Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Pentru atunci cand ai poftă de ceva dulce și nu dorești să aprinzi cuptorul, poți prepara o rețetă de prăjitură la tigaie. Este simplă și delicioasă și poate fi servită la micul dejun sau pe parcursul zilei.
Galerie foto
Rețeta este perfectă și pentru atunci când se anunță familia sau prietenii în vizită. Importantă pentru reușita prăjiturii este tigaia pe care o folosești. Este indicat să folosești o tigaie cu capac în dotare și care să aibă baza stratificată. Astfel nu există riscul de a se arde prăjitura la bază, iar interiorul să rămână necopt.
Pentru reușita coacerii prăjiturii la tigaie este recomandat să nu așezi tigaia direct pe flacăra aragazului. Adaugă un grătar așa încât să țină tigaia puțin mai la distanță de foc. Prăjitura se va coace uniform pe ambele părți întorcând-o de pe o parte pe cealaltă.
Una dintre rețetele recomandate a fi preparate și la tigaie este rețeta de clafoutis cu cireșe. Încearc-o și tu după ce testezi rețeta noastră de prăjitură la tigaie, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului care este de fapt un aluat clasic de pandișpan, dar cu textura mai consistentă. Este foarte important ca textura să fie mai groasă pentru a evita coacerea rapidă pe margini.
Descoperă și o rețetă de prăjitură simplă și rapidă cu prune uscate, denumită Far Breton.
Cum prepari aluatul pentru prăjitură la tigaie
Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul până se transformă într-o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Adaugă extractul de vanilie. Continuă să amesteci în timp ce adaugi laptele și untul topit și răcorit, în compoziția de ouă cu zahăr. Omogenizează bine compoziția.
Într-un alt bol, amestecă făina, praful de copt și sarea și trece acest amestec prin sită. Adaugă treptat amestecul uscat în cel lichid, amestecând până când se omogenizează și nu mai sunt cocoloașe.
Încălzește o tigaie mare cu diametrul de 28 cm și antiaderentă la foc mediu. Dacă tigaia nu este antiaderentă, unge-o cu puțin unt sau ulei.
Toarnă aluatul în tigaia încinsă și nivelează-l uniform la suprafața. Acoperă tigaia cu un capac și lasă prăjitura să se coacă la foc mic spre mediu timp de 15-20 de minute sau până când partea de jos este aurie.
Când prăjitura este gata pe prima parte, folosește un platou cu diametrul mai mare decât al tigăii pentru a întoarce prăjitura. Așază platoul deasupra tigăii și pune mâna dreaptă peste el. Cu mâna stângă ia tigaia și printr-o rotire rapidă răstoarnă prăjitura pe platou. Apoi pune-o înapoi în tigaie, prin alunecare, cu partea necoaptă în jos. Mai coace delicioasa prăjitură la tigaie pentru încă 5-7 minute sau până când este rumenită complet.
După coacere scoate prăjitura din tigaie și las-o să se răcească ușor. Presară fulgi de migdale și zahăr pudră deasupra și porționeaz-o.
Tot cu ajutorul tigăii mai poți prepara și rețeta de sandvișuri din aluat dospit.