Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru porția de desert a familiei, încearcă rețeta de prăjitură cu găuri și sos caramel. Este o rețetă inspirată din bucătăria americană, cunoscută sub denumirea „Poke Cake”.
Galerie foto
Rețeta este simplă și ușor de preparat, iar gustul și aspectul prăjiturii sunt cuceritoare. Nu ai de preparat decât un blat simplu de pandișpan.
După coacere și răcire îl găurești din loc în loc cu o scobitoare. Mai prepari un sos caramel și acesta destul de simplu și îl vei turna deasupra prăjiturii. Sosul caramel va pătrunde prin găurile formate, iar prăjitura va fi și delicioasă, dar și spectaculoasă în secțiune.
Dacă nu dorești sos caramel, poți prepara un sos de vanilie, de ciocolată sau de fructe. Poți folosi chiar un gem de fructe pe care îl mai diluezi cu puțină apă, pentru a deveni cursiv. Iar dacă dorești prăjitura mai complexă, poți prepara și o cremă pe care o adaugi deasupra sau poți adăuga frișcă.
Descoperă și o rețetă de sos de ciocolată potrivit pentru această prăjitură. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru delicioasa prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei aduce pe masa de lucru ingredientele pentru a pregăti compoziția de pandișpan. Înainte de a începe amestecarea acestora pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava de copt. Așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 20/30 cm.
Cum prepari blatul pentru prăjitură cu găuri și sos caramel
Sparge ouăle într-un bol, fără a separa albușurile de gălbenușuri. Adaugă peste ele un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Folosește mixerul sau un tel și amestecă bine ingredientele până când zahărul se dizolvă, iar compoziția capătă textură spumoasă.
Adaugă uleiul puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Toarnă și laptele, tot puțin câte puțin, omogenizând continuu compoziția. Îndepărtează mixerul și folosește o spatulă pentru a încorpora făina în compoziție.
Amestecă făina cu praful de copt și trece-le prin sită deasupra compoziției. Încorporeaz-o ușor cu spatula, folosind mișcări circulare pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.
Întinde compoziția pentru blatul prăjiturii în tavă și nivelează-i uniform suprafața. Introdu tava în cuptor și coace blatul prăjiturii pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-l să se răcească bine și înțeapă-l cu o scobitoare din loc în loc.
Cum prepari sosul caramel
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului adaugă apa și zahărul. Lasă zahărul să se topească fără a-l amesteca. Amestecă-l după dizolvare, pentru a se omogeniza. Apa de la baza cratiței ajută zahărul să se topească mai rapid și să capete o culoare mai deschisă după caramelizare.
Apoi adaugă untul tăiat în cuburi și amestecă până când untul se topește și sosul devine omogen. Toarnă peste sosul de zahăr cu unt smântâna pentru frișcă.
Amestecă intens și lasă sosul să fiarbă la foc de intensitate mică, până când devine consistent. Stinge focul, lasă sosul caramel să se răcească timp de 15 minute, apoi întinde-l deasupra prăjiturii.
Pune delicioasa prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake la rece pentru aproximativ 2 ore. Apoi o poți porționa frumos și savura cu poftă alături de familie.
Tot din bucătăria americană îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată, denumită Ciocoflan.