Tocăniță de ghebe. Un preparat de toamnă savuros

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Toamna, după câteva zile cu ploi, pădurile abundă de ciuperci comestibile precum hribii, gălbiorii și ghebele. Dacă vrei să gătești din astfel de ciuperci un preparat de toamnă savuros, îți oferim o rețetă simplă de tocăniță de ghebe.

Publicat: 9 septembrie 2022, 08:38

Galerie foto

Tocănița de ghebe este delicioasă și cu pâine, dar și cu mămăliguță / Shutterstock

Ghebele sunt o specie de ciuperci parazitare care se dezvoltă în grupuri mari pe trunchiuri de copaci în putrefacție sau pe lângă acestea. Consumul de ghebe îți asigură o sursă excelentă de antioxidanți, benefici pentru neutralizarea radicalilor liberi.

Citește și

Din ghebe se pot găti o mulțime de preparate. Poți face tocăniță, salată cu usturoi, ciorbă, ghebe murate pentru iarnă, chiftele. Dar cea mai delicioasă este rețeta de zacuscă de ghebe cu care te poți răsfăța toată iarna. Le mai poți folosi și la rețeta de paste cu ciuperci, simplă și rapid de preparat. Mai jos îți oferim rețeta de tocăniță, cu listă de ingrediente și pași necesari preparării.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ghebelor. Curăță ghebele de impurități și îndepărtează-le piciorușele lemnoase. Ghebele mai tinere se pot folosi și cu piciorușe pentru că sunt moi și cărnoase. Cele mai mature au piciorușele lemnoase și nu se vor pătrunde la fierbere.

Spală bine ghebele în mai multe ape pentru că pot fi pline de impurități. După ce ai terminat cu ghebele, curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Curăță și ardeii de nervuri și semințe și toacă-i mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe procesul de preparare al tocăniței.

Pași necesari pentru a prepara tocăniță de ghebe

Pune multă apă într-o cratiță și așaz-o pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o lingură de sare. Amestecă până când sarea se dizolvă și lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere. Adaugă ghebele și lasă-le să fiarbă timp de 5-6 minute. Scurge-le și clătește-le bine în apă rece. Lasă-le 10 minute într-o sită.

Între timp, pune uleiul într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și adaugă ceapa tocată și ardeii. Presară puțină sare pentru a nu se arde ingredientele și lasă-le să se călească ușor.  Adaugă și usturoiul tocat și pasta de roșii și amestecă bine ingredientele din tigaie. După ce omogenizezi amestecul, adaugă ghebele tăiate în bucăți mai mici.

Adaugă apă până când sunt acoperite ingredientele. Acoperă tigaia cu un capac și lasă ghebele să fiarbă alături de celelalte ingrediente timp de 20 de minute, la foc de intensitate minimă.

Potrivește gustul cu sare și piper, iar dacă lichidul scade prea mult, mai adaugă puțină apă. După ce delicioasa tocăniță de ghebe este bine fiartă, poți adăuga mărar verde, tocat mărunt, sau pătrunjel.

Este delicioasă această tocăniță, mai ales servită cu mămăliguță. Dacă nu ai timp și de preparat mămăliguță clasică, îți oferim o rețetă de mămăliguță rapidă, preparată la microunde.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ghebe la congelator pentru iarnă, perfecte pentru preparate delicioase
Ghebe la congelator pentru iarnă, perfecte pentru preparate delicioase
Tocăniță din carne de pui cu legume la grill
Tocăniță din carne de pui cu legume la grill
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște