Prăjitura Carpați. Una dintre cele mai îndrăgite prăjituri cu foi

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Dacă adori prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, prăjitura Carpați poate deveni una dintre favoritele tale. Este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri din bucătăria românească, nelipsită din caietele îngălbenite de vreme ale mamelor sau bunicilor noastre.

Maria Udrea
Publicat: 25 aprilie 2023, 06:00

Galerie foto

Porțiile de prăjitură se așază pe platouri cu vârfurile în sus / Rețetepentrutoategusturile.ro

Prăjitura se prepară din multe foi coapte pe dosul tăvii, umplute cu o cremă delicioasă de caramel cu cacao. Dar special la ceastă prăjitură este modul de secționare sub formă de piramidă. Chiar dacă prepararea prăjiturii necesită mai mult timp și răbdare, rezultatul final va merita atât efortul, cât și timpul alocat.

Citește și

Prăjitura merită preparată pentru mesele sărbătorilor, pentru aniversări sau alte evenimente deosebite. Este și delicioasă și spectaculoasă, dar și foarte spornică. Prepar-o și tu pentru a te bucura de gustul ei și pentru a-ți surprinde familia și prietenii cu un desert deosebit.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în  prepararea aluatului fraged pentru foi. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de odihnă pentru a deveni elastic și ușor de modelat. În acest interval de timp poți prepara crema pentru a avea timp să se răcească înainte de a o întinde între foile de aluat.

Cum prepari foile din aluat fraged pentru prăjitura Carpați

Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a nu le căuta în timp ce începi pregătirea aluatului. Sparge cele trei ouă într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și extractul de vanilie. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă. Apoi adaugă pe rând: uleiul, laptele și bicarbonatul de sodiu amestecat într-un pahar cu oțetul. Omogenizează bine amestecul de ingrediente. Trece făina prin sită și adaug-o treptat în bolul cu ingrediente, în timp ce amesteci energic. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Descoperă și rețeta pentru aluat franțuzesc de croissante.

Împachetează aluatul fraged într-o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru minim 30 de minute. Mai apoi, împarte aluatul în 9 părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde, pe rând, fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii de copt. Cantitățile ingredientelor sunt aproximative pentru o tavă cu dimensiunile de 30/33 cm.

Întinde pe rând cele 9 foi pentru prăjitura Carpați și tot pe rând le transferi pe dosul tăvii. Nu uita să ungi tava cu ulei și să presari puțină făină. Cu o furculiță înțeapă foile de aluat din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Coace fiecare foaie de aluat timp de 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade.

După coacere, așază-le pe o tavă una peste alta și acoperă-le cu un ștergar de bucătărie, curat. Lasă-le să se răcească bine, înainte de a le umple cu cremă.

Descoperă aici și rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari crema de caramel

Folosește o cratiță cu baza stratificată și pereți înalți pentru a nu te accidenta de la vaporii ce se vor forma. Adaugă zahărul în cratiță și pune-l la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a se carameliza uniform. Pune laptele la fiert într-o altă cratiță și adaugă un praf de sare în el.

Când zahărul este caramelizat, adaugă câte puțină făină și amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ai terminat de adăugat făina, adaugă câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens cu un tel. Fierbe crema de caramel pentru 5-6 minute, amestecând continuu pentru a nu se lipi.

După fierbere, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi  și amestecă intens până când acesta se topește și este absorbit uniform de cremă. Lasă crema să se răcească și împarte-o în 9 părți, aproximativ egale. Întinde 8 părți din cremă cremă între foile de aluat coapte pe dosul tăvii. Așază foile cu cremă una peste alta direct în tava folosită la copt foile. A noua parte de cremă păstreaz-o pentru la final.

Acoperă prăjitura formată cu o folie sau o hârtie de copt și așază un tocător de lemn. Pune-o la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii se vor porționa mult mai bine a doua zi.

Cum porționezi prăjitura Carpați

Cu un cuțit cu lamă lungă și subțire înmuiat în apă decupează mai întâi marginile prăjiturii, de jur împrejur. Apoi secționează prăjitura pe lungime în trei fâșii dreptunghiulare.

Ia un tocător de lemn cu lungimea egală sau mai mare decât a fâșii de prăjitură. Așază-l pe marginea mesei, iar pe marginea lui așază prima fâșie de prăjitură. Trece cuțitul prin apă și secționează dreptunghiul de prăjitură pe diagonală, dar transversal.

Vei obține două forme triunghiulare. Întoarce aceste forme pe tocător, unul în dreptul celuilalt, dar cu părțile de aluat curate, nesecționate. Unge-le între ele cu crema oprită. Apasă-le cu mâinile pentru a se lipi între ele.

Fâșiile de prăjitură se vor secționa transversal, pe diagonală / Rețetefeldefel.ro


După ce ai format cele trei forme triunghiulare din prăjitură, prepară glazura de ciocolată.

Pune ciocolata ruptă sau răzuită împreună cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecă intens până se topesc ingredientele și se omogenizează glazura. Toarnă glazura de ciocolată peste cele trei triunghiuri de prăjitură. Presară nucă de cocos și nucă clasică, măcinată peste glazura de ciocolată și pune prăjitura Carpați la rece până când se întărește bine glazura. Apoi o poți secționa în felii de 2-3 cm grosime pe care le așezi frumos pe platouri.

Dacă ți-am stârnit apetitul pentru prăjituri cu foi pe dosul tăvii îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, glazurată cu ciocolată.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare