Totul despre vinete. Cum să le alegi și să le gătești

Fără coacere

Vinetele sunt consumate în întreaga lume, din spațiul mediteranean până în Caraibe, trecând prin Africa până în Asia. Sunt aromate, se pot prepara în foarte multe moduri și sunt extrem de hrănitoare așa că nu lipsesc din meniul vegetarienilor, dar nici a celor care iubesc carnea. Află totul despre vinete.

Cristina Catană
Publicat: 6 septembrie 2022, 07:44

Galerie foto

Cel mai comun soi de vinete este cel italienesc / Shutterstock

Vinetele sunt legume care fac parte din aceeași familie cu roșiile și zucchini. Există o mare varietate, cu forme, culori și mărimi diferite în funcție de zona în care cresc.

Vinetele sunt legume care conțin cantitate semnificativă de nutrienți. În plus, sunt hrănitoare și ușor de inclus în diferite preparate gustoase. Ele conțin vitamine, minerale, fibre și, foarte important, puține calorii.

80 de grame de vinete pot conține aproximativ 5 grame de carbohidrați, 20 de calorii, 1 gram de proteină, 3 grame de fibre, conform Healthline.com. Pe lângă acești nutrienți importanți, în aceste legume mai conțin magneziu, vitamina C, potasiu și vitamina K.

Citește și

Descoperă totul despre vinete: soiuri și caracteristici

În piețele și magazinele din România găsim aproape mereu același soi de vinete, însă există alte zeci în lume, la fel de delicioase și gustoase.

Vinete chinezești

Vinetele chinezești sunt lungi și subțiri, cu coajă violet deschis și pulpă albă. Pentru că are mai puține semințe este și mai puțin amară. Se servesc de obicei feliate și sotate, cu sos de usturoi sau sos dulce-acrișor.

Vinetele chinezești au mai puține semințe / Shutterstock

Vinete ”poveste”

Acest soi de vinete au o coajă mov deschis cu degradeuri până la alb. Pulpa lor este albă și foarte dulce comparativ cu alte soiuri. Pentru că sunt destul de mici se gătesc de obicei la grătar.

Află și care sunt efectele secundare ale consumului de alimente la grătar. Ce nu ai știut până acum.

Vinetele ”poveste” sunt potrivite drept garnitură / Shutterstock

Vinetele glob / americane

Vinetele americane au coaja mov foarte închis, aproape negru și dimensiuni destul de mici. Sunt foarte bogate în proteine, fiind perfecte pentru grătar.

Vinetele americane se găsesc și la noi pe piață / Shutterstock

Vinetele zebră/siciliene

Numele soiului vine de la culoarea cojii: mov cu dungi albe. Aceasta este foarte subțire, iar pulpa fără prea multe semințe. Se folosesc pentru orice fel de preparate.

Vinetele siciliene se mai numesc și vinete grafitti / Shutterstock

Vinete indiene

Vinetele indiene au coaja aproape neagră și sunt foarte mici. Mai poartă denumirea de ”baby” vinete. Sunt folosite pentru curry. Dacă îți plac preparatele inspirate din bucătăria asiatică, îți oferim și o delicioasă rețetă de pui cu mango și curry.

Vinetele indiene au coaja mov foarte deschis/ Shutterstock

Vinete italienești

Vinetele italienești seamănă cu cele americane, dar sunt puțin mai mici și au pulpa mai dulce și mai moale. Pot fi folosite în orice fel de rețete.

Vinetele italienești sunt cel mai comun soi / Shutterstock

Vinete japoneze

Vinetele japoneze seamănă cu cele chinezești, doar că au coaja mult mai închisă la culoare. Pulpa lor este destul de dulce. Sunt foarte bune prăjite.

Vinetele japoneze se gătesc tăiate rondele / Shutterstock

Vinete verzi mici

Vinetele verzi au pulpa foarte cremoasă. Se pot folosi la fel ca orice alt soi, pentru orice fel de rețetă. Zacusca se numără printre cele mai populare conserve de la noi, datorită versatilității sale, ai aici o rețetă delicioasă, care merită încercată.

Vinetele verzi au pulpa moale și sunt potrivite mai ales pentru sosuri / Shutterstock

Vinete Rosa Bianca

Vinetele Rosa Bianca sunt unul dintre cele mai amare soiuri. Coaja este mov deschis în diverse tonuri până la alb. Se pot folosi în orice fel de preparat.

Vinetele Rosa Bianca trebuie curățate de semințe înainte de preparare / Shutterstock

Vinete thailandeze

Vinetele thailandeze seamănă mai degrabă cu niște pepeni mici. Au multe semințe, motiv pentru care sunt destul de amare. Se gătesc umplute sau în curry.

Vinetele thailandeze se gătesc umplute cu carne sau cu legume / Shutterstock

Vinete albe

Deși coaja lor este albă, pulpa nu este diferită de cea a vinetelor mov. Cercetătorii cred că, de fapt, toate vinetele au fost albe, dar în timp, pentru a se apăra de insecte, și-au schimbat culoarea.

Vinetele albe se pot folosi pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Cum se gătesc vinetele

Unele rețete cer curățarea cojii, iar pentru altele aceasta este necesară. Sunt atât de multe rețete cu vinete încât, probabil, ai putea face una în fiecare zi și tot nu le-ai termina.

Pot fi coapte pe grătar sau în cuptor și apoi transformate în salate, sosuri sau tocănițe. Pot fi tocate și sotate sau fierte și apoi adăugate în diverse preparate. Pot fi curățate de coajă și puse pe grătar și apoi consumate drept garnitură.

Vinetele se pot marina, se pot mura, se pot conserva pentru iarnă în borcane sau în congelator. Este o legumă cu adevărat versatilă.

Ce gust au vinetele

Vinetele au gust aparte: nu este foarte puternic, uneori cu note amărui, pentru unii asemănător cu cel al dovlecelului de vară.

Cu cât este mai ”bătrână”, cu coaja mai ridată, cu atât vânăta va avea mai multe semințe și va fi mai amară. Atunci când sunt gătite vor absorbi aromele celorlalte ingrediente.

Cum să alegi vinetele

Atunci când alegi vinete, caută-le pe cele cu coajă strălucitoare, netedă, care nu are vânătăi sau pete. Ar trebui să le simți grele când le iei în mână, iar dacă le strângi puțin să ai senzația că sunt pline. Vinetele mai mici sunt în general mai dulci, au coaja mai subțire, pulpa mai fragedă și au mai puține semințe. 

O altă metodă de a alege vinete este să verifici dacă este bărbat sau femeie. Masculul are în general mai puține semințe, ceea ce îl face mai puțin amar. Vânăta masculină este mai rotundă și mai netedă pe fund (capătul florii). Femela are o adâncitură similară cu o liniuță pe fund. 

Pentru a verifica gradul de coacere al vinetei apasă partea laterală cu degetul. Dacă nu rămâne nici o urmă înseamnă că nu este coaptă. Dacă apare o adâncitură, dar nu își revine în câteva secunde, este prea coaptă și nu ar trebui să o cumperi. Dacă adâncitura își revine în 1-2 secunde, este perfectă. 

Cum se păstrează vinetele

Vinetele sunt destul de perisabile și nu rezistă foarte mult. Depinde mult de gradul de prospețime pe care îl au atunci când le cumperi.

Dacă au fost culese în ziua respectivă vor rezista la frigider aproximativ 7 zile. Cu cât au trecut mai multe zile de la momentul culegerii cu atât trebuie să le gătești mai repede.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros