Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Această rețetă de prăjitură cu suc de roșii în aluat este una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri din categoria celor de post. Rețeta se prepară din ingrediente cunoscute, însă necesită puțină atenție prepararea foilor de aluat cu bulion sau cu suc de roșii.

Maria Udrea
Publicat: 8 decembrie 2023, 07:00

Galerie foto

Cu cât gemul de fructe este mai colorat, cu atât prăjitura va arăta mai spectaculos / Rețetefeldefel.ro

Este o prăjitură pe bază de foi fragede care se coc separat, apoi se umplu cu cremă și gem ușor acrișor. Chiar dacă este o prăjitură de post, gustul delicios și aspectul spectaculos o ridică la rang înalt. Foile de aluat capătă o culoare cuceritoare după coacere, datorită sucului de roșii adăugat. Iar în contrast cu crema albă și gemul brun, aspectul prăjiturii este minunat.

Citește și

După ce va trece perioada de post, dacă te va cuceri prăjitura, o poți prepara și în varianta de dulce – descoperă aici rețeta. Dar până atunci, prepară rețeta de prăjitură cu suc de roșii în aluat, în varianta de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că cel mai dificil pas este cel al preparării foilor, începe cu pregătirea aluatului cu suc de roșii. Fiind un aluat fraged, acesta necesită și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni ușor de modelat.

Cum prepari foile fragede pentru prăjitură cu suc de roșii în aluat

Pune sucul de roșii într-un bol și amestecă-l cu uleiul și zahărul până când zahărul se dizolvă. Adaugă făina amestecată cu sarea și praful de copt, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Apoi frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. După frământare, împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l la rece pentru 45-50 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți egale și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie cât dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 25/ 36 cm. Întinde foile de aluat direct pe hârtia de copt, pentru a o transfera ușor pe dosul tăvii. Coace fiecare foaie de aluat cu suc de roșii pentru maxim 5 minute, la 180 de grade Celsius.

Cum prepari crema de griș

În intervalul de timp cât aluatul se relaxează la rece, poți prepara crema de griș. Pune apa la fiert și adaugă un praf de sare. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă grișul în ploaie, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema, amestecând continuu, până când grișul se hidratează și absoarbe toată apa. La final de fierbere adaugă și zahărul și aroma preferată. Crema se poate aromatiza după gust: cu lămâie, cu vanilie, etc. Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o să se răcească.

Când este răcită complet, încorporează în crema de griș margarina amestecată bine cu mixerul.

Pentru a monta delicioasa prăjitură cu suc de roșii în aluat, așază prima foaie în interiorul tăvii pe dosul căreia ai copt foile. Peste foaie întinde jumătate din crema de griș. așază a doua foaie de aluat, iar peste aceasta întinde gemul de prune.

Urmează a treia foaie de aluat, iar cremă de griș și ultima foaie. Acoperă prăjitura cu o hârtie de copt și așază un tocător de lemn peste ea. Pune tava cu prăjitura la rece până a doua zi, pentru a avea timp foile să se hidrateze și să poți porționa prăjitura frumos.

Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere, coapte pe dosul tăvii.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură de post cu prune, simplă și ușor de preparat
Prăjitură de post cu prune, simplă și ușor de preparat
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post