Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de un desert elegant și ușor de pregătit care v-a impresiona atât prin aspect, cât și prin gust. Aceste „flori” comestibile combină armonios gustul dulce-acrișor al merelor cu textura crocantă și stratificată a aluatului foietaj.
Galerie foto
Trandafirii din felii de mere și aluat foietaj sunt crocanți la exterior datorită aluatului care se coace rapid. Interiorul este moale, dulce și ușor acrișor datorită merelor. Scorțișoara adaugă un parfum plăcut, iar zahărul brun oferă o caramelizare subtilă. Feliile de mere coapte își păstrează textura ușor fermă, dar și culoarea. Aluatul se dezvoltă frumos în jurul lor creând un aspect spectaculos, așa cum sunt de fapt trandafirii. Poți opta pentru mere roșii sau de mai multe feluri, dacă dorești contrast deosebit de culori.
Această rețetă este perfectă pentru un desert rapid, dar de efect, fie că îl servești la o ocazie specială sau într-o după-amiază de răsfăț. Și dacă timpul îți permite să te aventurezi mai mult în bucătărie, îți recomandăm să prepari și aluatul foietaj în casă – descoperă aici rețeta. Iar în rândurile de mai jos te invităm să descoperi rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte a a începe pregătirea merelor, scoate aluatul foietaj de la congelator și lasă-l să se decongeleze pe masa din bucătărie. Apoi spală merele și șterge-le. Adună pe masă și celelalte ingrediente și pornește cuptorul la 190 de grade Celsius.
Descoperă și o rețetă de gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate.
Cum prepari trandafiri din mere și aluat foietaj
După ce ai șters bine merele taie-le în jumătăți și îndepărtează cotorul.
Feliile de măr trebuie să fie subțiri (aproximativ 2-3 mm). Lasă coaja pe mere, deoarece ea va da aspectul de „petale” în trandafiri.
Pune feliile de mere într-un bol cu apă și zeamă de lămâie, apoi fierbe-le pentru 2-3 minute în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, până când devin ușor flexibile, dar nu prea moi. Scurge apa și lasă-le să se răcească.
Pentru a forma trandafirii întinde aluatul foietaj pe o suprafață presărată cu puțină făină. Secționează-l în fâșii de aproximativ 5-6 cm lățime.
Într-un bol mic, amestecă zahărul cu scorțișoara.
Unge fâșiile de aluat cu un strat subțire de gem de caise sau miere. Acest pas este opțional, dar adaugă un plus de dulceață. Așază feliile de mere de-a lungul unei fâșii de aluat, suprapunându-le ușor, cu partea rotundă în afară și coaja în sus. Presară zahărul amestecat cu scorțișoară peste feliile de mere.
Împăturește aluatul astfel încât să acoperi baza feliilor de mere, lăsând partea superioară a acestora descoperită, ca „petalele” unui trandafir. Rulează cu grijă fâșia de aluat cu merele pentru a forma un trandafir. Repetă procesul pentru toate fâșiile.
Așază trandafirii de mere într-o tavă de brioșe sau în forme individuale de copt, pentru a-și menține forma în timpul coacerii.
Coace delicioșii trandafiri din mere și aluat foietaj la 190°C timp de 35-40 de minute, până când aluatul devine auriu și crocant. Dacă merele încep să se ardă prea repede, acoperă trandafirii cu folie de aluminiu pentru restul timpului de coacere.
După ce se răcesc puțin, presară trandafirii cu zahăr pudră pentru un efect estetic plăcut.
Tot din categoria deserturilor cu mere mai poți prepara și rețeta de tartă, cu trandafiri din mere și cremă de vanilie.