Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Pentru că este sezonul merelor de toamnă, gustoase și aromate, acestea merită testate în diferite rețete de deserturi delicioase. Dacă te-ai plictisit de clasicele tarte sau plăcinte, poți încerca rețeta de sufleu de mere.

Maria Udrea
Publicat: 24 octombrie 2024, 06:09

Galerie foto

Scorțișoara și vanilia sunt aromele ce înnobilează gustul sufleului / Shutterstock

Sufleul de mere este o combinație delicată între merele caramelizate, care aduc o notă dulce-acrișoară, și baza aerată și ușoară, datorită albușurilor bătute.

Textura pufoasă a sufleului contrastează plăcut cu bucățile moi de mere, creând o senzație de finețe la fiecare înghițitură. Este un desert ușor și elegant, potrivit atât pentru un prânz de weekend, cât și pentru ocazii speciale.

Se servește fierbinte, iar parfumul de mere și scorțișoară îmbie atmosfera, transformând orice masă într-o experiență plăcută și reconfortantă.

Citește și

Istoria Sufleului

Sufleul este un desert clasic franțuzesc, numele său provenind din cuvântul francez „souffler,” care înseamnă „a sufla” sau „a umfla”. Tehnica acestui preparat culinar a fost perfecționată în secolul al XVIII-lea și este atribuită lui Marie-Antoine Carême, un faimos bucătar francez. Carême este adesea considerat „părintele” bucătăriei moderne franțuzești. Acesta a popularizat sufleul în formă de artă culinară, definind principiile precise ale gătitului sufleului.

Sufleurile sunt renumite pentru textura lor aerată. Aceasta este realizată prin încorporarea albușurilor de ou bătute spumă în diverse ingrediente de bază. La început, sufleurile erau servite în special ca preparate sărate. Însă cu timpul, au apărut numeroase versiuni dulci, printre care și sufleul de vanilie, de ciocolată sau de fructe, ca în cazul nostru, sufleu cu mere.

Astăzi, sufleul rămâne un desert apreciat în întreaga lume, iar tehnica sa elegantă continuă să impresioneze prin aspectul și delicatețea sa. Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a testa și tu gustul și aroma merelor într-un desert franțuzesc, delicios și rafinat.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește merele. Într-o tigaie mare, încălzește untul la foc mediu și adaugă merele feliate. Presară 3 linguri de zahăr, scorțișoara și zeama de lămâie peste mere. Gătește merele până când devin moi și ușor caramelizate, aproximativ 5-7 minute. Apoi lasă-le să se răcească.

Cum prepari aluatul pentru sufleu de mere

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluat, preîncălzește cuptorul la 180°C și unge cu unt niște vase speciale pentru sufleu.

Într-un bol mare, bate gălbenușurile de ou cu extractul de vanilie și cele 2 linguri de făină până când devin o compoziție fină. Încorporează ușor merele caramelizate răcite.

Într-un alt bol, bate albușurile cu un mixer până devin spumă, apoi adaugă treptat cele 50 g de zahăr. Continuă să bați până când obții o bezea fermă și lucioasă.

Încorporează cu grijă bezeaua în amestecul de mere și gălbenușuri, amestecând ușor cu o spatulă pentru a menține aerul în compoziție. Toarnă amestecul într-o formă sau formele unse cu unt și presărate cu zahăr. Poți adăuga felii subțiri de mere pe deasupra, pentru un aspect interesant.

Pune formele în cuptor și coace sufleul pentru 20-25 de minute sau până când devine pufos și rumenit deasupra.

Deliciosul sufleu de mere trebuie servit imediat după ce este scos din cuptor, deoarece se poate lăsa destul de repede. Poți presăra puțin zahăr pudră deasupra pentru decor.

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu mere, simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.

Citește și
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:30
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară 8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
06:19
Rețetă de cremă de fistic. Conține doar 5 ingrediente Rețetă de cremă de fistic. Conține doar 5 ingrediente
06:09
Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză
23 octombrie, 08:52
Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată
23 octombrie, 07:14
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
23 octombrie, 05:50
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
22 octombrie, 08:23
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
22 octombrie, 07:39
Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intens Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intens
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Plăcinta cu dovleac este unul dintre deserturile emblematice ale toamnei, cu aromele calde și delicate de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Este desertul care aduce toamna în casă, transformând dovleacul într-un preparat...
2
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în...
3
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Dacă nu mai ai idei de rețete savuroase, dar simple și ușoare pentru prânz sau cină, îți recomandăm o rețetă de plăcintă cu ciuperci. Are o crustă crocantă la exterior și...
4
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dacă vrei să prepari dulceață de gutui, atunci rețeta bunicii îți poate fi de folos. Vei obține un preparat parfumat, perfect pentru a te răsfăța la micul-dejun, la gustare sau desert....
5
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Rețeta de varză călită cu cârnați afumați este rețeta unui preparat tradițional românesc, foarte îndrăgit pentru aromele sale bogate și gustul sățios. Această mâncare este perfectă pentru zilele răcoroase de toamnă...

Parteneri

Soarta se schimbă complet pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 octombrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Soarta se schimbă complet pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 octombrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Asasinatul lui Ioan Crişan. SURSE: Laura Crișan ar fi comandat moartea tatălui ei pentru că urma să fie dezmoștenită
Asasinatul lui Ioan Crişan. SURSE: Laura Crișan ar fi comandat moartea tatălui ei pentru că urma să fie dezmoștenită
Momentul în care Ilie Năstase l-a umilit pe un celebru milionar, faimos pe tot globul: „Şi eu credeam că tatăl meu e necruţător”
Momentul în care Ilie Năstase l-a umilit pe un celebru milionar, faimos pe tot globul: „Şi eu credeam că tatăl meu e necruţător”
Ce diferență de vârstă există între Naomi Hedman si Andrew Barabancea. Cu câți ani este el mai tânăr față noua sa iubită
Ce diferență de vârstă există între Naomi Hedman si Andrew Barabancea. Cu câți ani este el mai tânăr față noua sa iubită
Meryem Uzerli din Suleyman Magnificul vorbește despre fiicele sale într-un interviu. Ce a declarat vedeta
Meryem Uzerli din Suleyman Magnificul vorbește despre fiicele sale într-un interviu. Ce a declarat vedeta
James Webb a dezvăluit „monștrii cosmici” care pot schimba astronomia. Ce detaliu inedit a descoperit telescopul
James Webb a dezvăluit „monștrii cosmici” care pot schimba astronomia. Ce detaliu inedit a descoperit telescopul
Varză cu cartofi și cârnați afumați
Varză cu cartofi și cârnați afumați
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Shakira a doborât unul dintre recordurile lui Taylor Swift. O mare parte dintre biletele pentru viitorul ei turneu mondial au fost deja cumpărate
Shakira a doborât unul dintre recordurile lui Taylor Swift. O mare parte dintre biletele pentru viitorul ei turneu mondial au fost deja cumpărate
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
fresh

Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant

Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant

Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată

Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată

Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească

Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească

Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu

Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu

Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă

Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă