3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide

Fără coacere

Diminețile pot fi grele. Nu știi ce să mai faci mai înainte. Ai vrea să îți bei și cafeaua, să te și aranjezi, poate ai de făcut și niște pachete pentru copii și, cel mai important, trebuie să te încadrezi într-o perioadă de timp foarte scurtă. Pregătirea primei mese a zilei rămâne undeva pe locurile din urmă pe lista ta de priorități, deși nu ar trebui. Iată 3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara.

Cristina Catană
Publicat: 15 martie 2024, 07:54
Pentru micul dejun sunt foarte potrivite tartele sărate/ Shutterstock

Nutriționiștii spun că micul dejun este cea mai importată masă a zilei și nu ar trebui să sari peste ea. Poți să mănânci un iaurt, un fruct sau să îți faci un sandvici pe care să îl mănânci în drum spre birou. Poți să îți pregătești de seara preparate consistente și delicioase pe care să le mănânci de plăcere.

Îți propunem 3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara care sunt perfecte atât pentru zilele în care mergi la birou, dar și pentru un brunch de weekend.

Fiecare dintre ele poate fi preparată în cantități mai mari și păstrată apoi în caserole care se închide ermetic. În felul acesta poți să le rotești și să fii pregătită în fiecare zi, fără să te plictisești.

Citește și

Mini quiche cu sparanghel și brânză de capră

Quiche-urile cu sparanghel și brânză de capră le poți consuma ca atare, dar dacă ai timp, poți să pui alături și o salată de verdețuri sau câteva roșii cherry stropite cu ulei de măsline.

Mini quiche-urile cu sparanghel și brânză de capră se păstrează la frigider până la 3 zile / Shutterstock

Ingrediente

Pentru aluat

  • 300 g făină, plus mai multă pentru suprafața de lucru
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 g unt rece nesărat, tăiat în cuburi
  • 90 g brânză de capră, tăiată în bucăți de 1 cm, cogelată
  • 1 gălbenuș de ou mare
  • 1 lingură de apă cu gheață

Pentru umplutură

  • 350 g sparanghel proaspăt, tăiat
  • 60 g unt nesărat
  • 1 praz mare, feliat subțire
  • 4 ouă mari
  • 100 g smântână
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 3/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 90 g brânză de capră mărunțită

Mod de preparare

Pentru a face aluatul se pun făina și sarea într-un robot de bucătărie și se pulsează de câteva ori, cât să se combine.

Apoi se pune brânza de capră și se procesează până când amestecul seamănă cu o făină grosieră. După aceea se pun gălbenușul de ou și apă cu gheață, procesând doar până când amestecul formează o minge, aproximativ 30 de secunde. 

Aluatul va fi lipicios. Se modelează într-un disc plat, se înfășoară în folie de plastic și se lasă la rece între 2 ore și 3 zile.

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se întinde aluatul până ajunge la o grosime de 0,3 cm pe o suprafață presărată cu făină. Se formează 6 cercuri cu diametrul de 12 cm, care apoi se așează în 6 forme de tartă cu diametrul de 10 cm, având grijă ca aluatul să îmbrace și marginile.

Se dă la congelator pentru 15 minute. Apoi se pun deasupra aluatului greutăți (pot fi niște vase mici rezistente la temperaturi mari). Se coc 12 până la 15 minute. 

Apoi se scot greutățile și se înțeapă aluatul cu o furculiță. Se mai dau la cuptor 8 până la 10 minute. Se scot și se lasă să se răcească. Se reduce temperatura cuptorului la 180°C.

Cum se face umplutura

Pentru umplutură se taie sparanghelul în bucăți de 5 cm. Vârfurile se păstrează deoparte. Se topește untul într-o tigaie la foc mediu-mare. Se adaugă prazul și se gătește, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se pun apoi bucățile de sparanghel și se amestecă, aproximativ un minut. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 5 minute.

Se bat ouăle, se amestecă apoi cu smântâna, pătrunjelul, sare și piper până se omogenizează. Se transferă cojile de tartă pe o tavă de copt. Se împarte amestecul de praz, brânză de capră și amestecul de ouă în mod egal între cojile de tartă. Se pun 2-3 din vârfurile de sparanghel rezervate pe fiecare quiche.

Se dau la copt la 180°C între 22 și 24 de minute, acoperind cu folie după 15 minute, dacă este necesar, pentru a preveni rumenirea în exces. Apoi se transferă pe un grătar pentru a se răci.

Frittata cu cârnați și cartofi

Dacă îți place să mănânci consistent la micul dejun, aceasta este rețeta de care ai nevoie. Este delicioasă, cu un gust bogat și aromat. Poate fi și un prânz savuros, dacă mai adaugi alături o salată. Încearcă și frittata cu spaghete și bacon.

Frittata cu cârnați și cartofi se poate încălzi la cuptorul cu microunde pentru 1-2 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g cârnați afumați, tăiați în felii de 1 cm
  • 500 g cartofi roșii, tăiați în felii de 0,5 g
  • 10 ouă mari
  • 80 ml lapte
  • pătrunjel proaspăt cu frunze plate tocat
  • arpagic proaspăt tocat
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 100 g brânză Monterey Jack, mărunțită

Mod de preparare

Se gătesc cârnații și cartofii într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare, amestecând des, până când cârnații se sunt aproape gata și cartofii sunt ușor rumeniți și fragezi, aproximativ 10 minute. apoi se scurge grăsimea din tigaie.

Se unge cu ulei o oală. Se așează cartofii și cârnații pe fundul oalei. Se bat ouăle cu laptele, pătrunjelul, arpagicul, sarea și piperul într-un castron mediu. Se toarnă  amestecul de ouă peste cârnați și cartofi. Se presară amestecul cu brânză Monterey Jack. Se acoperă, se dă la cuptor la 170°C, timp de 40-50 de minute.

Mini frittatas cu ierburi și roșii cherry

Frittata este o omletă ce se gătește la cuptor și se poate mânca atât rece, cât și caldă. O poți pune chiar și între 2 felii de pâine, cu câteva frunze de salată și ai un sandvici delicios.

Mini frittatas cu ierburi și roșii cherry se pot servi cu salată de crudități / Shutterstock

Ingrediente

  • 12 ouă mari
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat
  • arpagic proaspăt tocat
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 linguriță de oregano proaspăt tocat
  • 400 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 200 g amestec de brânzeturi mărunțit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pun în blender ouăle, smântâna pentru gătit, sarea și piperul. Se procesează până se omogenizează. Se amestecă arpagicul cu pătrunjelul și oregano. Se ung cu ulei 8 vase ramekin cu diametrul de 10 cm.

Se pune în fiecare un strat de roșii, unul de amestec de brânză având grijă să rămână jumătate din cantitate pentru la final, unul de amestec de apragic. Apoi se împarte și amestecul de ouă și, la final, se adaugă restul de brânză.

Se pun vasele pe o tavă de copt și se dau la cuptor pentru 7 minute, în partea de mijloc a cuptorului. Apoi se mută în partea inferioară pentru alte 8 minute. La final se mută  în partea de sus și se mai coc 1-2 minute. Se scoate și se lasă să se răcească.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii