5 condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă
Cina pare a fi una dintre cele mai complicate mese ale zilei. După o zi la serviciu, presărată cu tot felul de treburi pentru casă, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să stai mult în bucătărie. Indiferent dacă gătești pentru tine sau pentru mai multe persoane vrei să ai o alimentație sănătoasă. Iată 5 condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă. Sfaturi utile de la specialiști.
Folosirea de condimente poate transforma o cină banală într-una extrem de delicioasă. Un piept de pui la grătar poate fi fad, dar dacă pui lângă el un sos din iaurt sau dacă îl marinezi înainte poate deveni fraged și aromat.
Este mai ușor să ai o cină sănătoasă atunci când folosești condimentele potrivite.
Condimente pe care să le folosești pentru o cină sănătoasă
Dacă ești în pană de idei, atunci specialiștii în sănătate îți vin în ajutor. Condimentele sunt extrem de importante pentru a da preparatului tău un gust desfăvârșit. Acestrea pot face diferența dintre un preparat extraordinar și unul banal.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc nu este un condiment, dar poate fi folosit pentru sosuri, salate și marinade. Dacă nu ai timp și nici dispoziție să gătești îl poți mânca și simplu fără să ai regrete. Este plin de probiotice care ajută la sănătatea stomacului.
Iaurtul grecesc poate fi pus peste o porție de cartofi copți, într-o salată ca element de legătură, ajută la frăgezirea cărnii în rețetele de marinade și este un ingredient delicios în aluatul pentru clătite.
Pesto
Sosul pesto se prepară din busuioc și parmezan și poate fi folosit pentru a da gust multor mâncăruri. În mod tradițional se pune în paste, dar îl poți adăuga și în sandviciuri cu brânzeturi marinate, peste legume trase la tigaie sau coapte la cuptor, ca marinadă pentru carnea de pui.
Pesto se găsește atât îmbuteliat, dar poate fi preparat și în casă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de sare, semințe de pin, parmezan și busuioc proaspăt. Nu trebuie decât să le pui într-un blender și le procesezi până când devin un sos. Se poate păstra la frigider în borcan de sticlă pentru câteva zile.
Maioneză cu usturoi
Maioneza este unul dintre cele mai utilizate sosuri în bucătărie pentru că este catifelată, gustoasă și se potrivește cu aproape orice mâncare.
Dacă adaugi în ea și usturoi atunci vei obține sosul suprem pe care îl poți folosi la sandviciuri de orice fel, la preparate din carne, în salate cu legume sau cu carne de pui sau de curcan.
Pe lângă usturoi mai poți adăuga suplimentar și o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă pentru un gust și mai puternic.
Dacă vreo o variantă și mai sănătoasă poți încerca să prepari maioneză din cartofi sau din nuci caju.
Plante aromatice
O legătură de pătrunjel sau de mărar poate face minuni într-un sos, salată sau presărate deasupra unor cartofi copți la cuptor sau legume trase la tigaie. Nu sunt doar gustoase, cu ajută și digestia, au vitamine și minerale , în special vitamina C. Dacă acestea nu sunt pe placul tău poți încerca și busuiocul, cimbrul sau menta, în funcție de ceea ce gătești.
Muștarul de Dijon
Muștarul se potrivește în general cu preparate din carne, însă dacă îl amesteci cu miere, suc de citrice –lămâie, grapefruit, limetă sau portocală—poți obține un sos delicios pentru salate pe bază de cartofi, ouă sau legume, pentru sandviciuri. Poate fi folosit chiar și în marinadele pentru carnea de porc.