Portokalopita. Rețetă de plăcintă grecească cu portocale
Pentru că este sezonul portocalelor aromate și pline de vitamine, nu ezita să le incluzi în alimentația ta, chiar și sub formă de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă grecească cu portocale, denumită Portokalopita.
Te va cuceri atât gustul și aspectul plăcintei, dar și simplitatea preparării acesteia. Rețeta are la bază foile subțiri de plăcintă, portocalele și iaurtul grecesc. Pe lângă acestea mai adaugi ouă și ulei. Te vei bucura de un desert foarte aromat, dar și plăcut colorat. Secțiunea plăcintei va avea o textură aerată, datorită foilor de plăcintă care se hidratează după însiropare și se exfoliază, formând goluri care se vor umple cu sirop.
Foile de plăcintă le poți procura din comerț. Se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare, atât proaspete cât și congelate. Însă dacă ai timp și dorești să te aventurezi mai mult prin bucătărie, le poți prepara cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe de modelarea a foilor. Sunt ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară.
Descoperă aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă, preparate în casă. Iar mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru plăcinta grecească cu portocale, denumită Portokalopita.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă optezi pentru foile de plăcintă congelate din comerț, mai întâi le vei lăsa la decongelat, la temperatura camerei. După decongelare le desfaci din pachet și le așezi într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, cât mai răsfirate.
Lasă foile de plăcintă să se usuce în tavă de seara până dimineața sau cel puțin 5-6 ore. Apoi le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt moale.
Cum prepari compoziția pentru Portikalopita
Amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, apoi uleiul și iaurtul în care dizolvi praful de copt. Omogenizează bine compoziția și toarn-o peste foile de plăcintă sfărâmate în tava de copt.
Lasă foile de plăcintă să se hidrateze în compoziția de ouă cu iaurt și ulei, timp de 12-15 minute. În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Decojește două portocale, desfă-le în felii și înlătură toată porțiunea albă de pe ele. Apoi taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale în tava cu plăcintă și apasă-le cu o spatulă în interiorul compoziției.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace plăcinta grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.
Cum prepari siropul pentru plăcinta grecească
După ce plăcinta s-a copt, las-o să se răcească în tavă. Apoi poți prepara siropul de portocale.
Într-o crăticioară, adaugă sucul bine stors de la 2 portocale mari. Adaugă și apa, zahărul, dar și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Fierbe siropul de portocale până când zahărul se topește, iar siropul devine mai consistent.
Când plăcinta grecească cu portocale – Portokalopita, este bine răcită, porționeaz-o în dreptunghiuri, în tava de copt. Toarnă siropul de portocale răcit peste ea. Pune tava la frigider și lasă plăcinta acolo până când absoarbe tot siropul adăugat și este bine hidratată.
Tot din bucătăria grecească îți recomandăm să mai încerci și rețeta de plăcintă cu cremă de griș, denumită Galaktoboureko.