3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios
Tofu, cunoscut și sub numele de brânză de soia, este un aliment tradițional asiatic cu o textură moale și o abilitate uimitoare de a absorbi aromele din jur. Este o sursă perfectă de proteine pentru cei care urmează diete vegane sau țin post, dar poate fi savuros oricând. Iată 3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios. Preparatele sunt simple și gustoase.
Tofu este produs din lapte de soia coagulat și presat în blocuri. Există mai multe tipuri de tofu, iar textura sa poate varia de la moale și catifelată până la fermă și tare. Datorită naturii sale neutre, tofu este un ingredient ideal pentru a absorbi aromele din jur și poate fi folosit într-o gamă variată de preparate culinare.
Atunci când alegi brânza tofu trebuie să știi că este de trei feluri. Tofu moale are o textură catifelată și se desface ușor. Este ideal pentru smoothie-uri, sosuri și deserturi.
Tofu mediu este potrivit pentru prăjituri și stir-fry-uri, iar tofu ferm este cel mai dens și are o textură tare. Îl poți folosi în rețete cu tofu pentru grătar, copt la cuptor sau tăiat în cuburi pentru a fi adăugat în supe.
Tofu prăjit cu 5 condimente
Tofu prăjit cu „5 condimente” se poate servi cu o salată alături sau poate fi o garnitură pentru alte feluri de mâncare principale. Este una dintre acele rețete cu tofu rapide și ușor de preparat.
Ingrediente
- 450 g tofu super ferm
- 2 linguri de ulei de avocado
- 3 linguri de sos hoisin
- 2 linguri de vin Shaoxing (de orez)
- 1 lingură de zahăr de cocos
- 1 lingură de sos de soia
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 lingurițe de sriracha
- 1 linguriță de rădăcină de ghimbir, rasă
- ½ linguriță de pudră ”5 condimente”
Mod de preparare
Se uscă tofu cu un prosop de hârtie, apoi se taie în cuburi groase.
Într-un castron mic se amestecă sosul hoisin, vinul Shaoxing, zahărul de cocos, sosul de soia, cățelul de usturoi, puțin sriracha, ghimbirul ras și pudra „5 condimente”.
Se pune uleiul într-o tigaie și se dă focul tare. Se pun cuburile de tofu în tigaie și se gătesc timp de 5-8 minute. Apoi se întorc pe cealaltă parte și se mai lasă între 5 și 8 minute. După aceea se scoate din tigaie.
Se toarnă sosul în aceeași tigaie și se dă focul mai mic. Se lasă să fiarbă până când începe să clocotească. Se readuce tofu în tigaie și se amestecă astfel încât toate bucățile să fie acoperite de sos. Se fierbe 5 minute. Se servește imediat.
Clătite vietnameze umplute cu tofu
Clătitele vietnameze umplute cu tofu pot fi servite la masa de prânz sau la cină, dar pot fi și un fel savuros la un brunch de weekend.
Ingrediente
- Pentru sos
- 50 ml sos de soia
- 2 linguri de suc de lămâie
- 3 lingurițe de zahăr
- 2 linguri de apă
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 ardei chili roșu lung, tocat mărunt
- Pentru clătite
- 250 g făină de orez
- 2 linguri de amidon de porumb
- ¾ linguriță de turmeric măcinat
- ½ linguriță de sare
- 180 ml lapte de cocos
- ¾ cană apă
- 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
- 1 lingură de ulei vegetal
- Pentru umplutură
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 ceapă roșie, tăiată felii
- 1 kg tofu ferm, tăiat cuburi
- 500 g ciuperci brune, feliate
- 2 morcovi, tăiați julien
- 400 g muguri de fasole
- Pentru garnitură
- mentă proaspătă
- busuioc proaspăt
- frunze de salata verde
Mod de preparare
Într-un castron mic, se amestecă sosul de soia, sucul de lămâie, zahărul, apa, cățelul de usturoi tocat și ardeiul chili roșu tocat. Se amestecă până se dizolvă zahărul, iar compoziția este omogenă. Apoi se lasă deoparte.
Într-un castron mare, se amestecă făina de orez, amidonul de porumb, turmericul măcinat și sarea. Se adaugă treptat laptele de cocos și apă la ingredientele uscate și se amestecă până se obține un aluat omogen.
Apoi se încorporează ceapa verde tocată mărunt și se lasă aluatul să se odihnească aproximativ 30 de minute pentru a permite aromelor să se contopească.
Se încălzește o lingură de ulei vegetal într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă un cățel de usturoi tocat, ceapa, tofu tăiat cubulețe și ciupercile brune. Se lasă să se gătească 5-7 minute, amestecând din când în când până tofu se rumenește ușor și ciupercile sunt fragede. Se scoate amestecul pe o farfurie și se lasă deoparte.
Se pune pe foc o tigaie curată la foc mediu. Se adaugă puțin ulei vegetal astfel încât să acopere tigaia. Se bate din nou aluatul.
Cu ajutorul unui polonic se pune aluat în tigaie răsucind-o pentru a-i acoperi uniform fundul. Se gătește 3-5 minute, până devine crocantă și capătă culoarea maro-auriu. Se pune o cantitate generoasă de tofu și umplutură de legume pe o parte a clătitei.
Se acoperă cu morcovi și cu muguri de fasole. Se îndoaie cealaltă parte a clătitei peste umplutură pentru a crea o formă de semilună, apoi se mai gătește încă un minut, astfel încât morcovii și mugurii de fasole să se încălzească. Se transferă pe o farfurie.
Se repetă procesul până se termină toată compoziția atât de clătite, cât și de umplutură. Se servește cu frunze de mentă, frunze de busuioc, frunze de salată verde și sosul pregătit.
Tigaie mediteraneană cu tofu
Tigaia mediteraneană cu tofu este un fel de mâncare foarte versatil. Dacă vrei poți să adaugi sau să scoți din legume, în funcție de preferințele tale. Este una dintre acele rețete cu tofu pe care o va adora întreaga familie.
Ingrediente
- ¼ cană ulei de măsline
- coaja și zeama de la 1 lămâie
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță de coriandru
- 1 linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 1 linguriță de de cimbru uscat
- ½ linguriță de piper
- 1 ceapă roșie, tăiată felii
- 400 g ciuperci feliate
- 2 ardei grași roșii, feliați
- 6 căței de usturoi, tocați
- 400 g tofu super ferm, tăiat cubulețe
- 500 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- pătrunjel proaspăt tocat
- 100 g măsline Kalamata tăiate pe jumătate
- busuioc proaspăt tocat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron se amestecă uleiul de măsline, coaja de lămâie, sucul de lămâie, chimenul, coriandru, praf de ceapă, oregano, sare, piper și cimbru.
Apoi se adaugă ceapa, ciupercile, ardeiul roșu, usturoiul, tofu cubulețe și jumătate din cantitatea de roșii cherry. Se dă la frigider pentru 30 de minute.
Apoi, se pune compoziția într-o tavă și se dă la cuptor pentru 30 de minute, amestecând până la jumătatea timpului. După aceea, legumele coapte se amestecă cu tofu, pătrunjelul, măslinele Kalamata și busuiocul. Se servește imediat.