Totul despre vinete. Cum să le alegi și să le gătești

Fără coacere

Vinetele sunt consumate în întreaga lume, din spațiul mediteranean până în Caraibe, trecând prin Africa până în Asia. Sunt aromate, se pot prepara în foarte multe moduri și sunt extrem de hrănitoare așa că nu lipsesc din meniul vegetarienilor, dar nici a celor care iubesc carnea. Află totul despre vinete.

Cristina Catană
Publicat: 6 septembrie 2022, 07:44

Galerie foto

Cel mai comun soi de vinete este cel italienesc / Shutterstock

Vinetele sunt legume care fac parte din aceeași familie cu roșiile și zucchini. Există o mare varietate, cu forme, culori și mărimi diferite în funcție de zona în care cresc.

Vinetele sunt legume care conțin cantitate semnificativă de nutrienți. În plus, sunt hrănitoare și ușor de inclus în diferite preparate gustoase. Ele conțin vitamine, minerale, fibre și, foarte important, puține calorii.

80 de grame de vinete pot conține aproximativ 5 grame de carbohidrați, 20 de calorii, 1 gram de proteină, 3 grame de fibre, conform Healthline.com. Pe lângă acești nutrienți importanți, în aceste legume mai conțin magneziu, vitamina C, potasiu și vitamina K.

Citește și

Descoperă totul despre vinete: soiuri și caracteristici

În piețele și magazinele din România găsim aproape mereu același soi de vinete, însă există alte zeci în lume, la fel de delicioase și gustoase.

Vinete chinezești

Vinetele chinezești sunt lungi și subțiri, cu coajă violet deschis și pulpă albă. Pentru că are mai puține semințe este și mai puțin amară. Se servesc de obicei feliate și sotate, cu sos de usturoi sau sos dulce-acrișor.

Vinetele chinezești au mai puține semințe / Shutterstock

Vinete ”poveste”

Acest soi de vinete au o coajă mov deschis cu degradeuri până la alb. Pulpa lor este albă și foarte dulce comparativ cu alte soiuri. Pentru că sunt destul de mici se gătesc de obicei la grătar.

Află și care sunt efectele secundare ale consumului de alimente la grătar. Ce nu ai știut până acum.

Vinetele ”poveste” sunt potrivite drept garnitură / Shutterstock

Vinetele glob / americane

Vinetele americane au coaja mov foarte închis, aproape negru și dimensiuni destul de mici. Sunt foarte bogate în proteine, fiind perfecte pentru grătar.

Vinetele americane se găsesc și la noi pe piață / Shutterstock

Vinetele zebră/siciliene

Numele soiului vine de la culoarea cojii: mov cu dungi albe. Aceasta este foarte subțire, iar pulpa fără prea multe semințe. Se folosesc pentru orice fel de preparate.

Vinetele siciliene se mai numesc și vinete grafitti / Shutterstock

Vinete indiene

Vinetele indiene au coaja aproape neagră și sunt foarte mici. Mai poartă denumirea de ”baby” vinete. Sunt folosite pentru curry. Dacă îți plac preparatele inspirate din bucătăria asiatică, îți oferim și o delicioasă rețetă de pui cu mango și curry.

Vinetele indiene au coaja mov foarte deschis/ Shutterstock

Vinete italienești

Vinetele italienești seamănă cu cele americane, dar sunt puțin mai mici și au pulpa mai dulce și mai moale. Pot fi folosite în orice fel de rețete.

Vinetele italienești sunt cel mai comun soi / Shutterstock

Vinete japoneze

Vinetele japoneze seamănă cu cele chinezești, doar că au coaja mult mai închisă la culoare. Pulpa lor este destul de dulce. Sunt foarte bune prăjite.

Vinetele japoneze se gătesc tăiate rondele / Shutterstock

Vinete verzi mici

Vinetele verzi au pulpa foarte cremoasă. Se pot folosi la fel ca orice alt soi, pentru orice fel de rețetă. Zacusca se numără printre cele mai populare conserve de la noi, datorită versatilității sale, ai aici o rețetă delicioasă, care merită încercată.

Vinetele verzi au pulpa moale și sunt potrivite mai ales pentru sosuri / Shutterstock

Vinete Rosa Bianca

Vinetele Rosa Bianca sunt unul dintre cele mai amare soiuri. Coaja este mov deschis în diverse tonuri până la alb. Se pot folosi în orice fel de preparat.

Vinetele Rosa Bianca trebuie curățate de semințe înainte de preparare / Shutterstock

Vinete thailandeze

Vinetele thailandeze seamănă mai degrabă cu niște pepeni mici. Au multe semințe, motiv pentru care sunt destul de amare. Se gătesc umplute sau în curry.

Vinetele thailandeze se gătesc umplute cu carne sau cu legume / Shutterstock

Vinete albe

Deși coaja lor este albă, pulpa nu este diferită de cea a vinetelor mov. Cercetătorii cred că, de fapt, toate vinetele au fost albe, dar în timp, pentru a se apăra de insecte, și-au schimbat culoarea.

Vinetele albe se pot folosi pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Cum se gătesc vinetele

Unele rețete cer curățarea cojii, iar pentru altele aceasta este necesară. Sunt atât de multe rețete cu vinete încât, probabil, ai putea face una în fiecare zi și tot nu le-ai termina.

Pot fi coapte pe grătar sau în cuptor și apoi transformate în salate, sosuri sau tocănițe. Pot fi tocate și sotate sau fierte și apoi adăugate în diverse preparate. Pot fi curățate de coajă și puse pe grătar și apoi consumate drept garnitură.

Vinetele se pot marina, se pot mura, se pot conserva pentru iarnă în borcane sau în congelator. Este o legumă cu adevărat versatilă.

Ce gust au vinetele

Vinetele au gust aparte: nu este foarte puternic, uneori cu note amărui, pentru unii asemănător cu cel al dovlecelului de vară.

Cu cât este mai ”bătrână”, cu coaja mai ridată, cu atât vânăta va avea mai multe semințe și va fi mai amară. Atunci când sunt gătite vor absorbi aromele celorlalte ingrediente.

Cum să alegi vinetele

Atunci când alegi vinete, caută-le pe cele cu coajă strălucitoare, netedă, care nu are vânătăi sau pete. Ar trebui să le simți grele când le iei în mână, iar dacă le strângi puțin să ai senzația că sunt pline. Vinetele mai mici sunt în general mai dulci, au coaja mai subțire, pulpa mai fragedă și au mai puține semințe. 

O altă metodă de a alege vinete este să verifici dacă este bărbat sau femeie. Masculul are în general mai puține semințe, ceea ce îl face mai puțin amar. Vânăta masculină este mai rotundă și mai netedă pe fund (capătul florii). Femela are o adâncitură similară cu o liniuță pe fund. 

Pentru a verifica gradul de coacere al vinetei apasă partea laterală cu degetul. Dacă nu rămâne nici o urmă înseamnă că nu este coaptă. Dacă apare o adâncitură, dar nu își revine în câteva secunde, este prea coaptă și nu ar trebui să o cumperi. Dacă adâncitura își revine în 1-2 secunde, este perfectă. 

Cum se păstrează vinetele

Vinetele sunt destul de perisabile și nu rezistă foarte mult. Depinde mult de gradul de prospețime pe care îl au atunci când le cumperi.

Dacă au fost culese în ziua respectivă vor rezista la frigider aproximativ 7 zile. Cu cât au trecut mai multe zile de la momentul culegerii cu atât trebuie să le gătești mai repede.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic