Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Fără coacere

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Maria Udrea
Publicat: 8 decembrie 2022, 07:00 / Actualizat: 9 decembrie 2022, 14:40

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros