Turtă dulce rotundă și glazurată. Rețetă cu gust de copilărie
De pe platoul cu fursecuri festive de Crăciun, nu ar trebui să lipsească delicioasa turtă dulce rotundă și glazurată. Rețeta se prepară ușor și, cu siguranță, îți va aduce aminte de copilărie.
Rețetele de turtă dulce au devenit cele mai des preparate în perioada sărbătorilor de iarnă. Există o varietate de rețete, unele mai simple, altele mai complexe, dar gustul și aromele sunt aceleași. Prepararea turtei dulci sub formă de figurine specifice iernii și Crăciunului a devenit un trend adoptat de toate bucătăriile lumii. Sunt cele mai adorate în rândul copiilor.
Turta dulce se mai poate prepara și la tavă sau chiar sub formă de tort. Descoperă aici rețeta de turtă dulce la tavă, mai simplă și la fel de delicioasă. Iar în continuare îți oferim rețeta de turtă dulce cu gust de copilărie.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului de turtă dulce constă în pregătirea condimentelor. O parte dintre acestea le ai, probabil sub formă de pudră, dar mai sunt și altele pe care va trebui să le macini. Apoi, adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării aluatului.
Pașii necesari preparării aluatului de turtă dulce rotundă și glazurată
Ia o crăticioară cu pereți mai înalți și pune în ea 2 linguri de zahăr. Așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă și lasă zahărul la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă, pentru a nu se arde.
Într-un ibric, pune apa la fiert. Când zahărul este topit, adaugă apa clocotită peste el. Stai departe de ibric pentru a nu te accidenta din cauza vaporilor de apă care se vor forma. Lasă siropul de zahăr să fiarbă până când se topește tot zahărul. Apoi, adaugă condimentele și restul de zahăr și amestecă-le bine în ibricul cu sirop. Stinge focul și lasă siropul deoparte.
Pune 150 gr de făină într-un bol de frământare. Toarnă siropul fierbinte peste făină în timp ce amesteci intens cu o spatulă. Omogenizează bine compoziția obținută, apoi lasă-o să se răcească. După răcire adaugă restul de făină, amestecată cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Omogenizează din nou compoziția, apoi încorporează în ea un ou și un gălbenuș, precum și untul moale. Frământă bine aluatul până când nu se va mai lipi de mâini. Acoperă-l cu folie și lasă-l 30 de minute la relaxat, pe masa de lucru.
Cum modelezi și coci turta dulce rotundă
Pregătește cea mai mare tavă de cuptor și așază hârtie de copt în ea. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împarte aluatul în bucăți mai mici, de aproximativ 40 de grame fiecare. Modelează bucățile de aluat în mâini, sub formă rotundă și așază-le în tavă la distanțe de 1,5 cm.
Introdu tava în cuptor și coace turta dulce rotundă pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius.
Prepară glazura pentru turtă dulce rotundă și glazurată
Pune albușul într-un bol și adaugă zahărul pudră peste el. Amestecă cele două ingrediente până când obții o bezea cristalină. Adaugă, treptat, apă fierbinte în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Când turtele dulci s-au răcit, înfige pe rând scobitori în ele și scufundă-le în glazură pentru o fracțiune de secundă. Scutură excesul de glazură de pe ele și așază-le pe un grătar de răcire. Transferă-le în cutii cu capace când glazura este bine uscată pe ele. Le poți păstra până la 2-3 săptămâni la loc răcoros.
Dacă dorești să ai un platou bogat cu fursecuri de Crăciun, îți mai oferim și o rețetă de nuci cu cacao și cremă de vanilie.