosit pentru decorarea deserturilor. Denumirea acestuia provine de la cuvântul francez ”fondre”, care înseamnă „a se topi”. În secolul al XIX-lea, odată cu avansarea tehnologiilor de rafinare a zahărului, a devenit posibilă crearea unui tip de fondant mai fin și mai elastic. Acesta era folosit nu doar pentru decorare, ci și ca bază pentru bomboane și glazuri.
Pasta de zahăr a devenit populară în decorarea torturilor în perioada victoriană. Atunci era folosită pentru acoperirea torturilor de nuntă. Regina Victoria și-a decorat tortul de nuntă din 1840 cu glazură albă din zahăr. Acest fapt a contribuit la popularizarea fondantului alb pentru ocazii speciale. Rețeta de fondant a evoluat în a doua jumătate a secolului XX. Atunci au apărut tehnici moderne de producție a zahărului și ingrediente noi, precum siropul de glucoză. Acesta a ajutat la crearea unei paste mai flexibile și mai ușor de lucrat. În zilele noastre, pata din zahăr este folosită pe scară largă în cofetării.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu pastă de zahăr în casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti gelatina. Pune gelatina la hidratat în apă și o lași timp de 5 minute, până când gelatina absoarbe apa.
Apoi, așază bolul pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până când gelatina se dizolvă complet.
Descoperă și o rețetă de glazură Royal Icing.
Cum prepari pastă din zahăr
Peste gelatina diluată adaugă mierea (sau siropul de glucoză) și amestecă bine până când totul devine omogen. Poți adăuga și untul și extractul de vanilie, dacă dorești.
Într-un bol mare, pune zahărul pudră trecut prin sită. Creează o gaură la mijloc și toarnă amestecul lichid de gelatină și miere. Începe să amesteci cu o lingură sau spatulă până când compoziția devine suficient de tare pentru a fi frământată cu mâna.
Transferă pasta pe o suprafață presărată cu zahăr pudră și frământ-o timp de câteva minute, până când devine netedă și elastică. Dacă este prea lipicioasă, mai adaugă puțin zahăr pudră.
Dacă dorești să colorezi pasta de zahăr, împarte-o în porțiuni și adaugă colorant alimentar în fiecare parte. Frământă bine până când culoarea se distribuie uniform.
Dacă nu folosești imediat pasta de zahăr, învelește-o strâns în folie alimentară și păstreaz-o într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Astfel, își va păstra textura și nu se va întări.
Sfaturi utile
Înainte de a acoperi prăjitura, pudrează ușor suprafața de lucru cu zahăr pudră sau amidon de porumb și întinde pasta de zahăr cu un sucitor până ajunge la grosimea dorită (aproximativ 3-4 mm).
Pasta de zahăr tinde să se întărească atunci când este expusă la aer, așa că lucrează rapid și păstrează restul acoperit.
Dacă preferi un fondant mai moale și mai lucios, adăugarea unei linguri de unt în rețetă poate ajuta la obținerea acestui efect.
Descoperă și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri.