Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă și are o combinație interesantă de ingrediente.

Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2023, 06:00

Galerie foto

Prăjitura se porționează după răcire / Profimedia Images

Perele sunt fructe de vară și de toamnă, foarte populare pe piețele de la noi. Ca și merele, te poți bucura de ele pe tot parcursul anului. Sunt pline de vitamine și au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt o adevărată sursă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și potasiu. Perele sunt, de asemenea, o sursă și de antioxidanți. Au gust dulce și miezul suculent și sunt diuretice, depurative, laxative, remineralizante, astringente si ușor sedative. 

Citește și

Anumite soiuri de pere sunt rezistente și peste iarnă, ca și merele, depozitate în condiții optime. Iar cele care sunt de sezon se pot conserva sub formă de gem, compot, dulceață, sirop sau nectar. Descoperă aici și rețeta pentru gem de pere, foarte dens și aromat. Iar în continuare poți urmări rețeta de prăjitură cu pere și nuci, pentru a o prepara și tu și a-ți răsfăța familia cu un desert delicios.

Ingrediente

Mod de preparare

Prăjitura se compune din trei elemente: aluat fraged, piure de pere cu nuci și o delicioasă budincă de vanilie. Le pregătești pe rând și tot pe rând le atașezi când formezi prăjitura.

Cum prepari aluatul pentru prăjitură cu pere și nuci

Sparge oul într-un bol și amestecă-l cu sarea, apoi cu zahărul tos și cel vanilinat. Adaugă pe rând: uleiul, smântâna, bicarbonatul stins în oțet și esența. Omogenizează după fiecare ingredient adăugat. Apoi încorporează în compoziția obținută făina cernută împreună cu praful de copt. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Lasă-l la odihnit timp de aproximativ 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade și pregătește compoziția de pere cu nuci.

Adaugă într-o crăticioară apa cu zahărul, sucul de lămâie și esența. Amestecă bine totul și așază crăticioara pe flacăra aragazului. Curăță perele, secționează-le în felii și scufundă-le în sirop. Fierbe-le până când se pătrund, apoi le scurgi, le lași să se răcorească puțin și le transformi în piure. Adaugă nucile măcinate, amestecate cu pesmetul și potrivește compoziția turnând din siropul în care au fiert perele și amestecând intens.

Ia o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și modelează aluatul în ea. Îmbracă cu aluat și pereții laterali, așa cum procedezi la rețetele de tarte. În interiorul aluatului astfel modelat adaugă piureul de pere cu nuci. Pune tava în cuptor, la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute.

Cum prepari budinca de vanilie

Amestecă într-o crăticioară ouăle cu un praf de sare. Într-un bol, amestecăm făina cu o parte din laptele rece. Restul de lapte îl pui la încălzit împreună cu untul și zahărul și îl lași până când untul este topit. Lasă acest amestec să se mai răcească și adaugă-l peste compoziția de ouă. Omogenizează bine și adaugă făina amestecată cu laptele rece. Textura compoziției obținute va fi mai consistentă decât cea pentru clătite.

Scoate tava cu delicioasa prăjitură cu pere și nuci din cuptor și întinde deasupra compoziția pentru budinca de vanilie. Introdu din nou tava în cuptor și mai coace prăjitura până când se încheagă budinca de vanilie.

Porționeaz-o frumos după răcire. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu pere, mai interesante și mai complexe, poți încerca rețeta de tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă