Tort Doboș. Rețeta de tort cu multe straturi
Pentru a-i cuceri pe cei dragi cu un tort delicios și cu aspect elegant, îți recomandăm să prepari rețeta de tort Doboș. Este rețeta unui tort cu multe straturi, ce cucerește atât papilele cât și privirile.
Rețeta tortului are origini în bucătăria ungurească. Are la bază foi subțiri de pandișpan, umplute cu o cremă de ciocolata cu unt și vanilie. Una dintre foi va fi secționată în forme triunghiulare, în funcție de câte porții va avea tortul. Bucățile triunghiulare din această foaie sunt glazurate cu zahăr ars, oferind un decor spectaculos tortului, dar și un gust delicios.
Tortul doboș poate fi preparat în mod clasic, sub formă rotundă, dar și în formă dreptunghiulară. Tot din categoria rețetelor de torturi cu multe straturi, dar mai ușor de preparat este și rețeta de tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure. O poți încerca și tu, dar până atunci îți recomandă să încerci rețeta de tort Doboș, detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti aluatul pentru blaturile tortului. Este vorba de aluatul clasic de pandișpan. Iar în timp ce blaturile se coc, poți prepara și crema, pentru a avea timp să se răcească.
Glazura de zahăr ars cu care vei decora una dintre foile de pandișpan se prepară după montarea tortului.
Cum prepari blaturile pentru tort Doboș
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă-le energic. Te oprești din amestecat atunci când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția devine spumoasă și deschisă la culoare.
Peste albușuri adaugă un praf de sare și mixează-le până când devin cristaline. Amestecă-le cu cealaltă parte de zahăr, adăugată treptat. Vei obține o bezea fermă pe care o amesteci cu compoziția de gălbenușuri. Folosește o spatulă pentru a amesteca cele două compoziții.
Apoi încorporează pe rând: untul topit, vanilia și făina trecută prin sită.
Împarte compoziția în 6 părți și coace 6 foi de 22 cm diametrul, timp de 10-12 minute fiecare, la 175 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.
Cum prepari crema de ciocolată cu unt
Pune o crăticioară pe baie de aburi și adaugă în ea ouăle, un praf de sare, zahărul pudră și vanilia. Amestecă intens aceste ingrediente, până când compoziția rezultată își dublează volumul și se îngroașă ca o budincă. După fierberea cremei, transferă crăticioara în alt vas cu apă rece. Topește ciocolata la microunde sau tot pe baie de aburi și amestec-o cu crema fierbinte.
Pune untul moale într-un bol, adaugă pudra de cacao și amestecă până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă această compoziție în crema răcită și omogenizează bine crema.
După ce ai preparat crema, iar blaturile sunt răcite, pune zahărul la caramelizat cu apa și lasă-l până când capătă culoarea chihlimbarului.
Întinde zahărul caramelizat peste una dintre foile de pandișpan. Ia un cuțit cu lama subțire și trece-l prin unt, apoi secționează foaia de pandișpan glazurată cu caramel în 16 bucăți triunghiulare.
Cum montezi deliciosul tort Doboș
Ia un platou mare de tort și așază prima foaie de pandișpan. Întinde uniform peste foaie o parte din cremă. Așază a doua foaie și întinde peste ea următoarea parte de cremă. Continuă cu celelalte foi și cremă până când le termini. Oprește mai multă cremă pentru a îmbrăca tortul de jur împrejur și deasupra cu ea.
Apoi formează pe marginile de deasupra tortului 16 aveline din cremă.
Peste aceste aveline așază cele 16 triunghiuri de pandișpan glazurate cu zahăr, puțin înclinate.
Decorează tortul de jur împrejur cu nuci caramelizate și mărunțite și pune-l la rece pentru cel puțin 8 ore.
Secționează deliciosul tort Doboș așa încât fiecărei porții să-i revină câte o felie caramelizată.
Descoperă și o rețetă de tort cu alune și cafea.