15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine
Poate ți se pare că sfaturile pe care ți le dă bunica legate de bucătărie sunt depășite, dar nu uita că cea mai bună mâncare din mâinile ei a ieșit. Experiența ei te poate ajuta să dai bucatelor gustul de care îți este dor din copilăria ta. Oricât de multe electrocasnice moderne ai e bine să încerci și aceste trucuri de la bunica. Descoperă și tu cele 15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine. Iată ce poți face pentru a fi o gospodină desăvârșită.
Lipsa aparaturii sofisticate le-a făcut pe mamele și bunicile noastre să își folosească imaginația și creativitatea pentru a găsi soluții. Din puținul pe care îl aveau reușeau să prepare bucate apetisante și gustoase pe care ni le amintim, poate, toată viața.
Trucurile de demult trec uneori nebăgate în seamă, însă ar trebui să le dai o șansă pentru că pot fi salvatoare.
Trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine
Trucurile de la bunica nu ar trbui să lipsească în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele urmează să preapre unele dintre cele mai delicioase rețete. Pentru a avea parte de cele mai bune reușite, uite mai jos câteva trucuri și sfaturi utile.
Răcește aluatul dacă vrei biscuiți mai denși
Aerul rece solidifică untul înainte lucru benefic în procesul de coacere. Cel mai bine să aduni aluatul într-o bilă și să îl lași la frigider peste noapte.
Când îl scoți și formezi biscuiții încearcă să lucrezi cât mai rapid pentru a-i pune la cuptor cât mai reci. Vei obține o gustare densă, iar aroma de unt va fi mult mai pregnantă.
Folosește o lingură de lemn pentru a amesteca ingredientele
Lingura de lemn este mai moale decât una de plastic și din acest motiv ingredientele se vor amesteca mult mai bine. În plus, lemnul nu este conductor de căldură. De aceea, poate fi folosit atunci când trebuie să combini ingrediente care nu trebuie să se încălzească în timpul procesului de gătire.
Află de ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala care fierbe. Vezi ce spun specialiștii în bucătărie.
Păstrează resturile de legume
Nu doar bunica păstra resturile de legume, ci o fac și bucătarii din marile restaurante. Sunt foarte utile pentru a face supe de legume pe care mai apoi să le folosești ca bază pentru alte preparate, dar și pentru alte rețete rapide.
Sunt perfecte pentru tocănițe, pilaf, carne la cuptor. Dacă nu ai nevoie de supa de legume atunci când ai gătit-o o poți congela și folosi mai târziu.
Pune întotdeauna sare în apa în care fierbi pastele
Sarea are rolul de a potența gustul mâncărurilor în general. În cazul pastelor atunci când adaugi un praf de sare în apa în care fierbi le ajuți să absoarbă mai mult din aromele sosului.
Folosește fructe și legume de sezon
În general, fructele și legumele care se coc în aceeași perioadă a anului se combină foarte bine. Aromele lor se întrepătrund și dau naștere unor preparate memorabile. Încearcă să pui în mâncare fructe și legume de sezon pentru un gust cât mai bun.
Fierbe pastele în supă de legume sau de carne
În regiunea Emilia-Romagna din Italia este o tehnică des întâlnită printre bucătari. Apa înlătură o parte din aroma pastelor, însă supa de legume sau de vită aduce un plus de gust. Poți apoi să gătești pastele doar cu unt și puțină brânză și tot vei obține un preparat delicios.
Ține puiul în lapte pentru 48 de ore
Carnea de pui are tendința să se usuce atunci când este gătit. Dacă vrei să ai o friptură fragedă și suculentă cea mai bună soluție este să pui puiul într-un vas și să îl acoperi cu lapte. Acest truc este potrivit și pentru carnea de curcan.
Nu limpezi niciodată pastele după fierbere
Dacă pui pastele fierte sub jet de apă nu faci decât să înlături tot amidonul. Sosul nu se va mai lipi de ele. Cel mai bine este să mai păstrezi o cantitate mică din apa în care au fiert pastele și să o adaugi în sos pentru a-l face mai gros.
Ai încredere în simțurile tale
Atunci când gătești trebuie să fii 100% prezent, conștient de mirosuri, culori, texturi și gusturi. Întotdeauna gustă din preparate pentru a putea aduce îmbunătățiri.
Ascute cuțitele în mod frecvent
Bucătarii profesioniști au o zicală: „un cuțit tocit este mai periculos decât unul bine ascuțit”. Dacă nu taie cum trebuie te vei forța să îl folosești și îți poate scăpa din mână, rănindu-te.
Gătește carnea în tigaie înainte de a o pune la cuptor
Chiar dacă vrei să faci o friptură la cuptor este bine să tragi carnea la tigaie pentru câteva minute, potrivit EatThis.com. În acest fel se vor activa toate mirosurile, iar sosurile din ea vor începe să curgă pentru un plus de aromă.
Timp îndelungat, foc mic și pași înceți
Aproape orice mâncare pe care o vei găti la foc mic pentru un timp la îndelungat va fi mai gustoasă decât una preparată pe grabă. Toate gusturile vor avea timp să se întrepătrundă, iar dacă gătești carne va fi mult mai fragedă.
Folosește mojarul și pistilul
Condimentele vor elibera arome mai puternice dacă sunt pisate într-un mojar chiar înainte de a fi adăugate în mâncare. Va dura mai mult timp mai merită să faci acest pas.
Alocă timp suficient gătitului
Înainte de a te apuca de gătit citește întreaga rețetă. Vei vedea de ce vase ai nevoie, de ce ingrediente și care sunt pașii pentru a te putea organiza mai bine.
Prepară supă de pește din oasele acestuia
Dacă filetezi un pește proaspăt nu arunca oasele. Pune-le la fiert cu legume și condimente și vei obține o supă foarte aromată și concentrată pe care o poți folosi apoi la alte preparate .