Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să surprinzi familia și prietenii cu deserturi delicioase și foarte elegante, trebuie să înveți să prepari acasă pastă de zahăr. Pasta de zahăr, cunoscută și sub numele de fondant, este o pastă elastică, dulce și maleabilă, folosită pentru a acoperi torturi, prăjituri sau pentru a crea diferite decorațiuni comestibile. Este ușor de preparat acasă și poate fi colorată sau modelată după preferințe.

Maria Udrea
Publicat: 17 septembrie 2024, 05:28

Galerie foto

Fondantul alb este cel mai elegant, potrivit pentru torturi de nuntă / Shutterstock

Este ideală, mai ales pentru decorarea prăjiturilor festive. Însă poate fi folosită și pentru a crea figurine sau forme diverse, dând un aspect elegant și profesionist prăjiturilor tale. Cele mai elegante deserturi sunt considerate torturile acoperite cu fondant.

Acesta îmbracă perfect torturile oferindu-le o finețe absolută. Tot din fondant se pot modela diferite forme de dantelă, care oferă eleganță torturilor. Se pot colora după preferințe, folosind coloranți artificiali sau chiar naturali.

Citește și

Cum a apărut eleganta pastă de zahăr

Fondantul are o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XVI-lea, când a început să fie folosit pentru decorarea deserturilor. Denumirea acestuia provine de la cuvântul francez ”fondre”, care înseamnă „a se topi”. În secolul al XIX-lea, odată cu avansarea tehnologiilor de rafinare a zahărului, a devenit posibilă crearea unui tip de fondant mai fin și mai elastic. Acesta era folosit nu doar pentru decorare, ci și ca bază pentru bomboane și glazuri.

Pasta de zahăr a devenit populară în decorarea torturilor în perioada victoriană. Atunci era folosită pentru acoperirea torturilor de nuntă. Regina Victoria și-a decorat tortul de nuntă din 1840 cu glazură albă din zahăr. Acest fapt a contribuit la popularizarea fondantului alb pentru ocazii speciale. Rețeta de fondant a evoluat în a doua jumătate a secolului XX. Atunci au apărut tehnici moderne de producție a zahărului și ingrediente noi, precum siropul de glucoză. Acesta a ajutat la crearea unei paste mai flexibile și mai ușor de lucrat. În zilele noastre, pata din zahăr este folosită pe scară largă în cofetării.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu pastă de zahăr în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti gelatina. Pune gelatina  la hidratat în apă și o lași timp de 5 minute, până când gelatina absoarbe apa.

Apoi, așază bolul pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până când gelatina se dizolvă complet.

Descoperă și o rețetă de glazură Royal Icing.

Cum prepari pastă din zahăr

Peste gelatina diluată adaugă mierea (sau siropul de glucoză) și amestecă bine până când totul devine omogen. Poți adăuga și untul și extractul de vanilie, dacă dorești.

Într-un bol mare, pune zahărul pudră trecut prin sită. Creează o gaură la mijloc și toarnă amestecul lichid de gelatină și miere. Începe să amesteci cu o lingură sau spatulă până când compoziția devine suficient de tare pentru a fi frământată cu mâna.

Transferă pasta pe o suprafață presărată cu zahăr pudră și frământ-o timp de câteva minute, până când devine netedă și elastică. Dacă este prea lipicioasă, mai adaugă puțin zahăr pudră.

Dacă dorești să colorezi pasta de zahăr, împarte-o în porțiuni și adaugă colorant alimentar în fiecare parte. Frământă bine până când culoarea se distribuie uniform.

Dacă nu folosești imediat pasta de zahăr, învelește-o strâns în folie alimentară și păstreaz-o într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Astfel, își va păstra textura și nu se va întări.

Sfaturi utile

Înainte de a acoperi prăjitura, pudrează ușor suprafața de lucru cu zahăr pudră sau amidon de porumb și întinde pasta de zahăr cu un sucitor până ajunge la grosimea dorită (aproximativ 3-4 mm).

Pasta de zahăr tinde să se întărească atunci când este expusă la aer, așa că lucrează rapid și păstrează restul acoperit.

Dacă preferi un fondant mai moale și mai lucios, adăugarea unei linguri de unt în rețetă poate ajuta la obținerea acestui efect.

Descoperă și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă